REPLICA ONLINE CONSTANTA

17° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bodu: "Merg să fac lobby pentru ridicarea vizelor pentru români"

Bodu: "Merg să fac lobby pentru ridicarea vizelor pentru români"

Replica API 14 noiembrie 2013 | 00:00 169

Europarlamentarul constănţean care trage Canada de urechi,

Europarlamentarul constănţean care trage Canada de urechi,

Europarlamentarul PPE, Sebastian Bodu, pune pe tapet problema vizelor şi reproşează executivului canadian că oferă tratament preferenţial cetăţenilor Republicii Cehia, ignorând complet alte naţionalităţi europene, cum ar fi românii, catalogându-i astfel un soi de cetăţeni de mâna a doua. Bodu a reacţionat vehement împotriva politicii discriminatorie aplicată de Canada şi, într-o postare pe o pagină de socializare, eurodeputatul a anunţat că se va opune adoptării acordului de liber schimb UE - Canada şi, mai mult, va face şi lobby în acest sens: "Săptămâna asta m-am întâlnit cu Mark Davison, director general pentru Afaceri Internaţionale în Ministerul Cetăţeniei şi Imigraţiei din Canada. I-am comunicat că eurodeputaţii români şi bulgari nu doar că vor vota împotriva acordului de liber schimb UE-Canada, dar că fiecare dintre noi îşi va alege un eşantion de colegi străini pe care să îi convingă să voteze contra. E jignitor să vezi că Cehiei i se ridică vizele, iar primul ministru canadian recunoaşte că argumentul politic a fost acela că are nevoie de votul eurodeputaţilor cehi, în timp ce domnul Davison ne spune aceeaşi placă referitoare la criteriile tehnice. Precizez că legislaţia canadiană în materie de imigraţie s-a modificat de aproape un an, iar şansele cetăţenilor din state de origine sigură (adică cele care respectă drepturile omului) de a obţine azil politic sunt, teoretic, nule. Aşadar, canadienii se pot proteja împotriva cererilor abuzive de azil politic cerut pe criterii etnice", susţine Bodu. Eurodeputatul constănţean a anunţat că fiecare român şi bulgar din Parlamentul European trebuie să convingă aproximativ patru colegi străini: "Nu ştiu când va fi votul. Încă nu a ajuns acordul în Parlament. L-am rugat pe Iuliu Winkler să mă anunţe, că el e membru în comisia INTA. Nu ştiu câţi se raliază, am dat un e-mail. O să vorbesc cu ei şi personal. Nu contează cât sunt şansele, contează că nu avem nimic de pierdut dacă încercăm. Fiecare român şi bulgar trebuie să convingă aproximativ patru colegi străini. Eu voi merge la Delegaţiile Naţionale din PPE pentru a face lobby. Aşa ar trebui să facă şi colegii de la PSD şi PNL", a declarat Bodu, pentru "Replica".

Bodu: "Ţiganii, problema românească a Canadei"

Într-o scrisoare deschisă, Bodu sărea la sfârşitul lunii octombrie "la gâtul" premierului canadian, Stephen Harper. Bodu susţine că se ţine de cuvânt şi va continua să aplice Canadei o politică de tip "ba pe-a mă-tii" în plenul Parlamentului European, după cum a declarat pentru Replica: "Argumentul a fost acela anunţat de Stephen Harper: au nevoie de cât mai multe voturi în PE, de unde trag concluzia că nu au nevoie de votul românilor. În prezent există vize turistice. Acesta e subiectul. Dacă vrei să munceşti, e altfel de viză, ce nu face obiectul demersului. Dacă vrei să locuieşti, înseamnă imigraţie, e o altă procedură. Eu am treabă cu vizele, că nu vor să le ridice, nu cu imigraţia. Nu ştiu cât va mai dura pentru că se pare că nu vor sub nici o formă! Problema e minoritatea rromă, care cere azil politic".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218