REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bloomberg: România are un sistem sanitar mai eficient decât SUA, China şi Danemarca!

Bloomberg: România are un sistem sanitar mai eficient decât SUA, China şi Danemarca!

Replica API 2 septembrie 2013 | 00:00 192

România se situează pe locul 33 din 48 într-un top al publicaţiei Bloomberg, care priveşte cele mai eficiente sisteme sanitare. Interesant este că la coada topului şi după România sunt sisteme sanitare ca cel american, danez, chinez, turc, ungar şi belgian. Sigur, clasamentul nu ţine cont de particularităţile acestor sisteme sanitare şi situaţia specifică din ţările respective. În funcţie de ce au alcătuit jurnaliştii americani acest clasament?

Cel mai eficient sistem sanitar din lume este potrivit clasamentului Bloomberg, cel din Hong Kong, cu un scor de eficienţă de 92.6, calculat în funcţie de speranţa de viaţă (pondere 60%), costul relativ per capita dca procent din PIB de îngrijire a sănătăţii (pondere 30% şi costul absolut per capita de locuitor de ingrijire a sanatatii (pondere 10%). ările au fost analizate pe fiecare criteriu, iar scorurile au fost ponderate şi însumate pentru a obţine scoruri de eficienţă. Costul relativ este costul de sănătate pe cap de locuitor ca procent din PIB pe cap de locuitor. Costul absolut înseamnă cheltuielile totale de sănătate, care se referă la servicii de prevenire şi curative de sănătate, planning familial, măsuri de alimentaţie sănătoasă şi de servigii medicale de urgenţă. Au fost incluse ţările cu o populaţie de cel puţin cinci milioane de locuitori, PIB-ul pe cap de locuitor de cel puţin 5.000 de dolari şi speranţa de viaţă de cel puţin 70 de ani.

Hong Kong alocă 1.409 dolari per locuitor pentru sănătate, iar speranţa de viaţă este de 83.4 ani.

La polul opus se află Statele Unite, care deşi cheltuie cel mai mult cu sănătatea per cap de locuitor - 8. 608 dolari, are cele mai slabe rezultate, situându-se pe locul 46 din 48. Speranţa de viaţă este de 78.6 ani, iar scorul de eficienţă este 30.8.

România se situează cu 13 locuri în faţa SUA, cu un scor de eficienţă de 44.9, o speranţă de viaţă de 74.5 ani şi cu cheltuieli de doar 500 de dolari cu sănătatea pe cap de locuitor.

Sigur, clasamentul nu ţine cont de nuanţe şi de situaţia specifică din fiecare ţară. Chiar dacă pe hârtie, sistemul sanitar românesc pare eficient, în realitate, cele 17 miliarde colectate din contribuţiile de sănătate se dovedesc insuficiente în fiecare an. Luna aceasta, mai multe spitale au anunţat că nu mai au bani să funcţioneze până la sfârşitul anului, în lipsa unei finanţări suplimentare de la Ministerul Sănătăţii. Mai există problema exodului medicilor, al neputinţei decontării tratamentelor în străinătate pentru români şi al bolnavilor grav, care primesc ajutor mai degrabă prin teledoane şi emisiuni televizate decât de la stat. Bineînţeles, dacă s-ar fi făcut un clasament al banilor negri din sănătate, România ar fi ieşit pe primele locuri, cu aproape 300 de milioane de euro anual, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Aproape toate ţările pe care România le-a depăşit în acest clasament alocă mai mulţi pe cap de locuitor pentru sănătate, însă acest lucru nu se reflectă în starea de sănătate a populaţiei, din mai multe cauze.

Citeşte mai mult pe www.capital.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218