REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Bocai şi Scupra se pregătesc de alegeri. Iată listele proiectelor realizate de aceştia

Bocai şi Scupra se pregătesc de alegeri. Iată listele proiectelor realizate de aceştia

Replica API 20 februarie 2016 | 00:55 516

Cu cine aţi vota?

Cu cine aţi vota?

Alegerile locale au fost fixate în data de 5 iunie 2016, urmând ca startul campaniei electorale să fie dat pe 6 mai 2016. Între timp, primarii în funcţie sau potenţialii candidaţi, îşi prezintă deja proiectele, lansează atacuri şi aşa mai departe. Un exemplu în acest sens vine din oraşul Ovidiu, unde actualul primar urmează să candideze pentru încă un mandat din partea PNL, iar fostul edil, din perioada 2008-2012, din partea PSD! Cât timp a fost primar, Dumitru Bocai a completat o listă substanţială de proiecte, dar la fel a făcut şi actualul primar, George Scupra – cel puţin aşa arată în prezentarea recentă postată pe o pagină de socializare.

Rămâne de văzut care dintre ei va inspira mai multă încredere cetăţenilor şi pe care din ei îl stimează locuitorii suficient de mult încât să-l voteze. Problema este că între cei doi edili există anumite tensiune generate de unele proiecte pe care ambii susţin că le-au realizat în timpul mandatului de primar. Un asftel de exemplu în constituie reintegrarea Lacului Siutghiol în administraţia locală care apare pe ambele liste de proiecte realizate ale politicienilor.

Dumitru Bocai a realizat o serie de proiecte pe timpul cât a ocupat funcția de primar a orașului Ovidiu. Printre acestea se numără asfaltarea mai multor străzi, după cum urmează: strada Delfinului pe tronsonul Șoseaua Națională și strada Plopilor; strada Poiana pe tronsonul strada Pescarilor și cartierul rezidențial Oasis; strada Cișmelei pe tronsonul Șoseaua Naționlă și Șoseaua Portului; strada Amurgului pe tronsonul strada Frunzelor – strada Talazului; strada Zorilor; strada Sănătății; strada Trandafirului; strada Nucilor; strada Tineretului; strada Primăriei pe tronsonul Șoseaua Națională– strada Pescarilor; strada Florilor, strada Primăverii; strada Viilor; și străzile din fostul Grup Social Nazarcea, actualul sat Culmea; aleea din cimitirul nou; curtea de la biserica nouă; parcarea de la uzină; terenul de sport al liceului; curtea interioară a stadionului.

În decursul mandatului, Bocai a pietruit mai multe străzi: strada Albinelor; strada Izvorului; strada Primăriei (între strada Poporului și strada Portului); strada Insulei; strada Fulgerului; strada Salcâmilor; strada 7; strada C; strada D; strada E (doar o parte); 3 străzi în satul Poiana; strada Revoluției; strada Viorelelor; strada Nicolae Iorga; strada Luceafărului; strada Soarelui; strada Norilor; strada Stelelor; strada Lunii; strada Belvedere.

De asemenea, de mandatul lui Bocai se leagă şi parcarea pietruită de pe strada Portului, între strada Macului și Izvorului, trotuarele pavelate de pe străzile Poiana și Pescarilor, sensul giratoriu pe DN2A din zona Cartier Sud realizat în 2009. Bocai mizează și pe faptul că a extins rețeaua de gaze naturale în tot orașul și a lansat proiectul pentru cartierul Tineretului; proiectele referitoare la rețeaua de apă potabilă și anume înlocuirea rețelelor de apă potabilă în satul Culmea și în cartierul nou din Poiana; schimbarea rețelei de apă pe tronsonul cuprins între strada Pescarilor și Lacul Siutghiol și pe tronsonul dintre strada Poporului și strada Portului; forarea unui nou puț de apă la o adâncime de 350 m.

Printre proiectele realizate de Dumitru Bocai în perioada mandatului său se numără și cele referitoare la canalizarea de pe strada Amurgului, între strada Pescarilor și Lacul Siutghiol; pe strada Crinului; pe strada Poiana, între strada Pescarilor și Lacul Siutghiol; pe strada Teiului, între strada Poporului și Portului (realizată împreună cu cetățenii de pe strada Teiului).

Bocai menționează și cele câteva construcții pe care le-a realizat în localitate, respectiv parcul cu platani din fața restaurantului Atlas, locul de joacă la grădinița Licurici și aparatele de fitness din aceeași locație, sala de sport semiolimpică cu 150 de lcouri începută în ianuarie 2009 și terminată în ianuarie 2010, și nu în ultimul rând, fosa septică de la școala din Culmea. Fostul primar a „bifat” și amplasarea stâlpilor de iluminat public în cartierul nou din satul Poiana, din cartierul Ifa și din Satul de Vacanță.

