REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Boli care se manifestă prin pierderea mirosului

Boli care se manifestă prin pierderea mirosului

Replica API 16 mai 2020 | 18:05 1206

Bolile corelate cu pierderea mirosului afectează aproximativ 19% din populația de peste 20 de ani și 25% din populația de peste 53 de ani. Pierderea mirosului este un simptom frecvent întâlnit în răceli, gripe și infecții cu SARS-Cov-2 și poartă numele de anosmie, scrie doc.ro.

Anosmie se referă la pierderea totală a mirosului iar, în majoritatea cazurilor, este o problemă temporară, determinată de congestionarea severă a nasului în urma expunerii la frig. La persoanele vârstnice, anosmia poate dura mai mult ca la cele tinere și, în anumite cazuri, poate fi un indicator al unei afecțiuni mai grave. Pierderea mirosului aduce, cu sine, schimbarea gustului mâncării sau, uneori, pierderea acestuia, ceea ce poate afecta calitatea vieții.

Este important de menționat faptul că mai multe studii medicale au fost publicate recent cu privire la pierderea mirosului în cazul pacienților infectați cu virusul Sars-CoV-2, fără prezența congestiei nazale. Primul dintre aceste cazuri, a fost semnalat în Franța, unde o femeie în vârstă de 40 de ani, bolnavă de COVID-19, a fost incapabilă să simtă 5 substanțe des folosite în testele olfactive, fără a avea congestie nazală, sau tractul sau neuroepiteliul olfactiv deteriorați.

Simptome/afecțiuni asociate cu ansomia

Alături de pierderea simțului mirosului, alte simptome ale ansomiei sunt :

Tuse persistentă, strănut și congestie nazală

Dureri de cap și stare febrilă

Dificultăți de respirație

Edem (inflamarea unei sau mai multor părți din țesuturi din cauza excesului de lichid localizat)

Cauze și factori de risc

Simțul mirosului este rezultatul unui proces care se produce la nivelul sistemului nervos și este dependent de buna funcționare a milioane de celule nervoase aflate în cavitatea nazală. Deoarece aceste celule mor și sunt înlocuite, în permanență, de celule noi, sistemul olfactiv are capacitatea de a se ”repara” după anumite traumatisme sau lezionări, în funcție de caz. Așadar, alături de congestia nazală, cauzată de gripă sau răceală, o altă cauză importantă a pierderii mirosului poate fi deteriorarea celulelor nervoase responsabile pentru buna funcționare a acestui simț.

Infecțiile virale, rinitele și sinuzitele sunt cauze majore ale pierderii mirosului, datorită deteriorării neuroepiteliului olfactiv. O situație deosebit de gravă este cea în care nervii olfactivi sunt deteriorați, în urma unor traumatisme cerebrale, infecții sau tumori, unde pierderea simțului mirosului apare printre primele simptome. La vârstnici, boala Alzheimer, boala Parkinson și infecțiile virale se numără printre cele mai des întâlnite cauze ale pierderii simțului mirosului, dar trebuie de ținut cont și de faptul că o vârstă foarte înaintată va duce la deprecierea văzului, auzului și mirosului.

La persoanele tinere, cele mai des întâlnite cauze și factori de risc cuprind: rinitele alergice, infecțiile sinusale, calitatea aerului respirat, polipii nazali și consumul de medicamente precum antibioticele, antidepresivele sau medicamentele antiinflamatorii. De altfel, specialiștii spun că și utilizarea spray-urilor nazale cu zinc pot duce la pierderea temporară a mirosului.

Există cazuri rare în care o persoană se poate naște fără simțul mirosului. Aceasta este o afecțiune genetică numită anosmie congenitală.

Tratament anosmiei

Nu există un tratament specific pentru tratarea anosmiei, dar se pot trata o bună parte dintre afecțiunile asociate cu aceasta, cum ar fi gripele, răcelile, rinitele și sinuzitele alergice sau bacteriene, polipii nazali sau tumorile benigne. În ceea ce privește bolile care duc la deteriorarea neuroepiteliului olfactiv, există forme de tratament care pot aduce ameliorări parțiale, dar este de reținut faptul că neuroepiteliul olfactiv se poate autoregenera, în anumite cazuri.

În cazul afecțiunilor alergice, medicamentele antihistaminice sau cele pe bază de steroizi pot remedia eficient problema pierderii mirosului. De asemenea, spray-urile nazale cu efect anticongestionant sunt deosebit de utile în ameliorarea simptomelor, în caz de răceală sau gripă. Nu în ultimul rând, puncțiile nazale pot fi un tratament eficient de decongestionare a nasului, dacă este vorba despre o infecție sinusală.

Metode de prevenție

Deși nu există metode concrete de prevenire a pierderii mirosului, din cauza varietății de afecțiuni care pot determina apariția anosmiei, se poate acorda o atenție sporită condițiilor de trai, precum renunțatul la fumat, reducerea nivelului de stres, evitarea îmbolnăvirii în sezonul rece, precum și îmbunătățirea aerului respirat, cel puțin cel de acasă, prin utilizarea unui purificator de aer.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102