REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Boboteaza la Constanţa: trei salvamari au recuperat crucile aruncate în mare

Boboteaza la Constanţa: trei salvamari au recuperat crucile aruncate în mare

Replica API 7 ianuarie 2012 | 00:00 247

Sărbătoare şi tradiţii

Sărbătoare şi tradiţii

Aproximativ 10.000 de persoane au asistat vineri, 6 ianuarie 2012, la slujba de Bobotează de la Catedrala Ortodoxă, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, iar apoi au aşteptat pe Faleza Cazinoului momentul sfinţirii apelor de către Arhiepiscopul Tomisului. Deşi vremea nu a fost chiar prielnică, 14 tineri curajoşi nu s-au gândit de două ori şi au sărit în apă să prindă cele trei cruci aruncate în mare, conform tradiţiei, de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Lupta nu a fost uşoară, însă preoţii prezenţi la Bobotează au declarat câştigători, în acest an, pe năvodărenii Adrian Arhip şi Daniel Lovin ambii de 28 ani, aflaţi la prima experienţă de acest gen. Daniel Lovin a precizat că s-a aruncat în apă după cruce în memoria scafandrului Ciubotariu care a murit la datorie. Cel de-al treilea câştigător a fost constănţeanul Dan Aneste de 25 de ani, aflat la a doua experienţă de acest gen. Cei trei sunt salvamari, pe lângă recuperarea crucilor ei fiind şi premiaţi de Arhiepiscopie. De asemenea, se spune că omul care prinde crucea de lemn, pe care preotul o aruncă în apă, în ziua sfântă a Botezului Domnului, are parte de noroc tot anul. Asta speră şi cei trei tineri care au recuperat crucile. Restul credincioşilor i-au încurajat de pe margine, au ascultat slujba şi au plecat spre case cu sticlele pline de apă sfinţită. Facem precizarea că 200 de jandarmi au asigurat la Constanţa măsurile de ordine publică, la procesiunile şi ceremoniile religioase ocazionate de Sărbătoarea Botezului Domnului, iar un echipaj al Ambulanţei a fost prezent pe tot parcursul slujbei fiind gata să intervină în orice moment. De altfel, la un moment dat a fost necesară intervenţia cadrelor medicale, întrucât o femeie de 60 de ani, bolnavă de diabet, a leşinat în mulţime.

Botezul armăsarilor, la Mihail Kogălniceanu

Tradiţia de Bobotează a fost respectată şi la Murfatlar. Astfel, s-a ţinut o slujbă de sfinţire a apei şi pe malul Canalului Dunăre Marea Neagră. Aici, dintre curajoşii care s-au aruncat în valurile mării pentru recuperarea crucii s-a numărat şi Cristian Şerban, un tânăr în vârstă de 21 de an, care a izbutit să aducă crucea la mal. Sărbătoarea a fost în toi şi la Mihail Kogălniceanu. Centrul localităţii Mihail Kogălniceanu a fost vineri locul de întâlnire al crescătorilor de cai. Zeci de armăsari împodobiţi cu clopoţei şi ciucuri roşii au defilat pe străzi pentru a fi admiraţi de toată lumea. La întrecerea anuală, devenită deja tradiţie la Mihail Kogălniceanu, au participat 35 de armăsari. Zeci de cai s-au întrecut în frumuseţe şi în curse de viteză. Conform tradiţiei, animalele au fost stropite cu apă sfinţită, pentru a fi bune de muncă şi sănătoase pe tot parcursul anului. Boboteaza este ziua în care se sfinţesc apele din întreaga lume, după ce Iisus a intrat în râul Iordan pentru botez. Pentru credincioşi este momentul purificării şi al curăţirii sufleteşti pentru anul care tocmai a început.

Camer NEGIP

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102