REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Bola o dă de gard: "Sunt o sumedenie de primari în ţară cu condamnări. Nu semnez nici un ordin"

Bola o dă de gard: "Sunt o sumedenie de primari în ţară cu condamnări. Nu semnez nici un ordin"

Replica API 26 noiembrie 2013 | 00:00 117

Anghel de la Castelu primeşte o veste minunată

Anghel de la Castelu primeşte o veste minunată

Instituţia Prefectului nu va semna nici un document de revocare din funcţie a primarului din Castelu, Nicolae Anghel. Potrivit prefectului Eugen Bola, neregulile din prevederile legislative blochează orice tentativă de asumare a vreunei răspunderi în privinţa primarilor condamnaţi de instanţe. Contactat de "Replica", Bola susţine că va solicita sfaturi din partea Ministerului Afacerilor Interne, întrucât nu riscă luarea unei decizii care ar putea continua seria de "gafe".

"Am primit de la Curtea de Apel Constanţa minuta cu şedinţa din timpul procesului. Nu voi semna nimic, pentru că nu este o practică unitară şi m-am conversat cu mai mulţi prefecţi din ţară, ca să văd cum a fost şi prin alte părţi. În principiu, există hotărâri contradictorii. Ba a fost admisă acţiunea primarului, ba a fost respinsă şi o mulţime de situaţii în care ordinul prefectului a fost anulat. Avem această situaţie la Timiş, la Mureş, adică la Sighişoara, cu alt primar cu probleme. Sunt o sumedenie de primari în ţară cu condamnări care sunt şi bine-mersi, în funcţii. În momentul de faţă, nu semnez nimic, nici un ordin şi aşteptăm şi alte informaţii. Eventual, facem o adresă la Ministerul de Interne, pentru un punct de vedere", a punctat prefectul Eugen Bola. Ploaia de sentinţe cu condamnare din ultima vreme pune la zid primarii constănţeni şi autorităţile se mobilizează pentru a... citi legile. Unde-i lege, nu-i tocmeală, spune o vorbă românească şi care devine din ce în ce mai irelevantă, întrucât autorităţile nu ştiu cum să se "mişte" după deciziile instanţelor.

Anghel ar demisiona

Primarul din comuna Castelu, Nicolae Anghel, a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu. Magistraţii l-au găsit vinovat pe edil de neglijenţă în serviciu şi nu de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, aşa cum a fost acuzat iniţial de procurori. Dosarul în care Anghel a fost trimis în judecată, la data de 5 aprilie 2012 şi care i-a adus şi condamnarea, a pornit după ce mai multe persoane s-au plâns că au de primit mai multe hectare de pământ de la Primăria Castelu, însă Anghel ar fi stopat intenţionat procedurile. Decizia Curţii de Apel este definitivă şi, prin urmare, primarul riscă să îşi piardă mandatul. Pe de altă parte, Anghel nu exclude varianta unei demisii, aşa cum a declarat joi, pentru "Replica": "Voi da o informare publică şi oficială în următoarele zile. Ce pot să spun? Aştept decizia şi probabil îmi voi da şi demisia, pentru că nu vreau ca o astfel de situaţie să aducă prejudicii de imagine sau să afecteze în vreun fel Partidul Democrat Liberal. Eu sunt cel care este dispus să respecte legea". Pe de altă parte, primarul localităţii Mircea Vodă, Dumitru Dedu, a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni de corupţie, iar secretarul comunei, Cristina Căluian, a fost condamnată la 6 luni cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Partea proastă pentru Dedu este că decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă, punct final pentru o bătălie pe care edilul o ducea încă din 2010, când a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. Mai exact, edilul a fost pus sub învinuire după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au primit de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură documente potrivit cărora Dumitru Dedu ar fi solicitat subvenţia în agricultură pentru un teren mai mare decât cel pe care îl lucrase în realitate. Vestea a căzut ca un trăsnet pe capul lui Dedu, care a rămas fără cuvinte: "Nu comentez decizia. Vom vedea ce va fi publicat pe site-ul Justiţiei. Om trăi şi-om vedea", declara Dedu, acum câteva zile, vizibil afectat.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218