rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 12 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Boala Lyme și ce pericole are mușcătura de căpușă

În sezonul cald, mușcătura de căpușă poate crea multe neplăceri, așa că este extrem de important să cunoaștem toate aspectele bolii Lyme, începând de la simptomele sale și până la tratament și analizele necesare pentru diagnosticarea afecțiunii. Este esențial, totodată, să știm ce trebuie să facem în situația în care ne muscă o căpușă și cum trebuie să îndepărtăm o căpușă, scrie doc.ro.

Ce este boala Lyme

Boala Lyme este o boală infecțioasă produsă de spirocheta Borrelia burgdorferi (o bacterie), ce îmbolnăvește atât omul, cât și animalele, prin intermediul căpușei. Boala Lyme evoluează cel mai frecvent asimptomatic, iar în ultimul timp s-a constatat o creștere a numărului de îmbolnăviri. Sursă principala de infecție este constituită de rozătoarele mici, dar frecvent, boală poate fi transmisă de la animalele domestice (câini, bovine, cai, capre). Animalele infectate fac o formă asimptomatică de boală.

Cauzele bolii Lyme

Este important să reținem că boala Lyme este cauzată de bacteria numită Borrelia burgdorferi, care se transmite la oameni doar atunci când aceștia sunt mușcați de o căpușă infectată. Pentru a infectă organismul unui om sau altei viețuitoare, de regulă, căpușă trebuie să fie atașată pe pielea "gazdei" cel puțin 36 de ore.

Căpușa se infectează după ce s-a hrănit cu sângele unor animale sau șoareci infectate cu această bacterie. Potrivit specialiștilor, căpușă trebuie să fie prezența pe piele preț de 24 până la 48 de ore pentru a transmite infecția, iar cei mai mulți oameni cu boală Lyme nu își amintesc momentul exact al mușcăturii de căpușă.

Semne și simptome ale bolii Lyme

Boala Lyme, dacă este lăsată netratată, poate produce o gama largă de simptome, în funcție de stadiul de infecție. Trebuie să va adresați neapărat medicului dacă aveți unul sau mai multe din simptomele de mai jos și ați fost mușcat de o căpușă! Printre simptomele bolii Lyme se află: febra, urticaria, paralizia facială și artrită. Este important că pacientul să ceară imediat îngrijiri medicale dacă observă oricare dintre aceste simptome și dacă a avut o mușcătura de căpușă, dacă locuiește într-o zona geografică recunoscută pentru răspândirea bolii Lyme sau dacă a călătorit recent într-o țară unde există boala Lyme.

Primele simptome ale bolii Lyme

Potrivit specialiștilor, primele semne și simptome pot să apară într-un interval de 3 până la 30 de zile de la mușcătura de căpușă:

• febra, frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, dureri articulare, ganglionii limfatici sunt umflați;

• eritemul migrator (o boală cutanata): acest eritem migrator apare la aproape 70-80% dintre persoanele infectate; apare la locul mușcăturii de căpușă, cu o întârziere de 3 până la 30 de zile (media este de 7 zile); eritemul se extinde treptat, pe o perioada de mai multe zile, ajungând să aibă un diametru de peste 30 cm; pielea se poate simți caldă la atingere, însă rareori este însoțită de mâncărimi sau de durere; eritemul migrator poate să apară pe orice zona a corpului.

Simptomele ce apar ulterior

Există semne și simptome ale bolii Lyme ce pot să apară mult mai târziu (după multe zile sau luni de la mușcătura de căpușă). Aceste simptome pot fi:

• dureri severe de cap și înțepenirea (redoarea) gâtului

• apar alte erupții cutanate, alt eritem migrator, ce se dezvoltă pe alte zone de pe corp

• artrită cu dureri articulare severe și cu umflarea articulațiilor, în special în zona genunchilor și a altor articulații mari

• pareză facială (pierderea tonusului muscular pe o parte sau pe ambele părți ale fetei; fața pacientului pare "căzută" fie pe o parte, fie pe ambele părți)

• durere intermitentă în tendoane, mușchi, articulații și oase

• palpitații sau o bătaie neregulată a inimii

• pacientul are episoade de amețeală sau de dificultate în respirație

• inflamarea creierului și a măduvei spinării • durere la nivelul terminațiilor nervoase

• dureri înțepătoare, amorțeală sau furnicături în mâini și picioare (laba piciorului)

• apar probleme în ce privește memoria pe termen scurt.