În ceea ce privește investițiile făcute în educația copiilor, în mandatul lui Bocai, în ambele grădinițe din oraș au fost schimbate ușile și ferestrele, reparate grupurile sanitare, plus zugrăveli și reparații. De asemenea, a extins Grădinița Licurici cu 3 săli de clasă întrucât 3 grupe învățau după masă și a obținut aprobarea proiectului depus la Ministerul Educației pentru grădinița cu orar prelungit, pentru care fuseseră alocați 1000 de metri lângă grădinița Zig-Zag.

Tot în sectorul educației, Dumitru Bocai mizează și pe modificările pe care le-a adus în cadrul Școlii nr 2 și a Grupului Școlar ”Ion Podaru”, respectiv realizaea laboratorului de patiserie; schimbarea acoperișului, a parchetului, ușilor și ferestrelor; zugrăvirea și reparațiile necesare în unitățile de învățământ, împrejmuirea și asfaltarea curții liceului. ”Pentru elevii și copiii de grădinița care locuiesc în satele Culmea și Poiana și care frecventează cursurile la unitățile de învățământ din orașul Ovidiu, am asigurat transportul gratuit, punându-le la dispoziție microbuze speciale pentru transport elevi”, menţionează Bocai. Acesta susține că între anii 2003-2013 a acordat pachete pensionarilor și nevoiașilor deși nu era primar la acea vreme.

Tot el zice că a organizat numeroase spectacole, anual, în perioada 2003-2008 când nu era la conducerea Primăriei. De asemenea, s-a ocupat de organizarea zilelor orașului Ovidiu și a Festivalului ”Elena Roizen” între 2008-2012, precum și de Orășelul Copiilor pe timp de iarnă. Bocai susține că în timpul mandatului său, toate străzile erau curățate pe timp de iarnă și că s-au înlocuit tractoarele care strângeau gunoiul cu 2 mașini noi, dar și că s-a cumpărat o mașină pentru măturarea străzilor. Iluminarea orașului specifică sărbătorilor de iarnă este un alt lucru din lista de realizări a lui Bocai, la fel ca și înlocuirea acoperișului vechii Primării și anveloparea termică a acesteia.

”Clădirea Centrului Cultural a fost modernizată prin realizarea iluminatului exterior și anveloparea termică a clădirii. De asemenea, spațiul din vecinătatea Centrului Cultural a fost asfaltat, s-au amplasat 8 casuțe de lemn creându-se astfel un spatiu multifuncțional (piață, organizare de spectacole, etc.)”, mai spune Bocai. Fostul primar menționează pe lista proiectelor realizate în decursul mandatului și construirea grupului sanitar de lângă Geamie, precum și a celui pentru biserica veche.

Acesta menționează și amplasarea de toalete ecologice în oraș și la cimitir; asfaltarea parcării de la blocurile din spatele restaurantului Atlas și cele de pe strada Uzinei, precum și curtea bisericii de lângă liceu; construcția ghenelor de gunoi care au fost ulterior împrejmuite, betonate și acoperite pentru fiecare bloc. ”Am dat la Biserica nouă circa 56.000 euro pentru pictură și circa 500 milioane lei pentru refacerea instalației electrice și a lămpilor, și personal am plătit 80 milioane pentru centrala termică, plus manopera”, susține Dumitru Bocai.

La baza sportivă a localității, Bocai susține că a dotat terenul de sport sintetic cu nocturnă. Acesta menționează și instalarea camerelor de supraveghere în localitate:”Pentru crestearea siguranței și ordinei publice am istalat în oraș 21 camere de supraveghere, urmând a se monta și în zonele nesupravegheate. De patru ani nu s-a mai montat nici o cameră în plus”, spune Bocai. Fostul edil susține că ”Prin aducerea Academiei Hagi în orașul Ovidiu și prin asocierea echipei de fotbal locale cu academia am scăpat de o cheltuială anuală cu întreținere a echipei de 15 miliarde lei, făcând astfel o economie consistentă la bugetul local de 60 miliarde lei în 4 ani”, mai spune Dumitru Bocai.

Fostul edil spune că a reușit să înființeze satul Culmea, întrucât cu ani în urmă, acesta avea statut de ”grup social”: ”În urma demersurilor făcute pe parcusul a trei ani de zile, către Parlament și Guvern, am reușit înființarea satului Culmea, dupa ce, timp de peste două decenii aceștia au trăit cu un statut de “grup social” ”, susține Bocai.

În ceea ce privește atragerea de fonduri europene pentru realizarea proiectelor din localitatea Ovidiu, Dumitru Bocai menționează realizarea a 3 astfel de proiecte din care două sunt în curs de evaluare, respectiv: proiectul „ Parc în Orașul Ovidiu”, (proiect mutat de actualul primar pe malul lacului unde a facut un debarcader și o cabană de lemn) pentru care a obținut 1 milion de euro; proiectul de implementare ISO 9001:2008, ISO 18001:2007, ISO 14001:2004, pentru care a atras 100 de mii de euro, bani europeni.

