REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Boala mână-gură-picior: cauze, simptome, tratament

Boala mână-gură-picior: cauze, simptome, tratament

Replica API 8 octombrie 2020 | 00:00 1181

Boala mână-gură-picior poate fi transmisă prin contactul direct cu o persoană cu mâinile nespălate sau cu o suprafață care conține urme ale unui virus. Copiii mici au cel mai mare risc de a face această boală. În majoritatea cazurilor, infecția va dispărea fără tratament în 7 până la 10 zile, scrie doc.ro.

Boala mână-gură-picior este o infecție extrem de contagioasă. Ea este cauzată de virusuri din familia enterovirusurilor, cel mai frecvent de un virus de tipul Coxsackie virus. Aceste virusuri se pot transmite de la o persoană la altă, prin contactul direct cu mâinile nespălate sau cu suprafețele contaminate cu materii fecale. De asemenea, se poate transmite prin contactul cu salivă, fecalele sau secrețiile respiratorii ce provin de la o persoană infectată.

Boala mână-gură-picior este caracterizată de basici sau răni care apar în gură și de erupții pe mâini și picioare. Infecția poate afecta persoanele de toate vârstele, însă apare de obicei la copiii sub 5 ani. În general, este o afecțiune ușoară, care dispare de la sine în decurs de câteva zile.

Ce simptome are boala mână-gură-picior

Simptomele încep să de dezvolte la 3 până la 7 zile de la infecția inițială. Această perioada este cunoscută sub numele de "perioada de incubație". Când simptomele apar, copilul tău poate să se confrunte cu:

febra;

lipsa poftei de mâncare;

durere în gât;

durere de cap;

irascibilitate;

bășicuțe roșii și dureroase în gură;

o erupție cutanată (pete roșii) pe mâini și pe tălpi.

Febra și o durere în gât sunt, de obicei, primele simptome ale bolii mâna-gură-picior. Erupțiile și bășicuțele caracteristice apar mai târziu, de obicei la o zi sau două după debutul febrei.

Cauzele bolii mâna-gură-picior

Boală mână-gură-picior este, de obicei, cauzată de o tulpină de virus Coxsackie, cel mai frecvent fiind cauzată de virusul Coxsackie A16. Acest virus Coxsackie face parte dintr-un grup de virusuri numite enterovirusuri. În unele cazuri, alte tipuri de enterovirus pot cauza boală mâna-gură-picior.

Virusurile pot fi cu ușurință transmise de la o persoană la altă. Copilul tău poate să ia boala mână-gură-picior prin contactul cu salivă, lichidul din bășicute, materiile fecale și picăturile respiratorii (răspândite în aer după strănut sau tușe) ale unei persoane infectate.

Boală mână-gură-picior poate fi, de asemenea, transmisă prin contactul direct cu mâinile nespălate sau cu suprafețele care au urme ale virusului Coxsackie A16.

Tratamentul în boala mână-gură-picior

În cele mai multe cazuri, infecția va trece de la sine fără tratament în 7 sau chiar 10 zile. Chiar și așa, medicul îți poate recomandă anumite medicamente pentru cel mic, pentru a calmă simptomele până când boală și-a continuat parcursul. Aceste tratamente pot include:

unguente locale (cu sau fără prescripție medicală) pentru a calmă erupțiile cutanate;

medicamente pentru durere, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pentru a calmă durerile de cap;

siropurile medicinale sau comprimate de supt, pentru a calmă durerea de gât.

Copilul tău va începe să se simtă mai bine în decurs de 5 sau 7 zile după debutul simptomelor. Reinfectarea este puțin probabilă. Organismul de obicei își construiește o imunitate la virusurile care cauzează boala mână-gură-picior. Sună imediat medicul dacă simptomele se agravează sau dacă nu dispar după 10 zile. În cazurile rare, virusul Coxsackie poate determina o urgență medicală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218