REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Bola: "Structurile M.A.I. şi Serviciul de Ambulanţă, au avut o comportare exemplară în bătălia cu natura. Eu am făcut tot ce mi-a stat în putinţă"

Bola: "Structurile M.A.I. şi Serviciul de Ambulanţă, au avut o comportare exemplară în bătălia cu natura. Eu am făcut tot ce mi-a stat în putinţă"

Replica API 31 ianuarie 2014 | 00:00 190

Zile grele pentru autorităţile constănţene, care au fost puse la încercare de viscol, nămeţi şi mai multe localităţi izolate. Într-o zi de joi în care prefectul Eugen Bola tremura din toate încheieturile, pentru că vicepremierul Liviu Dragnea i-ar fi înaintat premierului Victor Ponta propunerea de revocare din funcţie, autorităţile s-au reunit pentru un nou raport în cadrul unei videoconferinţe cu Palatul Victoria. Emoţiile s-au dispersat repede, întrucât Ponta nu a avut timpul sau dispoziţia necesare pentru rapoarte, ci pentru laude la adresa structurilor M.A.I. şi a proaspătului secretar de stat în cadrul aceluiaşi minister, Raed Arafat.

Dacă momentul pentru raportul pentru Ponta sau Dragnea n-a mai venit în prima parte a zilei, Bola a profitat de ocazie şi a dat asigurări că, în Constanţa, judeţul cel mai puternic lovit de viscol, în noaptea de miercuri spre joi, lucrurile sunt sub control: "În ultimele 36 de ore, judeţul Constanţa a trecut printr-o perioadă grea din punct de vedere meteorologic. Am avut de-a face cu fenomene meteo extrem de periculoase, de natură să pună în pericol viaţa şi avutul cetăţenilor. Structurile M.A.I., dar şi Serviciul de Ambulanţă al judeţului Constanţa, au avut o comportare exemplară în această bătălie cu natura. Am avut momente foarte grele, mă refer la acel microbuz, cu 20 de persoane, care a fost blocat mai multe ore în zona Gura Dobrogei. S-a vorbit mult despre această intervenţie, am explicat că noi, conform prognozei, am fixat în partea de sud cele două şenilate, care s-au dovedit a fi extrem de preţioase şi am pus în aplicare planul de cooperare dintre M.A.I. şi M.Ap.N. La ora prânzului, am solicitat aprobarea la M.Ap.N. Numai că, în protocolul încheiat între cele două ministere, nu apăreau şenilatele. Atunci, am făcut o nouă solicitare, s-a răspuns foarte repede, numai că echipajele tancurilor erau deja acasă. A trebuit să aşteptăm să vină, să fie echipat acest tanc, pentru a fi trimis în misiune", a declarat Bola. Pe de altă parte, directorul Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP), Adrian Gâmbuţeanu, a declarat că, în prima parte a zilei de joi, o serie de drumuri judeţene au fost deszăpezite, în mare parte pe un singur sens, iar cei aproximativ 200 de lucrători şi 72 de utilaje muncesc ca să deszăpezească şi sensurile opuse sau alte drumuri şi pe parcursul zilei de vineri: "Probleme sunt în tot judeţul Constanţa, lucrătorii RAJDP lucrează de la ora 03:00 pentru degajarea tuturor tronsoanelor de drum judeţean. Avem mobilizaţi 200 de lucrători şi un număr de 72 de maşini şi utilaje care lucrează pe aceste tronsoane de drumuri judeţene. La ora 09:00, au fost deschise câteva tronsoane, după cum urmează: DJ 391 Mangalia - Negru Vodă, pe ambele sensuri, DJ 222 Mihail Kogălniceanu - Cuza Vodă, DN 22 C deschis pe un singur sens de mers, DJ 226, DN 22 Lumina - Năvodari - Corbu, deschis pe un sens, DJ 381 Medgidia - Ciocârlia de Sus, deschis pe un singur sens, DJ 318 Lanurile - Mereni, deschis pe un sens, DJ 395 începând de la DN 38 Chirnogeni - Plopeni, deschis pe un singur, DJ 391 A deschis pe tronsonul dintre Băneasa şi Oltina şi DJ 391 Cobadin - Târguşor şi, spre Negreşti, DJ 392. În continuare, pe celelalte tronsoane de drum judeţean se lucrează şi sperăm ca până diseară să le deschidem cel puţin pe un sens de mers, pe fiecare tronson de drum judeţean", a menţionat Gâmbuţeanu.

Lui Bola nu-i e frică de Bau-Bau

Situaţia tensionată din ultimele zile nu l-a speriat deloc pe Bola, care şi-a păstrat calmul şi atenţia pentru activitatea din cadrul comandamentului de iarnă. Stăpân pe situaţie, în ciuda zvonurilor privind înlocuirea sa, Bola susţine că are conştiinţa împăcată şi că a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă, pentru a asigura "viaţa şi avutul cetăţenilor": "Nu putem comenta absolut nimic. Domnul vicepremier, Liviu Dragnea, are funcţia şi calitatea prin care poate să evalueze tot ceea ce se întâmplă la eşaloanele inferioare. Din punctul meu de vedere, eu mi-am dat silinţa să gestionez în cele mai bune condiţii, să apăr viaţa şi avutul cetăţenilor şi am reuşit acest lucru, în opinia mea. Spun acest lucru, pentru că s-au înregistrat, dacă nu mă înşel, 13 morţi la nivelul ţării, iar în Constanţa nu am avut aşa ceva, am avut 14 intervenţii, numai situaţii limită. Am avut în jur de 240 de persoane, care au fost eliberate din nămeţi, în ultimele 24 de ore. Eu consider că ne-am organizat, ne-am dat silinţa ca toate lucrurile să decurgă în cea mai bună stare", a punctat Bola. Prefectul a emis joi seară un nou ordin, prin care încetează măsura interzicerii accesului autovehiculelor pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale din judeţul Constanţa. , care a mai adăugat şi faptul că: "Vremea a fost atât de rea încât cei care s-au dat jos din maşină au fost dărâmaţi de vânt. Nu se putea vedea la o jumătate de metru, vizibilitate zero. Cu toate acestea, toţi cei care au avut mijloacele Armatei, utilajele de la Drumuri Naţionale, Drumuri Judeţene şi-au făcut pe deplin datoria. Pe semne că intervenţia noastră a fost socotită tardivă. Mă refer la grupul care a rămas înzăpezit la Gura Dobrogei şi am mai avut o asemenea situaţie în sud de Hârşova. Acolo a existat o Bază a Regiei Judeţene. O freză s-a chinuit mai mult de două-trei ore să iasă din curte. Nămeţii erau peste trei metri, temperatură scăzută, iar stratul de zăpadă era extrem de rigid", a explicat prefectul Bola. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat că până duminică nu se mai impune emiterea altor coduri de viscol şi ninsori. "Nici măcar cod galben", l-a informat directorul ANM pe premierul Ponta.

Marius Florian VASILE

Citeşte şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102