Totodată, Bocai face referire și la proiectul de asfaltare a 37 de străzi din orașul Ovidiu, dintre care 9 au fost realizate în timpul mandatului său: stada Pajiștei, strada Cireșului, strada Fulgerului, strada Zefirului, strada Delfinului, strada Mugurel, strada Egretei, strada Rândunicii, strada Lăstunului, strada Păunului, strada Vulturului, strada Amurgului, strada Arțarului, strada Teiului, strada Primăriei, strada Izvorului, strada Luminișului, strada Viorelelor, strada Insulei, strada Revoluției, strada Nicolae Iorga, strada Salcâmilor, strada Crinului, strada Poștei, strada Căminului, strada Primăverii, strada Albinelor, strada Cișmelei, strada Frunzelor, strada Talazului, aleea Geamiei, aleea Fundătura Geamiei.

Tensiuni între candidați: cei doi edili își dispută meritul asupra unui proiect

Tensiunile dintre cei doi politicieni sunt legate în principal de subiectul reintegrării Lacului Siutghiol la administrația locală. Ambii edili susțin că acest merit le revine. De asemenea, Bocai susține că a oferit tinerilor din satul Poiana 400 de locuri pentru casă, pe care actualul primar le-ar fi anulat. Tot el zice că a oferit 10 locuri de casă pentru persoanele care reprezintă caz social în același sat.

În anul 2015, administrația locală condusă de primarul George Scupra a realizat proiecte în Orașul Ovidiu, Satul Poiana și Satul Culmea, în toate domeniile de activitate: social, infrastructură,cultură, sănătate, sport, educație și reîntregirea orașului Ovidiu.

În decursul anului 2015, Scupra a realizat nu mai puțin de 44 de proiecte în localitatea pe care o conduce. Proiectele realizate de acesta în Ovidiu sunt cele referitoare la contrucția debarcaderului, a parcului ”Faleză Lac” (80% finalizat), a Parcului Primăverii, precum și reabilitarea Centrului Cultural ”Elena Roizen” și asfaltarea cartierului Ovidiu Sud. În satul Poiana, actualul edil a continuat lucrările la rețeaua de gaze naturale și a reabilitat Centrul Cultural ”Gabriel Cotabiță”. În satul Culmea a amenajat două locuri de joacă, a făcut gard pentru biserică și a inaugurat primul cabinet de medicină familială.

Din punct de vedere social, Scupra a oferit pachete pentru toți pensionarii atât de Paște cât și de Crăciun, a oferit cadouri pentru toți elevii, a înființat clubul pensionarilor, a asigurat transport gratuit pentru pensionari, a organizat ceremonia a 50 de ani de căsătorie, a organizat diferite evenimente dedicate principalelor sărbători de peste an și a asigurat o constantă comunicare cu cetățenii. În ceea ce privește sectorul de cultură, Scupra a subvenționat toate cercurile din cadrul centrului cultural, a organizat spectacole de teatru gratuite pentru cetățeni și a organizat festivalul ”Elena Roizen”.

Scupra a pus accent și pe educația din localitate, astfel că a oferit un microbuz școlar nou pentru transportul elevilor, a modernizat școlile și grădinițele, a creat primul post de radio pentru elevi, a organizat concursul ”Elevii au talent” și a oferit acestora burse de merit. În domeniul sportiv, actualul edil a asigurat gratuitatea tuturor activităților din cadrul Clubului Sportiv Ovidiu, a organizat ”Cross-ul orașului Ovidiu” și evenimentul săptămânal ”Ovidiu pedalează”. În domeniul sănătății, Scupra a inaugurat primul cabinet de medicină de familie din satul Culmea și a creat 3 cabinete stomatologice pentru consultații și tratament gratuit pentru toți copiii și pensionarii din Ovidiu, Poiana și Culmea.

George Scupra a ținut să arate solidaritate și față de comunitatea turco- tătară din oraș, așa că s-a ocupat de iluminatul arhitectural al geamiei, a extins cimitirul musulman, a renovat casa mortuară și a realizat înfrățirea orașului Ovidiu cu orașul kucukkuyu din Turcia. În ceea ce privește recuperările teritoriale, de menționat sunt Insula Ovidiu, Castrul Roman din Ovidiu și Lacul Siutghiol. Actualul primar a pus preț pe recunoașterea valorilor locale, motiv pentru care l-a desemnat pe Gheorghe Hagi cetățean de onoare al orașului, a denumit Centrul Medical de permanență din Ovidiu după medicul Nicolae Țibrea, a numit Centrul Cultural din Poiana după artistul Gabriel Cotabiță, iar Centrul Cultural din Ovidiu l-a denumit după renumita interpretă de muzică populară, Elena Roizen.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614