rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

BNR: Condiţiile tensionate de pe piaţa muncii, precum şi conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, surse de riscuri

Condiţiile tensionate de pe piaţa muncii, precum şi conduita politicii fiscale şi a celei de venituri continuă să fie surse de riscuri, cel puţin în viitorul apropiat, arată minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, publicată pe site-ul instituţiei, scrie Agerpres.

"Referitor la perspectiva poziţiei ciclice a economiei, membrii Consiliului au observat că actuala prognoză indică o încetinire uşor mai modestă a creşterii economice în 2018 decât cea previzionată anterior. De asemenea, se anticipează o reaccelerare a expansiunii economice peste ritmul potenţial în 2019, urmată de revenirea dinamicii ei în linie cu cea potenţială în anul 2020. S-a arătat că previziunile presupun atenuarea caracterului expansionist al politicii fiscale în 2018, urmată de menţinerea lui neschimbată în 2019 şi de o atitudine cvasi-neutră a acesteia în 2020, precum şi o decelerare a dinamicii venitului disponibil real al populaţiei, dar mai modestă decât s-a anticipat anterior. În opinia membrilor Consiliului, condiţiile tensionate de pe piaţa muncii, precum şi conduita politicii fiscale şi a celei de venituri continuă să fie surse de riscuri, cel puţin în viitorul apropiat, date fiind mai ales caracteristicile execuţiei bugetare din primele trei trimestre ale anului, precum şi incertitudinile circumscrise preconizatei rectificări bugetare şi programului bugetar al anului 2019, dar şi potenţialelor majorări viitoare aplicate salariilor în sectorul public, dar şi altor venituri", se spune în minuta BNR.

Conform BNR, s-a precizat că perspectiva creşterii economice asumă şi o diminuare a gradului de relaxare a condiţiilor monetare pe orizontul prognozei, o îmbunătăţire probabilă a absorbţiei fondurilor europene şi o creştere economică încă robustă în zona euro/UE şi pe plan global, doar uşor încetinită în raport cu precedenta prognoză. În acelaşi timp însă, unii membri ai Consiliului au semnalat incertitudinile crescute ce marchează perspectiva apropiată a economiei europene şi a celei globale, evocând politicile comerciale protecţioniste, procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, tensiunile politice din unele ţări europene şi oscilaţiile volatilităţii pe piaţa financiară internaţională. S-au făcut, de asemenea, referiri repetate la conduita politicii monetare a BCE şi la relevanţa acesteia din perspectiva deciziilor băncilor centrale din regiune, la faptul că deciziile BNR nu pot să nu ţină cont de acest context.

În ceea ce priveşte determinanţii creşterii economice, membrii Consiliului au remarcat că aportul consumului gospodăriilor populaţiei la dinamica PIB ar putea fi devansat în acest an de cel al variaţiei stocurilor, dar să redevină majoritar în 2019. S-a notat că, pe orizontul scurt de timp, este de aşteptat ca cererea de consum să fie susţinută de sentimentul de încredere a populaţiei şi de dinamica venitului disponibil real - reflectând inclusiv nivelurile în scădere ale ratei anuale a inflaţiei - al căror comportament viitor continuă să fie totuşi incert.

Membrii CA al BNR consideră preocupantă problema contribuţiei, probabil negativă, adusă de formarea brută de capital fix la avansul PIB în acest an, cu implicaţii asupra echilibrelor interne şi externe ale economiei. S-au evocat contracţia amplă suferită de volumul lucrărilor de construcţii în primele opt luni ale anului, absorbţia sub nivelul programat a fondurilor europene şi structura cheltuielilor bugetare tot mai defavorabilă investiţiilor publice. A fost semnalată, de asemenea, scăderea volumului investiţiilor străine directe.

