REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Boala care apare peste noapte şi deformează chipuri. Medicul Adrian Barbu explică de ce trebuie tratată corect

Boala care apare peste noapte şi deformează chipuri. Medicul Adrian Barbu explică de ce trebuie tratată corect

Replica API 29 ianuarie 2018 | 09:11 1171

O afecțiune care desfigurează chipul și sperie bolnavii: pareza facială periferică. Afecțiunea debutează brusc, de obicei peste noapte, și este pusă de multe ori pe seama frigului sau a „curentului”. Dr. Adrian Barbu, apreciat medic neurolog constănțean, explică de ce apare această pareză și care sunt complicațiile ce pot apărea, dacă nu este tratată corect.

„Pacientă, 32 de ani, constată dimineața, la trezire, asimetrie facială severă: nu poate încreți fruntea, nu poate închide ochiul, nu poate zâmbi, nu poate umfla obrazul, toate pe partea dreaptă. Sună, vine rapid la clinică, diagnosticul este clar: PAREZĂ FACIALĂ PERIFERICĂ. După discutarea problemei, întrebarea lovește sec: „Domnule doctor, voi mai putea zâmbi vreodată?” „Sigur că da!”.

Afecțiunea este relativ rară, afectând aproximativ 20 de persoane din 100.000. Cauza ei, frecvent atribuită „curentului” sau „frigului” (o regăsim descrisă ca paralizie facială a frigore), este de fapt mult mai frecvent virală, cel mai des fiind incriminat virusul Herpes Simplex, dar poate să apară și în otitele bacteriene, în boala Lyme, dar și posttraumatic sau ca sindrom paraneoplazic, în cancere.

Debutul este brusc, uneori precedat de durere în zona urechii sau tulburări ale gustului, pacientul găsindu-se în situația în care jumătate de față nu mai poate fi controlată: ochiul rămâne deschis, colțul gurii căzut, nu poate fluiera, nu poate încreți fruntea. Diagnosticul cât mai rapid și o schemă terapeutică prompt instituită sunt calea către o recuperare completă și rapidă.

Netratată corect, afecțiunea se poate solda cu trei mari complicații permanente: deficitul motor, hemispasmul facial și sindromul „lacrimilor de crocodil”. Mai exact, pacientul poate rămâne cu jumătate de față deformată, poate avea mișcări necontrolate ale jumătății de față afectate sau poate lăcrima abundent în timp ce mestecă. În afara tratamentului medicamentos, reabilitarea funcțională este foarte importantă”, a precizat dr. Adrian Barbu, medic specialist neurolog constănțean. Mai multe informații puteți găsi pe pagina sa de Facebook, https://www.facebook.com/doctorbarbu/.

Florentina BOZÎNTAN

Foto: dr. Adrian Barbu, medic specialist neurolog

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si Tudose avea o fata de ziceai ca zilnic are o pareza..povesti
4
5
don doctor!si chiorete plangea la comanda de focul tarisoarei.
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614