Când să mergi la medic

Mergi imediat la medic dacă ai fost mușcat de o căpușă sau dacă ai vizitat în ultima luna o zona în care se găsesc cu preponderență căpușe infectate și dacă ai:

• simptome asemănătoare cu cele ale gripei: cum ar fi faptul că ai frisoane, ți-este cald și tremuri, ai dureri de cap, ai dureri musculare sau o stare generală de rău sau

• ai o erupție cutanata circulară.

Este important să îi spui medicului care te examinează dacă ai fost recent în păduri sau în zone cu vegetație multă și deasă.

Modalități de transmitere boală Lyme

Transmiterea bacteriei Borrelia burgdorferi între animale și accidental la om se realizează doar prin mușcătura de căpușe infectate, și anume numai căpușele din specia Ixodes (căpușă comună), aflate în diferite stadii de viață: nimfa, larvă sau formă adultă. Nu orice căpușă este purtătoare a bacteriei Borrelia burgdorferi, așa cum nu orice mușcătura de căpușă provoacă boala Lyme.

Căpușele se pot atașa de orice zona a corpului uman, dar sunt adesea găsite în zonele greu de observat, cum ar fi regiunea inghinală, axile și în regiunea scalpului. În cele mai multe cazuri, căpușă trebuie să fie atașată de "gazdă" de la 36 până la 48 ore sau mai mult pentru că boala Lyme să poată fi transmisă.

Majoritatea oamenilor sunt infectați prin mușcăturile căpușelor imature, numite nimfe. Nimfele sunt mici (mai puțin de 2 mm) și greu de observat, ele se hrănesc mai ales vara. Căpușele adulte, mai ușor de observat și de îndepărtat, sunt mai active în lunile mai reci (primăvară, toamna). Incidența crescută a bolii în lunile calde este explicată prin prezența mai frecvența a omului în natură, în scop recreațional.

Cum NU se transmite boala Lyme

Boala Lyme nu se transmite interuman (între oameni) sau prin transfuzii de sânge! De exemplu, o persoană nu se poate infectă prin atingere, sărut sau pe cale sexuală de la o persoană care are boala Lyme. Boala Lyme dobândită în timpul sarcinii poate duce la infectarea placentei și la moartea fătului; cu toate acestea, dacă mama beneficiază de un tratament antibiotic adecvat, fătul nu va fi afectat.

Nu există rapoarte de transmitere a bolii Lyme prin laptele matern. Deși câinii și pisicile se pot îmbolnăvi, aceste animale nu vor transmite boală direct stăpânilor lor, însă pot aduce căpușe infectate în casă (pentru că aceste căpușe pot să existe pe pielea câinelui sau pisicii).

Investigații și metode de diagnostic pentru boala Lyme

Diagnosticul bolii Lyme începe cu o evaluare a istoricului medical al pacientului și cu examinarea fizică. Este important că medicul să afle informațiile necesare despre starea de sănătate a pacientului, despre simptomele pe care le prezintă acesta.

Testele de sânge sunt investigații importante, pe care medicul se poate bizui, la câteva săptămâni după infecția inițială, când anticorpii specifici pentru spirochete (bacteriile care provoacă boala Lyme) sunt prezenți.

Medicul specialist în boli infecțioase poate recomandă următoarele analize pentru a diagnostica boală Lyme:

• Testul ELIȘA (enzyme-linked immunosorbent assay) este folosit pentru a detecta anticorpii împotriva clasei de spirochete Borrelia burgdorferi. Aceșți anticorpi sunt de clasa IgM și de clasa IgG.

• Imunoamprenta (sau testarea Western blot) poate fi o tehnică folosită pentru a confirmă un test ELIȘA pozitiv. Această tehnică verifică prezența anticorpilor specifici în cazul proteinelor ce însoțesc Borrelia burgdorferi.

• Tehnică PCR (reacția de polimerizare în lanț) este folosită pentru a evalua pacienții cu artrită Lyme persistența sau cu simptome la nivelul sistemului nervos. Tehnică este efectuată la nivelul lichidului articular (sinovial) sau lichidului cerebro-spinal.

Factorii de risc pentru boala Lyme

Zona geografică în care locuim sau locurile în care plecăm în vacanță influențează riscul de a lua boala Lyme. Tot un factor de risc este și profesia unei persoane sau faptul că are activități în aer liber.