Referitor la poziţia ciclică a economiei, membrii Consiliului au arătat că şi cea de-a doua variantă provizorie a datelor statistice relevă accelerarea uşoară a creşterii economice în trimestrul II, la 4,1%, de la 4% în trimestrul I, în condiţiile unei majorări a dinamicii sale trimestriale, reconfirmând reamplificarea mai pronunţată decât cea anticipată a excedentului de cerere agregată în acest interval. S-a sesizat că structura determinanţilor expansiunii economice pe partea utilizării a suferit însă o schimbare semnificativă - probabil relevantă din perspectiva presiunilor inflaţioniste -, în condiţiile în care aportul variaţiei stocurilor a fost revizuit în sus, devenind majoritar pentru prima dată în ultimii cinci ani, în detrimentul celui aparţinând consumului gospodăriilor populaţiei, care a fost ajustat în sens opus.

Totodată, contribuţia formării brute de capital fix a coborât mai mult în teritoriul negativ, în timp ce aportul negativ al exportului net la avansul PIB s-a diminuat mai evident faţă de intervalul precedent, în contextul unei decelerări mai pronunţate a ritmului de creştere a importurilor în raport cu cea consemnată de dinamica exporturilor. Pe partea formării PIB, revizuirile au fost minore, sectorul serviciilor rămânând principalul resort al creşterii economice, secondat de industrie, cu o contribuţie în uşoară creştere.

În paralel, a fost remarcată perspectiva deteriorării aportului exportului net la creşterea economică în acest an, concomitent cu probabila mărire a ponderii în PIB a deficitului de cont curent. În acest context, membrii Consiliului au subliniat din nou necesitatea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, care să evite o supraîmpovărare a politicii monetare, cu efecte indezirabile în economie. Totodată, cei mai mulţi membri ai Consiliului au reiterat importanţa unui dozaj şi a unei cadenţe de ajustare a conduitei politicii monetare din perspectiva ancorării anticipaţiilor inflaţioniste şi a menţinerii ratei anuale a inflaţiei pe traiectoria evidenţiată de cea mai recentă prognoză pe termen mediu a BNR, în condiţii de protejare a stabilităţii financiare.

Membrii Consiliului au remarcat apoi că evaluările cele mai noi continuă să indice o decelerare semnificativă a expansiunii economice în termeni anuali în trimestrul III, în principal pe fondul unor efecte de bază, succedată de o reaccelerare relativ mai modestă a acesteia în trimestrul IV 2018, în condiţiile unor dinamici trimestriale în temperare evidentă faţă de trimestrul II, dar uşor superioare ritmului potenţial. Prin urmare, evoluţia face probabilă prelungirea creşterii gap-ului pozitiv al PIB de-a lungul semestrului II pe o traiectorie sensibil superioară celei anticipate anterior, în condiţiile redeschiderii acestuia peste aşteptări în trimestrul II.

Din perspectiva celor mai recente evoluţii relevante, s-a apreciat că cererea de consum privat a redevenit în trimestrul III motorul creşterii economice, dar a continuat să fie şi un determinant al încetinirii acesteia. În schimb, formarea brută de capital fix este posibil să-şi fi sporit contribuţia negativă la dinamica PIB, ca, de altfel, şi exportul net, dată fiind reaccelerarea creşterii anuale a importurilor de bunuri în iulie-august, concomitent cu scăderea dinamicii exporturilor. Preocupantă a fost considerată şi reintensificarea ritmului anual de creştere a deficitului de cont curent - inclusiv pe seama relativei înrăutăţiri a balanţei veniturilor primare, precum şi a celei a veniturilor secundare -, concomitent cu scăderea gradului de acoperire a acestuia prin investiţii străine directe şi transferuri de capital.

În ceea ce priveşte condiţiile monetare, membrii Consiliului au evidenţiat din nou ecartul substanţial al principalelor cotaţii ale pieţei monetare interbancare faţă de rata dobânzii de politică monetară, semnalând şi creşterea uşoară consemnată de acesta în octombrie. A fost subliniată şi relativa stabilitate care a continuat să caracterizeze cursul de schimb leu/euro, chiar şi în contextul unei volatilităţi sporite a apetitului global pentru risc, făcându-se referire la atractivitatea investiţiilor în monedă naţională, decurgând inclusiv din diferenţialul considerabil al ratelor dobânzilor faţă de cele prevalenţe în plan european şi regional.

