REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

'Blue Moon', debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, prezentat la Festivalul de Film de la San Sebastian

'Blue Moon', debutul regizoral al actriţei Alina Grigore, prezentat la Festivalul de Film de la San Sebastian

Replica API 23 septembrie 2021 | 12:00 881

Actriţa română Alina Grigore şi-a făcut debutul regizoral cu lungmetrajul "Blue Moon" ("Crai nou"), prezentat luni seară la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian. Filmul urmăreşte evoluţia psihologică a unei tinere care doreşte să scape dintr-un anturaj violent şi masculin, relatează EFE, citată de Agerpres.

Alina Grigore

Alina Grigore aspiră la trofeul Concha de Oro al festivalului cu acest prim lungmetraj, la a cărui premieră au mai fost prezenţi actorii Ioana Chitu, Mircea Postelnicu şi Vlad Ivanov, fost membru al juriului al ediţiei din anul 2014.

Ioana Chitu, o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani şi mezina unei familii disfuncţionale, care, cu tatăl absent şi mama bolnavă, este condusă de unchiul şi mătuşa ei care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia la Bucureşti.

Agresivitatea şi haosul converg în relaţiile acestei familii, din care Alina Grigore, care a semnat şi scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut şi unde a vorbit cu numeroşi tineri. Ceea ce i-a povestit una dintre fete a atras-o pe realizatoare, deşi nu era suficient pentru a ţese o povestire, dar a folosit-o ca "fir emoţional".

Actriţa, născută în 1984, a povestit că dintre fetele care au părăsit satul în vremea aceea, ea a fost singura care a plecat pentru a studia la facultate. "Situaţia a rămas la fel, fetele sunt nevoite să plece şi există manipulare pentru a fi obligate să se căsătorească, să plece la muncă în străinătate şi a face copii", a deplâns ea.

Alina Grigore a dezvoltat minuţios scenariul cu ajutorul actorilor, astfel încât fiecare dintre ei să înţeleagă "menirea" personajului pe care îl interpretează, un mod foarte "conştiincios" de lucru şi confirmat de cei trei protagonişti.

Au exersat foarte mult şi atât Ioana Chitu cât şi Mircea Postelnicu şi-au pregătit personajele trăind într-un mediu rural, similar celui în care se petrece acţiunea filmului. "Acolo am înţeles ritmul de viaţă al oamenilor, a trăi acolo îţi imprimă un anumit mod de a te mişca şi de a face lucrurile", a spus tânărul actor.

Liviu, interpretat de Mircea Postelnicu, este un mic afacerist în acest sat, care nu crede foarte mult în importanţa educaţiei. El se află în conflict cu verişoara mai tânără Irina care ar face orice sacrificiu pentru a merge la şcoală.

Asupra muncii regizorale a Alinei Grigore au avut "o influenţă enormă" doi realizatori cu care a lucrat ca actriţă, unul este Cristi Puiu iar celălalt Adrian Sitaru, care i-a spus la un moment dat că ar trebui să se apuce de regie şi îndemnat-o să-şi continue "obsesia" de a urmări "călătoria psihologică a personajului principal".

Au fost, de asemenea, determinante în pregătirea ei cinematografică mişcarea Nouvelle Vague şi regizorul german Werner Herzog, a cărui manieră de lucru mărturiseşte că a "obsedat-o".

"Îmi place ceea ce se întâmplă în acest moment, cu cineaşti care combină cu mult curaj povestiri foarte realiste cu o expresie estetică foarte diferită", a spus tânara actriţă, scenaristă şi realizatoare, care a dat drept exemplu filmul "The Lobster", al regizorului grec Yorgos Lanthimos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920