REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Bodu: "Canadienii nu vor să ridice vizele pentru români. Problema e minoritatea rromă: vrea azil politic!"

Bodu: "Canadienii nu vor să ridice vizele pentru români. Problema e minoritatea rromă: vrea azil politic!"

Replica API 24 octombrie 2013 | 00:00 190

Într-o scrisoare deschisă, de maniera "excelenţă, luate-aş la palme", europarlamentarul PPE, Sebastian Bodu, pune pe tapet problema vizelor. Mai exact, Bodu reproşează executivului canadian că oferă tratament preferenţial cetăţenilor Republicii Cehia, ignorând complet alte naţionalităţi europene, cum ar fi românii, catalogându-i astfel un soi de cetăţeni de mâna a doua.

Bodu îi reproşează premierului canadian, Stephen Harper, politica discriminatorie în privinţa vizelor: "Am constatat însă cu tristeţe că aţi decis ridicarea vizelor doar pentru Republica Cehă, argumentând că acordul economic şi de liber schimb are nevoie de o largă susţinere în Parlamentul European. Aşadar, decizia dvs. nu a fost motivată de reducerea numărului de cereri de viză respinse, aşa cum ne-aţi repetat cu obstinaţie că acesta ar fi criteriul eliminării vizelor, inclusiv ulterior adoptării noii legislaţii privind imigraţia, ci de considerente pur aritmetice legate de votul în Parlamentul European. Nu vă ascund că o astfel de abordare este deranjantă faţă de cetăţenii români si bulgari, faţă de guvernele lor şi mai ales faţă de euro-deputaţii aleşi în aceste două state membre UE. Este ca şi cum, spre deosebire de colegii lor cehi, euro-deputaţii români şi bulgari reprezintă o o cantitate neglijabilă în ecuaţia ratificării acordului economic şi de liber schimb", susţine Bodu.

Mai mult, Bodu îi promite premierului canadian, Stephen Harper, o politică de tip "ba pe-a mă-tii" în plenul Parlamentului European: "Închei prin a vă spune că este foarte posibil ca cei 51 de euro-deputaţi români şi bulgari să facă un intens lobby printre colegi pentru ca acordul economic şi de liber schimb să nu fie ratificat în Parlamentul European. Nu ştiu care sunt şansele de reuşită dar ştiu că un astfel de efort ar merita, mai ales că un euro-deputat român sau bulgar nu ar avea nimic de pierdut încercând, în timp ce Canada riscă să arunce la coşul de gunoi un acord util şi aşteptat. Cu toţii ne dorim acest acord însă cum am putea accepta libera circulaţie a bunurilor şi a capitalurilor dar nu şi a persoanelor? E adevărat ca bunurile si capitalurile nu solicită azil politic pe criterii etnice dar pentru asta Canada are o nouă lege a imigraţiei".

În privinţa acestui scandal al refuzului acordării vizelor pentru români şi tratamentul preferenţial acordat de Canada doar pentru Republica Cehia, Bodu a oferit lămuriri suplimentare. El a declarat pentru Replica: "Argumentul a fost acela anunţat de Stephen Harper: au nevoie de cât mai multe voturi în PE, de unde trag concluzia că nu au nevoie de votul românilor. În prezent există vize turistice. Acesta e subiectul. Dacă vrei să munceşti, e altfel de viză, ce nu face obiectul demersului. Dacă vrei să locuieşti, înseamnă imigraţie, e o altă procedură. Eu am treabă cu vizele, că nu vor să le ridice, nu cu imigraţia. Nu ştiu cât va mai dura pentru că se pare că nu vor sub nici o formă! Problema e minoritatea rromă, care cere azil politic".

M.F.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218