Potrivit specialiștilor, cei mai frecvenți factori de risc pentru boala Lyme sunt:

• Faptul că oamenii petrec timp în zone împădurite sau în zone cu multă iarbă (verdeață). În unele zone, căpușele sunt mai frecvente. Copiii care petrec mult timp în aer liber, în astfel de regiuni, au în special un risc crescut. Adulții cu ocupații care necesită petrecerea timpului în aer liber au, de asemenea, un risc crescut de a dezvoltă boala Lyme, în urmă mușcăturii de căpușă.

• Faptul că pielea este expusă - Să nu uităm că micile căpușe se atașează cu ușurință de pielea care nu e acoperită de haine. Dacă te afli într-o zona în care căpușele sunt extrem de răspândite, protejează-te și protejează-ți și copiii, purtând haine cu mânecă lungă și pantaloni lungi. Nu lasă că animalele de companie să rătăcească prin zone în care iarbă este deasă, iar plantele și buruienile sunt foarte înalte.

• Faptul că micile căpușe nu au fost îndepărtate prompt sau în mod corect. Bacteriile transmise de mușcătura de căpușă pot pătrunde în fluxul sanguin dacă, de pildă, căpușă comună stă atașată de pielea individului preț de 38 până la 48 de ore sau mai mult de 48 de ore. Dacă persoană îndepărtează o căpușă de pe piele în decurs de două zile, riscul de a face boala Lyme este scăzut.

Boala Lyme poate fi foarte greu de diagnosticat, din cauza că multe dintre simptomele ei sunt asemănătoare simptomelor gripei și ale altor afecțiuni. În plus, este posibil că pacientul să nu observe mușcătura de căpușă. Analizele de laborator s-ar putea să nu ofere întotdeauna un răspuns clar medicului, până când nu au trecut cel puțin câteva săptămâni de când pacientul a fost infectat.

Complicații boala Lyme

Dacă boala Lyme nu este tratată, ea poate cauza anumite complicații, cum ar fi:

• inflamarea cronică a articulațiilor (artrită Lyme), în special inflamarea genunchilor

• simptome neurologice, cum ar fi pareză facială și neuropatia

• defecte cognitive, cum ar fi afectarea memoriei

• neregularități ale ritmului cardiac.

Evoluția bolii Lyme

Mulți dintre pacienții cu boala Lyme în stadiu incipient dezvoltă o erupție cutanata circulară distinctivă în locul unde a avut loc mușcătura de căpușă, de regulă, după aproape 30 de zile de la mușcătura. Această erupție pe piele este cunoscută sub numele de eritem migrator. Boala Lyme poate avea numeroase simptome, în funcție de stadiul și de evoluția ei.

Stadiul precoce localizat

Semnele și simptomele timpurii apar la 2 până la 30 de zile de la mușcătura de căpușă. La 70-80% dintre persoanele afectate, apare eritemul migrator, o erupție cutanată roșiatică, centrată de locul de atașare a căpușei. Treptat, acesta se extinde ajungând până la 30 cm și chiar mai mult, devenind o placă rotund-ovalară, cu o zona de clarificare centrală – cu aspect de "semn de tras la țintă" sau de "ochi de bou".

Zona respectivă poate fi caldă la atingere și rar este dureroasă sau însoțită de mâncărimi și poate apărea în orice zona a corpului. În acest stadiu, pot apărea febra, frisoane, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare și umflarea ganglionilor limfatici.

Stadiul precoce diseminat

Apare la săptămâni sau luni de la mușcătura de căpușă, este caracterizat prin apariția de noi leziuni de tip eritem migrator în alte zone ale corpului, dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor, palpitații, amețeală sau dificultăți de respirație. Poate fi afectat sistemul nervos cu pareză facială, meningită, encefalită, afectarea măduvei spinării.

Stadiul tardiv diseminat

Apare la ani buni de la mușcătura de căpușă, este caracterizat prin artrita Lyme - cu dureri severe, intermitențe sau continue la nivelul articulațiilor mari, în special la nivelul genunchilor, neuroborelioza cronică cu amorțeli, furnicături, pierderi de memorie, depresie, scăderea capacității de concentrare și prin acrodermatita cronică atrofică- pielea capătă un aspect lucios că o foaie de hârtie.