S-a observat că avansul în termeni anuali al creditului acordat sectorului privat s-a temperat uşor în septembrie, la 6,3%, de la 6,6% în luna august, o reducere similară înregistrând media trimestrială a acestuia, în raport cu intervalul anterior. Decelerarea din septembrie a fost determinată de componenta în lei, a cărei dinamică anuală şi-a accentuat uşor scăderea, pe seama creditelor pentru locuinţe şi a celor acordate societăţilor nefinanciare. Creditele în lei pentru consum, alte scopuri şi dezvoltarea afacerilor şi-au reaccelerat în schimb creşterea anuală. Ponderea în total a creditului în lei a continuat să se mărească marginal, ajungând la 65,4%.

miercuri, 14 noiembrie 2018313
Comentarii

01aiurea(14 noi 09:56)
astia sunt numai teoreticieni care isi tabacesc curul pe scaune in birouri si habar nu au de realitatea din tara! in cel mai rau caz stiu cate ceva de prin localul unde isi iau zilnic masa!
mai mult...Economic
19 dec 00:00EconomicAplicaţia pentru înscrierea în programul Start-Up Nation 2018 se deschide în 27 decembrie

Aplicaţia pentru înscrierea în programul Start-Up Nation 2018 se deschide în data de 27 decembrie 2018 şi va fi...156

19 dec 00:00EconomicVodafone, OMV Petrom şi Banca Transilvania, pe primele locuri în topul celor mai buni angajatori din România178
19 dec 00:00EconomicANSVSA: Amenzi de 36.700 de lei pentru operatori din sectorul producerii, colectării, prelucrării şi comercializării mierii de albine148
19 dec 00:00EconomicRomânia este pe locul 63 din 149 de ţări în clasamentul WEF referitor la inegalităţile dintre femei şi bărbaţi

România a pierdut mai multe locuri în clasamentul World Economic Forum (WEF) referitor la inegalitatea dintre femei...143

19 dec 00:00EconomicCursele aeriene pot înregistra întârzieri de până la 40 de minute pentru degivrarea aeronavelor; nu sunt zboruri anulate137
19 dec 00:00EconomicDaea a primit la Bruxelles certificatele de înregistrare pentru "Scrumbia de Dunăre afumată" (IGP) şi vinul "Însurăţei" (DOP)137
18 dec 00:00EconomicComisia Europeană cere României să recupereze de la Oltchim ajutoarele de stat "ilegale", în valoare de 335 milioane euro

Comisia Europeană (CE) a constatat că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din România,...256

18 dec 00:00EconomicRomânia, din nou ţara cu cea mai mare inflaţie anuală din UE237
18 dec 00:00EconomicAPIA plăteşte circa 73,5 milioane de lei ajutoare de stat pentru creşterea animalelor şi acciza la motorină246
18 dec 00:00EconomicCDR: Noua Lege a pensiilor nu este sustenabilă; cheltuielile publice cu pensiile se vor dubla până în 2021

Proiectul noii Legi a pensiilor, care aproape dublează cheltuielile publice cu pensiile până în 2021, respectiv le...263

18 dec 00:00EconomicANPIS: Indemnizaţiile pentru creşterea copilului plătite în octombrie au depăşit 321,6 milioane de lei225
18 dec 00:00EconomicSondaj INACO: Majoritatea elevilor de liceu ar prefera un loc de muncă în IT sau medicină234
Vremea
-4°-4° - -1.4° miercuri, 19 decembrie 2018
ninsoare ușoarăUmiditate: 100%
Vânt: 11.43 m/s din
Presiune: 1036.9 milibari

Loto
6/49162733344447
5/404192830332
joker9222331437
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 dec 00:00SportSterling s-a făcut de râs la executarea penalty-urilor, dar Manchester City s-a calificat în semifinalele Cupei Ligii

Manchester City s-a calificat cu mari emoții în semifinalele Cupei Ligii Angliei. ”Cetățenii” au trecut după...257

19 dec 00:00SportBologna - Milan 0-0. Rossonerii au ratat şansa de a se desprinde de Lazio

AC Milan a ratat şansa de a-şi consolida poziţia a patra în clasamentul din Serie A, după al doilea egal consecutiv...135

19 dec 23:57SportEuroliga. Fenerbahce - CSKA Moscova: 79-75

Deşi a fost condusă în mare parte a meciului, finalista Euroligii din sezonul trecut s-a impus pe final şi îşi...147

19 dec 00:04SportDusseldorf - Dortmund 2-1. Echipa lui Favre a suferit prima înfrângere în acest sezon de Bundesliga

Borussia Dortmund a suferit primul eşec după 16 etape, în deplasare cu Fortuna Dusseldorf, care a deschis scorul...184

Local
19 dec 00:10LocalVIDEO Accident rutier pe Nicolae Iorga. O mașină a fost proiectată într-un stâlp!

