REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

BNR continuă RĂZBOIUL cu Guvernul: Ce argumente de MILIARDE aduce Banca Națională în favoarea băncilor, în conflictul cu Eugen Teodorovici

BNR continuă RĂZBOIUL cu Guvernul: Ce argumente de MILIARDE aduce Banca Națională în favoarea băncilor, în conflictul cu Eugen Teodorovici

Replica API 12 ianuarie 2019 | 00:00 227

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a declarat, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, că, deşi în alte ţări, în timpul crizei, când băncile au fost în pericol, statele le-au salvat cu banii contribuabililor, în România nici măcar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva ca să salveze o bancă. Vasilescu a precizat că 4 miliarde de euro au fost aduse în România de acţionarii băncilor, în timp ce guvernele şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară, scrie stiripesurse.ro

„Băncile din România au avut multe situaţii în timpul crizei în care au fost foarte tare lovite. Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator de solvabilitate scade, se dă alarma. Înseamnă că băncile respective sunt în pericol. Ei, bine, în timpul crizei de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut în foarte multe ţări, şi în America, şi în Marea Britanie, şi în foarte multe ţări dezvoltate. Când au fost în pericol că indicatorii de solvabilitate în anumite bănci scad, au apelat la buzunarele cetăţenilor, la contribuabili, au adus bani în buget şi cu aceşti bani au salvat băncile. De ce au făcut asta? Pentru că dacă băncile o iau la vale într-o ţară, obligatoriu şi inevitabil o ia la vale toată economia după bănci”, a explicat Adrian Vasilescu.

El a precizat că „ţări mari au scos bani din buzunarele cetăţenilor, i-au adus în buget şi cu banii ăştia au salvat băncile, ca să salveze economia”.

„În România nici măcar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva, adus în buget, ca să salveze o bancă. De câte ori băncile au fost în pericol, BNR a avut un singur mod de a lucra: a chemat acţionariatul băncii respective, de unde este el, de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam, i-a chemat aici şi le-a spus: «Iată, nivelul de solvabilitate scade, trebuie să aduceţi capital». Şi fără nicio excepţie, au adus capital. 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce şi guvernele şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară şi îi duc afară. 4 miliarde de euro au adus acţionarii de afară să sprijine băncile de aici”, a subliniat consilierul guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu a spus că nu a înţeles miza ordonanţei de urgenţă 114, dată de Guvern la finalul anului trecut, care instituie aşa-numita „taxă pe lăcomie”.

El a precizat că ordonanţa ar putea să declanşeze o anumită criză în sistemul bancar şi că, în prezent, la nivelul BNR, se fac calcule pentru a vedea impactul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Creditul a fost luat in dolari si se pastreaza in dolari. Este o garantie care nu se cheltuie decat in caz de risc major. Guvernul PSD produce risc major pentru industria bancara.
0
1
Pentru domnul NAE: Bancile sunt AFACERI!!!! nu sunt BINEFACERI!!! Te-ai inhamt la jugul bancii trageo tata.Asta e.Sal le facem kurul marebancherilor!
0
0
pai creditul s-a luat in valuta si s-a dat bancilor, deci cum sa vanda leii daca au primit valuta mai economie de carton! deaia fac ce fac isarescu si vasilescu pentru ca au sustinatori ca tine si ca ala de la 15:57
0
1
jidanescu,vasilescu,georgescu dar jidani cu totii au expatriat tezaurul tarii unde numai sula lor stie,la o hacuire asupra leului asa cum deja ainceput cu ce apara leul maimutele astea de jidovi bune de eurovision,muiepsde
0
1
Imprumutul facut de la FMI are rolul de a garanta bancilor straine ca in caz ca apare un dictator in Romania si se poarta urat cu ei, isi pot vinde oricand leii si isi iau valuta inapoi. Probabil banii respectivi vor fi folositi curand.
4
7
Sa traiasca vasilescu pe 2000 lei pe luna sa faca credit la banca si atunci sa l vad cum mai sustine prostiile astea. Chiar nu ii este rusine lu elegantul asta care s a cocotzat acolo si nu mai vrea sa plece de parca ar fi de neinlocuit
10
1
Mult in pozitiile alea, Vasilescu, Izdarescu et Comp o sa va ia de idioti sadea: pai, mai ramolitule de Vasilescu, imprumutul de la FMI impins de Basescu si netrecut prin Parlament, nu a dat vreo 5 miliarde de eura bancilor comerciale? Si imprumutul ala nu din banii mei de taxe si impozite se restituie? Dobitocule!
12
3
Creditele luate de populatie vor suferi modificari bineinteles in defavoarea clientilor, deci tot din buzunarul romanului si asa sarac, nevoit sa faca imprumuturi.Pe cand si o taxa pe lacomia guvernului ca nu se mai satura cate biruri pune an de an.
6
5
Trebuie sa fii tare naiv sa dai credit decrepitului astuia de Vasilescu, S-au proptit astia in fruntea BNR si pare ca sunt niste vatafi pe mosia lor. Nicio banca nu pierde in relatia cu cetateanul, asta sa fie clar!
9
4
In razboiul cu bnr aduce orlando tzatzoasele de la anaf...si castiga natalitatea....
3
8

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614