Tratarea bolii Lyme

Antibioticele pot vindecă cele mai multe cazuri de boala Lyme. Cu cât pacientul începe tratamentul mai curând, cu atât mai rapidă și mai bună este recuperarea lui. După tratamentul pentru boala Lyme, este posibil că unii pacienți să aibă în continuare dureri musculare sau dureri articulare și simptome la nivelul sistemului nervos. Acesta se numește sindromul bolii Lyme post-tratament, iar de cele mai multe ori situația este numită "boală Lyme cronică".

Tratamentul cu antibiotice pentru boala Lyme

Tratamentul precoce al bolii Lyme - în primele câteva săptămâni de la infecția inițială - este simplu și direct și are că rezultat aproape întotdeauna o vindecare completă. Pacienții tratați cu antibioticele corespunzătoare, în stadiile precoce ale bolii Lyme, de regulă se recuperează rapid și complet.

Doxiciclină, amoxicilina și cefuroxima axetil sunt trei antibiotice care sunt cel mai des recomandate pentru tratamentul oral al multor simptome ale bolii Lyme. Pacienții cu anumite forme cardiace sau neurologice ale bolii pot avea nevoie de un tratament intravenos cu antibiotice, cum ar fi penicilină sau ceftriaxona.

Remedii naturiste pentru boala Lyme

În anumite cazuri, pacienții apelează la remedii naturiste, cum ar fi unele uleiuri esențiale (acestea sunt lichide concentrate, obținute din plante medicinale). Unele dintre aceste uleiuri au proprietăți antibacteriene, ceea ce înseamnă că pot distruge bacteriile. Un studiu* din 2017, de exemplu, a evaluat folosirea a 34 de uleiuri esențiale în ceea ce privește distrugerea bacteriei Borrelia burgdorferi, într-un mediu controlat (în laborator).

Uleiurile esențiale de scorțișoară sub formă de coajă, de cuișoare și de oregano au ucis bacteria, fără că această să se mai dezvolte. Chiar dacă rezultatele studiului par promițătoare, nu există nicio dovadă că aceste uleiuri funcționează în cazul oamenilor cu boala Lyme.

Suplimente pentru boala Lyme

Unii pacienți au încercat suplimente care stimulează sistemul imunitar. Printre aceste suplimente se numără: vitamina B1, vitamina C, uleiul de peste, acidul alfa lipoic, magneziul, gheară-pisicii, usturoiul, frunză de măslin, turmericul, glutationul. În ciuda acestor suplimente care au multiple beneficii, nu există dovezi științifice care să arate că oricare dintre acestea (sau orice alt supliment) ar putea să vindece boală Lyme.

Alte tipuri de terapii pentru boala Lyme

Oamenii de știință arată că și alte terapii ar putea fi folosite pentru a trata boală Lyme, cum ar fi:

• terapia cu oxigen hiperbaric - sunt necesare studii la scară largă pentru a se putea înțelege dacă acesta este sau nu un tratament eficient pentru boala Lyme;

• saunele și camerele în care există aburi

• lumina ultravioleta

• terapia cu fotoni

• tratamentele cu stimulare electromagnetica

• magneții

• veninul de la albine.

Este important de reținut că cercetătorii care au investigat aceste tratamente alternative au subliniat că nu există cercetări care să sprijine aceste terapii, iar multe dintre ele nu au un raționament logic la baza lor.

Antibioticele sunt singurul tratament dovedit eficient pentru boală Lyme și cel mai bine este că pacientul să înceapă să le ia cât mai devreme, în stadiile incipiente ale infecției.

Prevenirea bolii Lyme sau cum ne protejăm de căpușe

Este bine să ne ferim de căpușe tot timpul anului, dar mai ales în perioada aprilie-septembrie, când căpușele sunt cele mai active. Vom evita zonele împădurite, mersul prin iarbă mare și prin frunze. În cazul excursiilor cu cortul, vom dezinfecta accesul în cort cu substanțe dezinfectante (permetrina, dimetilftalat), vom folosi plase de protecție.

În parc, la picnic, vom folosi haine de culoare albă pentru a repera rapid căpușele care se cățără pe materialul textil, vom acoperi zonele de piele expuse, vom observă atent și repetat starea hainelor și a pielii, cu îndepărtarea imediată a căpușelor folosind pensete. Pe pielea expusă și pe îmbrăcăminte vom aplică produse speciale ce ne protejează pentru câteva ore.

