REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bola mobilizează juriştii să măture cu edilii constănţeni. Anghel zice că e gata să demisioneze

Bola mobilizează juriştii să măture cu edilii constănţeni. Anghel zice că e gata să demisioneze

Replica API 22 noiembrie 2013 | 00:00 111

Primarii condamnaţi aşteaptă verdictul Prefecturii

Primarii condamnaţi aşteaptă verdictul Prefecturii

În curând, vom aduna primarii din judeţul Constanţa cu făraşul. Ploaia de sentinţe cu condamnare din ultima vreme pune la zid primarii constănţeni şi autorităţile se mobilizează pentru a... citi legile. Unde-i lege, nu-i tocmeală, spune o vorbă românească şi care devine din ce în ce mai irelevantă, întrucât autorităţile nu ştiu cum să se "mişte" după deciziile instanţelor.

Primarul localităţii Mircea Vodă, Dumitru Dedu, a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni de corupţie, iar secretarul comunei, Cristina Căluian, a fost condamnată la 6 luni cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Partea proastă pentru Dedu este că decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă, punct final pentru o bătălie pe care edilul o ducea încă din 2010, când a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. Mai exact, edilul a fost pus sub învinuire după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au primit de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură documente potrivit cărora Dumitru Dedu ar fi solicitat subvenţia în agricultură pentru un teren mai mare decât cel pe care îl lucrase în realitate. Astfel, Dumitru Dedu a prezentat cu ocazia formulării cererii de acordare de subvenţie în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă pentru anul 2009, contractul de arendare nr. 102/2008 încheiat cu SC Cernavodă Power SRL Bucureşti, falsificat prin contrafacerea filelor 1 şi 5 prin înscrierea de date nereale privind obiectul arendării, cu scopul obţinerii de fonduri suplimentare din fondurile Comunităţilor Europene. Totuşi, banii nu au intrat în conturile primarului, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură- Centrul Judeţean Constanţa reuşind să dea în vileag matrapazlâcurile primarului. Cristina Căluian, secretarul comunei Mircea Vodă, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la ilegalităţile primarului Dedu. Funcţionarul a făcut menţiunea, cu bună ştiinţă, că primarul deţine în arendă suprafaţa de 195,735 ha, în temeiul contractului nr. 102/07.10.2008, suprafaţă de teren mai mare decât cea care rezulta din contractele legal încheiate. Ca urmare a condamnării, edilul riscă să îşi piardă şi funcţia.

Vestea a căzut ca un trăsnet pe capul lui Dedu, care a rămas fără cuvinte: "Nu comentez decizia. Vom vedea ce va fi publicat pe site-ul Justiţiei. Om trăi şi-om vedea", a declarat Dedu, vizibil afectat.

Primarul din Castelu: "Probabil îmi voi da demisia, sunt dispus să respect legea"

Pe de altă parte, primarul din comuna Castelu, Nicolae Anghel, a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu. Magistraţii l-au găsit vinovat pe edil de neglijenţă în serviciu şi nu de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, aşa cum a fost acuzat iniţial de procurori. Dosarul în care Anghel a fost trimis în judecată, la data de 5 aprilie 2012 şi care i-a adus şi condamnarea, a pornit după ce mai multe persoane s-au plâns că au de primit mai multe hectare de pământ de la Primăria Castelu, însă Anghel ar fi stopat intenţionat procedurile. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi, prin urmare, primarul riscă să îşi piardă mandatul. Însă, Anghel nu exclude varianta unei demisii, aşa cum a declarat joi, pentru "Replica": "Voi da o informare publică şi oficială în următoarele zile. Ce pot să spun? Aştept decizia şi probabil îmi voi da şi demisia, pentru că nu vreau ca o astfel de situaţie să aducă prejudicii de imagine sau să afecteze în vreun fel Partidul Democrat Liberal. Eu sunt cel care este dispus să respecte legea". Situaţia lui Anghel este privită îndeaproape de prefectul Eugen Bola, care aşteaptă decizia Curţii de Apel Constanţa: "Deocamdată nu am primit nimic de la Curtea de Apel. Azi, mâine, poimâine, cred că vine. Dom'le, deci, teoretic, o să luăm o decizie. Zic o să luăm pentru că, sigur, pot s-o iau de unul singur, de nebun, dar nu. Aici avem de-a face cu o situaţie deosebită, cu nişte puncte de vedere. Eu culeg informaţii de vreo două zile legate de aceste situaţii similare din ţară. Voi vedea, analizăm inclusiv cu juriştii care sunt aici, în Prefectură, pentru că aceşti jurişti sunt cei care vor merge în instanţă şi trebuie să aibă argumente foarte solide la un asemenea ordin", a declarat Bola, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614