REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Boagiu, despre nava Flaminia: Ceva este putred, altfel de ce atâta secretomanie?

Boagiu, despre nava Flaminia: Ceva este putred, altfel de ce atâta secretomanie?

Replica API 16 mai 2013 | 00:00 173

Ministrul Mediului a ignorat-o pe senatoare: n-a trimis nici un om în faţa Comisiei pentru integrare europeană!

Ministrul Mediului a ignorat-o pe senatoare: n-a trimis nici un om în faţa Comisiei pentru integrare europeană!

Directorul general al Autorităţii Navale Române, Andrian Mihei, s-a prezentat marţi, 14 mai, în faţa Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, pentru a face precizări cu privire la nava MSC Flaminia. El a răspuns interpelărilor pe acest subiect, clarificând anumite aspecte cu privire la nava ce ar urma să intre la reparaţii în Şantierul Naval Daewoo Mangalia. În afară de Mihei, la comisie ar fi trebuit să se prezinte şi un reprezentant de la Ministerul Mediului. Jenant, dar adevărat: ministrul Rovana Plumb n-a catadicsit să trimită pe nimeni în faţa senatorilor.

Iată însă ce spune Andrian Mihei despre membrii Comisiei pentru afaceri europene: "Au dorit să ştie dacă este adevărat că nava are încărcătură radioactivă. Am dezminţit acest lucru, se poate vedea din toate documentele oficiale, inclusiv cele postate pe Internet, din documentele de însoţire a mărfurilor, că nu există aşa ceva. Nu există nici un risc de radioactivitate. Au fost pe navă şi specialiştii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), care au efectuat măsurători. Nu există probleme legate de metale grele, de radioactivitate". El a conchis că "Ministerul Transporturilor şi-a făcut datoria de a se prezenta în faţa comisiei conduse de senatorul Anca Boagiu. "A fost prezent un director din cadrul Ministerului Transporturilor, dar şi eu, în calitate de specialist care putea oferi detalii legate de situaţia navei Flaminia", a spus Mihei. La comisie ar fi trebuit să se prezinte şi reprezentanţi ai Ministerului de Mediu, pentru a răspunde unor întrebări legate de mediu, lucru care însă nu s-a întâmplat. "A fost o audiere la comisie, urmare a interpelării colegilor mei, care au dorit să afle ce se întâmplă cu această navă şi ce deşeuri se află la bordul unei nave care de 7 luni nu a reuşit să-şi găsească loc în altă parte decât în România. Ea a explodat în largul Atlanticului, nu a fost primită în altă parte, iar acum este în Portul Constanţa, e adevărat, în radă deocamdată. Ministerul Mediului nu ne-a onorat cu prezenţa la comisie, pentru a ne oferi garanţii că ce se află la bordul navei nu reprezintă deşeuri toxice", spune senatorul PDL Anca Boagiu, despre care reamintim că este originară din Constanţa. Întrebată ce vor face, în aceste condiţii, membrii comisiei, dacă vor face din nou solicitări la Ministerul Mediului, pentru a obţine lămuriri cu privire la "Flaminia", Boagiu a declarat: "Vom face şi publică situaţia, pentru că toată tăcerea aceasta este suspectă. Iar declaraţiile reprezentanţilor Autorităţii Navale Române, prezenţi la audiere, la comisie, nu au avut darul să liniştească, ba dimpotrivă. Ni s-a comunicat că "n-are nimeni curajul să tragă linie pe acest subiect". E clar că ceva este putred, altfel de ce atâta secretomanie? Să nu uităm că România e plină de deşeuri, îngropate de-a lungul anilor, iar exemplu este perimetrul contaminat peste care se construieşte Autostrada Transilvania", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Anca Boagiu.

"Constănţenii au dreptul să ştie dacă deşeurile aflate la bordul navei sunt sau nu radioactive"

"Cred că cetăţenii României, constănţenii, au dreptul să ştie dacă deşeurile aflate la bordul navei sunt sau nu radioactive şi să se explice dacă oamenii care vor lucra la bordul acestei nave sunt în siguranţă. În momentul de faţă, nu am această certitudine", spune Boagiu. "De vreme ce colegii mei de la comisie s-au sesizat pe această temă şi au cerut explicaţii, nu înţeleg de ce există atâta secretomanie. Vorbim despre sănătatea unui popor. Există o istorie în ţară cu privire la deşeurile aduse şi îngropate. Trebuie să ne gândim la acest aspect. Pentru mine, e o bucurie să aibă de lucru oamenii (cei din şantierul Daewoo Mangalia, unde ar urma să fie reparată nava, după ce sunt descărcate deşeurile de la bordul ei - n.r.), dar trebuie să fim siguri că nu există nici un pericol. Dacă nu există nici un pericol, de ce nu îşi asumă cineva să spună: garantăm că nu e nici un pericol!? Să ne arate: astea sunt containerele, se curăţă nava, se strâng deşeurile în siguranţă şi se trimit în Germania", a mai declarat Boagiu. Facem precizarea că nava Flaminia navigă sub pavilion nemţesc, aşa încât, conform protocoalelor şi legilor, deşeurile care se află la bordul ei ar trebui să ajungă în Germania. Asta, dacă nu cumva cineva a pus deja ochii pe gunoiul cu pricina, sperând să îl folosească la co-ardere, aşa cum s-a şi speculat de altfel. Amintim că, anul trecut, port-containerul Flaminia a luat foc în apele Atlanticului. Au urmat câteva explozii la bord, un marinar a murit şi un altul a fost dat dispărut. Containerele aflate la bord au ars integral sau parţial. Săptămâni în şir, nava a rătăcit pe ape, sperând să fie primită undeva. Englezii, francezii şi olandezii n-au primit-o, până la urmă Flaminia ajungând într-un port din Germania, pentru o decontaminare, apoi a fost "expediată" spre România. Nava ar urma să descarce ce mai are la bord în Portul Constanţa, iar apoi este aşteptată la Şantierul Naval Daewoo Mangalia. Aici, Flaminia este văzută ca o super-afacere: mii de euro vor intra în conturile DMHI, odată cu reparaţiile de refacere a navei.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108