Părinții vor aplică mereu aceste produse copiilor, ferindu-le mâinile, gură și ochii. Părinții trebuie să verifice copiii de căpușe sub brațe, în și în jurul urechilor, în interiorul buricului, în spatele genunchilor, în jurul taliei și mai ales în părul lor. Se examinează și animalele de companie, pentru că de multe ori, căpușele se pot ascunde în blană câinelui sau a pisicii. Este de preferat să facem dus imediat ce ajungem acasă.

Care este cel mai bun mod prin care putem preveni mușcătura de căpușă

Căpușele nu pot zbura și nu pot sări, însă ele trăiesc în anumiți arbușți și în tufișuri și se pot agață de pielea unei persoane, atunci când trece pe lângă această vegetație. Pentru a evita o mușcătura de căpușă, respectă câteva reguli esențiale:

• Poartă pantaloni lungi și șosete când te plimbi prin păduri, prin zonele cu mulți copaci și când manevrezi sau strângi frunzele căzute.

• Aplică pe piele și pe haine un repelent contra căpușelor, care are în compoziție ulei esențial de eucalipt sau de lămâie.

• Dacă este posibil, fă-ți dus în interval de 2 ore după ce ai intrat în casă.

• Uită-te bine pe suprafață pielii și spală-ți podoabă capilară, pentru a îndepărta căpușele din par.

• Dacă ai uscător de haine (cu aer fierbinte), pune articolele vestimentare în acesta, pentru a ucide orice fel de insecte rămase pe hainele cu care ai fost afară.

Ce facem dacă ne mușcă o căpușă?

Nu se va încerca smulgerea sau zdrobirea pe loc a căpușelor, ci detașarea lor. Este important să extragem toată căpușă, nu doar corpul ei. După îndepărtarea căpușei, pielea înțepată se va spală intens cu apă și săpun și, ulterior, va fi dezinfectată cu alcool. Dacă nu reușim să extragem toate elementele căpușei, mai ales pentru siguranță noastră, ne vom prezența la medic cât mai repede.

Cum îndepărtăm o căpușă?

Pentru a îndepărta fără niciun risc o căpușă de pe pielea cuiva sau de pe pielea noastră, este important să ținem cont de câteva reguli:

• Să folosim o pensetă fină sau un dispozitiv pentru îndepărtarea căpușelor - se poate cumpără de la unele farmacii, din magazine online, din pet shopuri etc.

• Se prinde căpușă cu pensetă sau cu dispozitivul respectiv cât mai aproape de piele cu putință.

• Se trage ușor în sus, având grijă să nu se strivească în acest timp căpușă.

• Se spală locul unde este mușcătura de căpușă cu un antiseptic sau cu săpun și apă.

Riscul de îmbolnăvire este unul redus odată ce căpușă a fost îndepărtată în siguranță. Pacientul nu trebuie să facă nimic altceva acum, cu excepția situației în care nu se simte bine și apar primele simptome.

marţi, 14 iulie 2020514
Comentarii
mai mult...Sănătate
12 aug 00:00SănătateApel disperat: „Trebuie deblocate posturile în sistemul medical. Medicii sunt obosiți, unii sunt epuizați“

"Aceste luni de pandemie, mai ales în zonele medicale desemnate COVID, au dus la oboseala și epuizarea personalului...252

12 aug 00:00SănătateCoronavirus - INSP: Definiţiile de caz - actualizate250
12 aug 00:00SănătateGCS: 5.627 de români din străinătate - confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus225
12 aug 00:00SănătateStilul de viață sedentar anulează beneficiile unei mase corporale normale

Chiar dacă ai ajuns la greutatea ideală, lipsa de mișcare te poate afecta la fel de mult ca pe o persoană...245

12 aug 00:00SănătateCopiii sub 5 ani pot transmite mai ușor noul coronavirus decât adulții241
12 aug 00:00SănătateMenstruația la vârste mici crește riscul de disconfortla menopauză248
12 aug 00:00SănătateRefluxul gastroesofagian la sugar - soluții eficiente

Refluxul gastroesofagian la sugari apare atunci când mâncarea refulează din stomacul bebelușului înspre esofag,...244

12 aug 00:00SănătateCancerul, depistat cu 4 ani înainte de apariția simptomelor?276
12 aug 00:00SănătateCoenzima Q10 și rolul său în menținerea frumuseții pielii259
12 aug 00:00SănătateCe provoacă foliculita la nivelul scalpului

