REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Boala parodontală, o altă complicație a poliartritei reumatoide

Boala parodontală, o altă complicație a poliartritei reumatoide

Replica API 29 septembrie 2020 | 00:00 1007

Studiile arată că boala parodontală și poliartrita reumatoidă sunt boli cronice inflamatorii, care se pot influența reciproc.

Boala parodontală, o altă complicație a poliartritei reumatoide

Studiile arată că boala parodontală și poliartrita reumatoidă sunt boli cronice inflamatorii, care se pot influența reciproc, scrie doc.ro.

Noile studii arată că există o relație între boala parodontală (sau parodontita) și artrita reumatoidă. De fapt, există mai mult decât o asociere subtilă între cele două. Poliartrita reumatoidă și bolile parodontale pot avea, de fapt, o origine comună.

Particularitățile relației dintre poliartrita reumatoidă și boala parodontală nu sunt tocmai clare, însă oamenii de știință spun că ceea ce este cert este faptul că dacă ai una dintre aceste afecțiuni, ai un risc și de a o dezvolta pe cealaltă.

Cercetătorii de peste hotare au recunoscut că există o legătură între boala parodontală și poliartrita reumatoidă de mai mulți ani, însă recent s-au descoperit și mai multe detalii despre asocierea aceasta.

În ultimele decenii, mai multe studii au arătat că pacienții cu poliartrita reumatoidă au un risc mai mare de a dezvolta boala parodontală, în comparație cu persoanele fără artrită reumatoidă, iar această probabilitate este chiar de cinci ori mai mare, potrivit unui studiu din 2014.

Un studiu german a arătat că, atunci când pacienții cu artrită reumatoidă au dezvoltat o boală parodontală, aceasta a fost mai agresivă și mai severă decât în cazul pacienților care aveau această boală, însă nu sufereau și de poliartrită reumatoidă.

O posibilă legătură genetică

Oamenii de știință spun că studiile au documentat foarte bine faptul că poliartrita reumatoidă și boala parodontală sunt ambele afecțiuni inflamatorii, care atacă țesuturile sănătoase, însă acum dovezile științifice arată că acestea pot să aibă în comun chiar anumiți biomarkeri în sânge și o posibilă legătură genetică.

Un alt studiu de peste hotare a subliniat faptul că un marker genetic numit HLA-DR4 (antigenul leucocitar uman), care este adeseori întâlnit în cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă, a fost de asemenea prezent în cazul a 80% dintre pacienții cu boală parodontală.

Faptul că există o posibilă relație genetică între cele două nu este singura teorie emisă de oamenii de știință. Potrivit National Rheumatoid Arthritis Society, oamenii din Marea Britanie care suferă de boală parodontală au un risc de patru ori mai mare de a dezvoltă poliartrită reumatoidă, în comparație cu britanicii care nu au această inflamație a țesuturilor de susținere a dinților.

O teorie formulată de experți este că bacteriile implicate în boala parodontală pot crește inflamația din interiorul corpului, lucru care poate crește riscul de a dezvolta o afecțiune autoimună, așa cum este poliartrita reumatoidă.

Ce poți face dacă ai boala parodontală?

Mulți oameni nu știu că suferă de această inflamație a țesuturilor de susținere a dinților, tocmai de aceea este important să meargă la medicul dentist. Cu cât este detectată mai devreme boală parodontală, cu atât este mai ușor de tratat. Verifică-ți gingiile cât mai des în oglindă, pentru că acest lucru te va ajută să monitorizezi orice modificare apărută în culoarea și textura gingiilor și apoi informează-ți medicul dentist.

În cazul celor cu poliartrită reumatoidă, acești pacienți au un risc crescut de a dezvolta boala parodontală, așa că este posibil ca medicul dentist să îi sfătuiască să vină mai des la cabinet, astfel încât problemele gingivale și dentare să fie atent monitorizate.

Spune-i medicului dentist despre orice fel de modificare pe care ai observat-o în timpul periajului dinților sau dacă scuipi sânge după ce ți-ai periat dintîi.

Formele ușoare ale bolii parodontale pot fi, de regulă, tratate prin menținerea unui nivel optim al igienei orale. Asta înseamnă că este absolut necesar să îți speli dinții de două ori pe zi, dimineață și seară, și să cureți spațiile dintre dinți cu ață dentară o dată pe zi, de preferat seara, înainte de culcare.

Când este cazul, medicul dentist îți va putea curăța dinții temeinic și va îndepărta tartrul (printr-un detartraj). De asemenea, dentistul îți va arăta cum să-ți cureți dinții cât mai eficient, pentru că această măsură te va ajută să previi depunerile de tartru în viitor.

Renunță la fumat

Fumatul, așa cum poate știi deja, agravează boala parodontală. Renunțând la acest obicei, îți vei îmbunătăți sănătatea dinților și vei avea un prognostic mai bun în privința poliartritei reumatoide.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102