Un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme s-a produs pe strada Nicolae Iorga, colț cu Lahovary,...3243

19 dec 02:30LocalContainer sosit în portul Constanța, verificat de polițiști. Iată ce au descoperit

Poliţiştii Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, împreună cu lucrători din cadrul Biroului Vamal de...714

19 dec 02:30LocalVremea rea dă startul accidentelor rutiere! Iată cum le puteți evita

Nu mai este o noutate faptul că, pe timpul condițiilor meteo nefavorabile, se înregistrează mai multe accidente...376

19 dec 02:29LocalPolițiștii au discutat cu elevii despre deținerea și folosirea articolelor pirotehnice

Apropierea sărbătorilor de iarnă îi determină pe mulți tineri să-și exprime bucuria prin intermediul folosirii...236

19 dec 02:27LocalProgramul casieriilor RAJA în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou

RAJA S.A. aduce la cunoştinţa tuturor abonaţilor că, în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou,...239

19 dec 02:26LocalAccident rutier cu persoană ÎNCARCERATĂ, la Tulcea!

Salvatorii Secției de pompieri Măcin, marți, 18 decembrie, în jurul orei 10.50, au fost solicitați să intervină...735

19 dec 02:26LocalTânăr prins beat la volan! S-a ales cu dosar penal

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier, la data de 18 decembrie a.c., în jurul orei 01.00, au depistat un bărbat,...420

19 dec 02:25LocalCercetat pentru că a furat dintr-o societate comercială

Polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție, la data de 17 decembrie a.c., au identificat un bărbat, în vârstă de 41...277

19 dec 02:25LocalMinoră accidentată pe trecerea pentru pietoni!

Un bărbat, în vârstă de 65 de ani, din Constanța, marți, 18 decembrie, în jurul orei 7.20, a condus un autoturism...420

19 dec 02:22LocalAproape 2000 articole pirotehnice ridicate în vederea confiscării de polițiști

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase, la 17.12.2018, împreună cu cei ai...252

Politică
19 dec 00:00PoliticăHuțucă: Domnule Făgădău, în realitate, visele dumneavoastră nu au nimic în comun cu acest oraș și cu constănțenii

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, îl atacă în termeni duri pe primarul Decebal Făgădău, la...232

19 dec 00:00PoliticăCine este preşedintele interimar al ALDE Constanţa? Vine din Piteşti. “De la anul mă mut cu acte în regulă la Constanţa”

Senatorul ALDE Ion Popa asigură din 29 august 2018 interimatul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor...411

19 dec 00:04PoliticăGAFĂ a lui Klaus Iohannis: a folosit, la fel ca Viorica Dăncilă, cuvântul pentru care premierul a fost AMENDAT

Klaus Iohannis nu ratează nicio declarație publică în care să nu râdă de Viorica Dăncilă! Însă, luni seara,...420

19 dec 02:34PoliticăPrețul la gaze, creștere nejustificată! O spune ministrul de Finanțe!

Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă...320

19 dec 02:31PoliticăTeodorovici s-a dezlănțuit împotriva băncilor!

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a explicat marți, la Guvern, că Executivul va introduce de la 1 ianuarie...446

19 dec 02:32PoliticăKlaus Iohannis răspunde la întrebarea dacă ar pune un nou Guvern de la PSD: 'Dacă ar fi avut, ar fi venit și până acum'

Președintele Klaus Iohannis lansează un nou atac la adresa PSD și a premierilor pe care partidul condus de Liviu...263

19 dec 02:32PoliticăPSD a schimbat legea pensiilor. Cum și-a securizat Dragnea voturile UDMR

Deputatul UDMR Csep Eva Andreea a dezvăluit, marți, în plenul Camerei Deputaților, că formațiunile din arcul de...465

19 dec 02:23PoliticăProiect de reabilitare a reţelelor termice, la Cernavodă

Primăria orașului Cernavodă intenționează să reabiliteze rețelele termice, iar în acest sens a fost depus la...240

19 dec 02:30PoliticăUSR şi PNL au sesizat CCR privind legea de aprobare a OUG referitoare la înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor

PNL şi USR au sesizat marţi Curtea Constituţională în privinţa proiectului de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă...248

19 dec 02:28PoliticăIohannis: Voi merge la şedinţele de Guvern; am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că va merge la şedinţele de Guvern, după ce a constatat "o dorinţă...256

Monden
19 dec 00:00MondenPanică și emoții la ”Chefi la cuțite”. Ce se întâmplă între concurenți și jurați

Cea de-a doua confruntare pe echipe a sezonului șase ”Chefi la cuțite”, ce are loc în această seară, de la...257

19 dec 03:16MondenCe cadou inedit a primit DJ Wanda de Crăciun de la iubitul ei

DJ Wanda a fost vizitată de Moș Crăciun mai devreme în acest an. Vedeta a primit cel mai inedit cadou din partea...213

19 dec 00:00MondenCheeky Girls, din nou în gura presei. Suma uimitoare pe care au plătit-o britanicii să le asculte cântând în club

Gabriela și Monica Irimia, româncele devenite celebre în întreaga lume, cu formația Cheeky Girls, sunt din nou pe...237

19 dec 03:15MondenDiana Munteanu, criticată dur de Iulia Albu. „Cea mai proastă ținută din acest an”

Prezentatoarea de televiziune Diana Munteanu a ajuns în vizorul fashion-editorului Iulia Albu, care a criticat-o dur...1072

19 dec 03:16MondenCasa lui Quentin Tarantino a fost spartă de hoți, iar regizorul a dat nas în nas cu spărgătorii

Quentin Tarantino a dat nas în nas cu doi bărbați care i-au spart casa din Los Angeles. După ce s-au întâlnit cu...174

19 dec 19:38MondenGemenele lui Julio Iglesias, frumoase de pică. Incredibil cum arată Victoria și Cristina

Cântărețul spaniol Julio Iglesias este tată de gemene adolescente. Victoria și Cristina sunt superbe, moștenind...414

19 dec 03:18MondenWoody Allen, relație cu un model de 16 ani. Regizorul avea 41 de ani atunci când a început aventura cu aceasta

O femeie din California spune că timp de opt ani a avut o relație cu regizorul Woody Allen. Totul a început pe când...202

19 dec 03:17MondenFilmul "A doua şansă", cu Jennifer Lopez, pe primul loc în box office-ul românesc de weekend

Lungmetrajul "A doua şansă/ Second Act", regizat de Peter Segal, cu Jennifer Lopez în rolul principal, s-a situat pe...179

19 dec 03:18MondenAcademia de la Hollywood a anunţat semifinaliştii pentru 9 categorii la premiile Oscar din 2019

Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice de la Hollywood a anunţat luni filmele semifinaliste la 9 categorii...161

19 dec 00:00MondenProducţiile Marvel au dominat topul celor mai profitabile filme lansate în acest an

Filmele cu supereroi care fac parte din universul benzilor desenate create de grupul Marvel ocupă cinci poziţii în...149

Mapamond
19 dec 00:00MapamondPutin: Retragerea Statelor Unite din Tratatul INF ar putea distruge întregul sistem de control al armelor

Retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ar putea afecta întregul sistem de...153

19 dec 00:00MapamondSUA: Fundaţia Trump va fi dizolvată, în urma unui acord cu procurorul general al statului New York

Fundaţia preşedintelui american Donald Trump a acceptat marţi să se dizolve, în urma unui acord cu procurorul...142

19 dec 00:00MapamondONU condamnă încălcările ''sistematice, generalizate şi flagrante'' ale drepturilor omului în Coreea de Nord

Adunarea Generală a ONU a condamnat luni într-o rezoluţie "încălcările sistematice, generalizate şi flagrante ale...137

19 dec 00:00MapamondTurcia: Aproape 2.000 de condamnări la închisoare pe viaţă dictate de justiţie în legătură cu puciul eşuat

Justiţia turcă a condamnat la închisoare pe viaţă aproape 2.000 de persoane în cadrul proceselor desfăşurate în...152

19 dec 00:00Mapamond"Vestele galbene": Guvernul francez propune o primă de 300 de euro pentru poliţiştii şi jandarmii mobilizaţi

Guvernul francez a propus acordarea unei prime excepţionale de 300 de euro pentru membrii forţelor de ordine...149

19 dec 00:00MapamondRusia: Implicarea minorilor în manifestaţii se va pedepsi cu închisoarea

Organizarea unei demonstraţii neautorizate la care participă minori va fi acum pedepsită în Rusia cu amendă şi...139

19 dec 00:00MapamondBrexit: Guvernul britanic accelerează pregătirile pentru eventualitatea ieşirii din UE fără un acord

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marţi cu membrii cabinetului său pentru a analiza posibilitatea ca...137

19 dec 00:00MapamondZoran Zaev şi Alexis Tsipras, nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace 2019

Premierii macedonean şi grec, Zoran Zaev şi Alexis Tsipras, au fost nominalizaţi marţi pentru Premiul Nobel pentru...143

19 dec 00:00MapamondGermania: Percheziţie la o moschee din Berlin; imamul, suspectat de finaţarea terorismului în Siria

Poliţia şi forţele speciale germane au întreprins marţi dimineaţă un raid la o moschee din Berlin al cărei...147

19 dec 00:00MapamondGuvernul Noii Zeelande a anunţat organizarea unui referendum asupra legalizării consumului de canabis în scop recreativ

Guvernul Noii Zeelande a anunţat marţi organizarea unui referendum asupra legalizării consumului de canabis în scop...147

Sănătate
13 dec 03:45SănătateTratament salvator pentru pacienții cu accident vascular cerebral, la Spitalul Județean Constanța

Medicii din cadrul Secției de Neurologie au participat zilele trecute la o simulare națională, desfășurată sub...1568

12 dec 03:27SănătateVor fi livrate ambulanţe în toată ţara. Vin şi la Constanţa

Primele 300 de ambulanţe, achiziţionate prin Programul POIM 2014 - 2020, vor fi livrate începând de marţi, anunţă...606

12 dec 01:20SănătateAJUTAŢI-L PE VLĂDUŢ! Apel umanitar: Un băieţel de 6 ani, diagnosticat cu neuroblastom POATE FI SALVAT

Un băieţel de 6 ani poate fi salvat cu ajutorul dumneavoastră. Vlăduţ Cîrciu, copilul colegului nostru Sorin, a...489

7 dec 00:16SănătateCardurile naţionale de sănătate expirate, valabile încă doi ani de la data expirării

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate anunță furnizorii de servicii medicale aflaţi în contract cu...940

1 dec 10:57SănătateDupă cazul de la Giuleşti, este aşteptat un control şi la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait...1644

30 noi 00:36SănătatePoliclinicile 1 și 2 ale Spitalului Județean Constanța, ÎNCHISE în minivacanța de Ziua Marii Uniri

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța aduce la cunoștința...758

29 noi 00:31SănătateSpitalul din Medgidia caută medic nefrolog

Ne confruntăm cu un deficit de medici nefrologi la nivelul întregii ţări. Potrivit dr. Liliana Tuță, președintele...1134

27 noi 00:48SănătateChemoembolizări în Spitalul Județean Constanța

Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute. Doi dintre...1481

24 noi 04:34SănătateSăptămână Europeană a Testării. Constănțenii, chemați să se testeze pentru hepatită și HIV!

Fundaţia Baylor Marea Neagră se alătură organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor şi liderilor de opinie din...963

21 noi 01:19SănătatePacienții constănțeni care suferă de HIV, fără tratament! Nu există contract de achiziție pentru medicamente

Pacienţii români care suferă de HIV au rămas fără tratament, probleme majore cu lipsa medicaţiei fiind...947