Foliculita scalpului este o afecțiune a pielii caracterizată de faptul că foliculii firelor de păr de pe scalp se...269

12 aug 00:00SănătateCât de periculoasă este folia de aluminiu pentru copii?282
12 aug 00:00SănătateEste întotdeauna necesară operația în caz de apendicită la copii?229
Vremea
29.1°27.6° - 29.1° miercuri, 12 august 2020
ConstanțaUmiditate: 44%
Vânt: 4.67 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
12 aug 00:00SportŞahtior Doneţk şi FC Sevilla s-au calificat în semifinalele Ligii Europa, după ce au eliminat pe FC Basel şi Wolverhampton

Echipa Şahtior Doneţk s-a calificat în semifinalele Ligii Europa, după ce a învins, marţi, la Gelsenkirchen, cu...322

12 aug 00:00SportAmicale pentru Universitatea Craiova înaintea campaniei europene - Viktoria Plzen va fi unul dintre adversari

Universitatea Craiova va disputa două meciuri amicale în stagiul de pregătire din Austria, iar Viktoria Plzen va fi...246

12 aug 00:00SportSerena Williams s-a calificat în turul doi la Lexington

Serena Williams a obţinut o victorie în trei seturi la revenirea în circuit după epidemia de coronavirus, ea...299

12 aug 00:00SportAtletism: Organizatorii aşteaptă 2.000 de participanţi la un concurs de 'alergare virtuală'

Organizatorii competiţiei de alergare stradală UNIQA Asigurări Bucharest Family&10K au anunţat, marţi, într-o...259

Local
12 aug 18:14LocalRAZII în COSTINEȘTI!

Polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Costinești, la data de 10 august a.c., în intervalul orar 17.00-19.00, cu...715

12 aug 18:13LocalMinor din Medgidia, REȚINUT pentru complicitate la TÂLHĂRIE calificată

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de tâlhărie calificată, faptă...586

12 aug 18:12LocalVÂRSTNIC TÂLHĂRIT într-o scară de bloc pentru un TELEFON mobil

714

12 aug 18:15LocalMinor din Cernavodă, dat dispărut de două zile. L-ați văzut?

Polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au fost sesizați despre dispariția lui RĂDUCAN STELICĂ...701

12 aug 18:15LocalINCENDIU DE PROPORŢII la o UZINĂ VIDEO

Militarii din cadrul detaşamentului de pompieri Tulcea au fost solicitaţi să intervină, marţi, 11 august, în...1012

12 aug 18:14LocalFemeie, de 64 de ani, depistată băută la volan de polițiștii constănțeni

Ieri, în jurul orei 15.00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat o femeie, de 64 de ani,...949

12 aug 18:12LocalIntervenţie în Eforie Sud, o ţeavă de gaz a fost spartă

Militarii din cadrul ISU au fost solicitaţi să intervină marţi, 11 august, în Eforie Sud, strada Dr. Climescu, în...448

12 aug 18:43LocalIRANIAN dat în urmărire internațională pentru FRAUDĂ fiscală, REȚINUT la Constanța

Poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale au depistat la începutul săptămânii un cetățean iranian, de 40...677

12 aug 00:17LocalCine trebuie să fie testat cu prioritate pentru coronavirus

888

Politică
12 aug 00:00PoliticăCostel Alexe: La Miroslava vom face primul parc industrial pentru cercetare-inovare şi pregătire profesională duală

Ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, liderul PNL Iaşi, a declarat, marţi, că parcul industrial de...296

12 aug 00:00PoliticăA murit fostul preşedinte al Senatului Oliviu Gherman

"A murit, la 90 de ani, Oliviu Gherman. Un intelectual, un om desăvârşit. Personalitate inteligentă, calmă. Un...388

12 aug 00:00PoliticăSenat - plen: OUG privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii, respinsă

249

Interviuri
25 iul 00:35InterviuriCHIŢAC: Constanţa are o administraţie AROGANTĂ care NU stă de VORBĂ cu OAMENII

În ultima perioadă s-a discutat intens pe marginea candidatului unic PNL-USR-PLUS, care ar fi asigurat într-o mare...2408

23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3958

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

3983

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

Județul Constanța continuă să se confrunte cu mai multe probleme din diferite domenii, probleme care au fost...2405

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...9459

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

4726

Monden
12 aug 00:00MondenPrimul concert Metallica din 2020, difuzat în cinematografele drive-in din America de Nord

Formaţia Metallica va urca pe scenă pentru prima dată în 2020 pentru a susţine un concert ce va fi difuzat în...241

12 aug 00:00MondenDisney va relansa saga „Tron“, cu Jared Leto ca protagonist şi Garth Davis ca regizor

Studioul Disney preconizează să relanseze saga ''Tron'', anunţând cooptarea regizorului Garth Davis, care a realizat...264

12 aug 00:00MondenRegina Elisabeta a II-a i-a eliminat pe prinţul Andrew şi pe ducii de Sussex de pe site-ul familiei regale

280

12 aug 00:00MondenBradley Cooper şi Jennifer Garner, surprinşi pe plajă în ipostaze tandre

Actorii Bradley Cooper şi Jennifer Garner au fost surprinşi de paparazzi pe o plajă din Malibu, în imagini care...346

12 aug 00:00MondenZac Efron va face parte din distribuţia remake-ului ''Three Men and a Baby'' pentru Disney Plus

Actorul Zac Efron va face parte din distribuţia unui remake al comediei de succes din 1987 ''Three Men and a Baby'',...246

12 aug 00:00MondenCreatorul emisiunilor „Te pui cu blondele?“, „Mondenii“ sau „Schimb de mame“ a murit la 47 de ani

378

Mapamond
12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Intensificare a epidemiei în Spania. Mai multe state impun carantina persoanelor venite din această ţară

La şase săptămâni după ce a rezistat primului asalt al epidemiei de COVID-19, Spania se află din nou într-o...246

12 aug 00:00MapamondCel mai mare laborator de cocaină din Olanda, descoperit de poliţie. 17 persoane au fost arestate

Poliţia olandeză a anunţat marţi că a descoperit cel mai mare laborator de cocaină găsit vreodată în ţară,...270

12 aug 00:00MapamondChina - Prezenţa coronavirusului, descoperită pe ambalaje de fructe de mare

263

12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Mexicul depăşeşte pragul de 53.000 de decese. Columbia trece de 13.000

Bilanţul deceselor cauzate în Mexic de noul coronavirus a depăşit pragul de 53.000, Ministerul Sănătăţii...227

12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Finlanda impune izolarea obligatorie de 14 zile oricărui nou sosit din 'ţări cu risc'

Orice persoană ce vine dintr-o "ţară cu risc" şi ajunge în Finlanda va trebui să se supună izolării de 14 zile...238

12 aug 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie raportează 816 contagieri şi 8 decese asociate COVID-19

225

Sănătate
12 aug 00:00SănătateRefluxul gastroesofagian la sugar - soluții eficiente

Refluxul gastroesofagian la sugari apare atunci când mâncarea refulează din stomacul bebelușului înspre esofag,...244

12 aug 00:00SănătateCancerul, depistat cu 4 ani înainte de apariția simptomelor?

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un test de sânge care poate detecta dacă o persoană are unul...276

12 aug 00:00SănătateCoenzima Q10 și rolul său în menținerea frumuseții pielii

259

12 aug 00:00SănătateStilul de viață sedentar anulează beneficiile unei mase corporale normale

Chiar dacă ai ajuns la greutatea ideală, lipsa de mișcare te poate afecta la fel de mult ca pe o persoană...245

12 aug 00:00SănătateCopiii sub 5 ani pot transmite mai ușor noul coronavirus decât adulții

În prezent se cunoaște faptul că cei mici, deși sunt mai susceptibili la infecția cu sindromul respirator acut...241

12 aug 00:00SănătateMenstruația la vârste mici crește riscul de disconfortla menopauză

Menstruația apărută timpuriu, mai devreme de vârsta de 11 ani, crește probabilitatea de a experimenta bufeuri în...248

12 aug 00:00SănătateCe provoacă foliculita la nivelul scalpului

Foliculita scalpului este o afecțiune a pielii caracterizată de faptul că foliculii firelor de păr de pe scalp se...269

12 aug 00:00SănătateCât de periculoasă este folia de aluminiu pentru copii?

Aluminiul este prezent, în mod natural și în cantități reduse, în alimente, însă este frecvent folosit în...282

12 aug 00:00SănătateEste întotdeauna necesară operația în caz de apendicită la copii?

229

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT