REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Bolile cardiovasculare la femei, prevalență mare la nivel mondial

Bolile cardiovasculare la femei, prevalență mare la nivel mondial

Replica API 31 iulie 2021 | 00:00 568

Comisia The Lancet pentru femei și boli cardiovasculare indică o serie de recomandări ambițioase pentru a îmbunătăți perspectivele de sănătate pentru milioane de femei din întreaga lume și pentru a atinge obiectivele globale stabilite.

Sursă foto: Shutterstock

Comisia The Lancet, alcătuită din 17 experți de renume din 11 țări, își propune să contribuie la reducerea, până în 2030, a poverii globale a afecțiunilor cardiovasculare - inclusiv a bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral - care reprezintă 35% din decesele femeilor din întreaga lume, scrie doc.ro.

Autorii declarației au subliniat 10 recomandări ambițioase pentru a aborda inechitățile în diagnostic, tratament și prevenire pentru a reduce bolile cardiovasculare la femei, inclusiv educarea furnizorilor de servicii medicale și a pacienților cu privire la detectarea precoce pentru a preveni bolile de inimă la femei și extinderea programelor de sănătate a inimii în regiunile foarte populate și subdezvoltate.

Membrii comisiei afirmă că bolile cardiovasculare la femei rămân prea puțin studiate, subdiagnosticate și deci, în multe cazuri, netratate la nivel global. Pentru a face îmbunătățiri permanente în îngrijirea la nivel mondial a femeilor cu boli cardiovasculare este nevoie de eforturi coordonate și parteneriate care implică factori de decizie politici, oameni de știință, medici și comunitatea în general.

Povara globală a bolilor cardiovasculare la femei

Comisarii raportează pentru prima dată datele din studiul Global Burden of Disease din 2019 pentru a descrie amploarea bolilor cardiovasculare la femeile din întreaga lume, inclusiv prevalența bolii, mortalitatea și factorii de risc. Astfel, în 2019, au existat aproximativ 275 de milioane de femei din întreaga lume cu o boală cardiovasculară.

Principala cauză de deces cauzată de bolile cardiovasculare la femei la nivel mondial în 2019 a fost boala cardiacă ischemică (47% dintre decese), urmată de accidentul vascular cerebral (36% dintre decese). Există diferențe geografice considerabile, cu cea mai mare prevalență standardizată în funcție de vârstă în Egipt, Iran, Irak, Libia, Maroc și Emiratele Arabe Unite, în timp ce țările cu prevalență mai mică a acestor boli sunt Bolivia, Peru, Columbia, Ecuador și Venezuela.

Deși la nivel global prevalența bolilor cardiovasculare la femei a scăzut din 1990 cu 4,3%, unele dintre cele mai populate națiuni din lume au înregistrat o creștere a acestor boli, inclusiv China (creștere de 10%), Indonezia (7%), și India (3%). Aceste creșteri indică necesitatea inițiativelor de extindere a prevenirii, diagnosticului și tratamentului bolilor de inimă la femeile care trăiesc în regiuni cu populație mare și industrializate.

Cele mai ridicate rate de mortalitate prin boală cardiovasculară sunt în Asia Centrală, Europa de Est, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, Oceania și Africa Centrală Subsahariană, unde mortalitatea standardizată în funcție de vârstă depășește 300 de decese la 100.000 de femei.

Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare la femei

Tensiunea arterială ridicată este cel mai mare factor de risc care contribuie la decesele cauzate de boli cardiovasculare în rândul femeilor, urmată de un indice ridicat de masă corporală (IMC) și de valori prea mari ale colesterolului rău (LDL).

În timp ce acești factori de risc bine stabiliți pot afecta femeile în mod diferit față de bărbați, există factori de risc specifici sexului feminin, cum ar fi menopauza prematură și complicațiile sarcinii, care trebuie recunoscute și prioritizate mai mult ca parte a eforturilor de tratament și prevenire la nivel mondial. Și alți factori pot contribui la acest boli, cum ar fi factorii sociali (de exemplu, șomajul, asociat cu depresia și anxietatea).

Comisia subliniază, de asemenea, necesitatea creșterii gradului de conștientizare a riscului de boli cardiovasculare la femei în rândul medicilor, oamenilor de știință și al furnizorilor de servicii medicale și că există o nevoie nesatisfăcută de modele de predicție a acestor afecțiuni care includ factori de risc specifici sexului.

Sunt necesare urgent intervenții personalizate

Intervențiile pentru reducerea bolilor cardiovasculare ar trebui să fie adaptate pentru cele mai vulnerabile populații la nivel global, inclusiv pentru femeile din populații minoritare sau indigene și cele ale căror roluri în societate sunt puternic definite de normele tradiționale sau religioase.

Cu toate acestea, este important să se ajungă și la grupuri care nu sunt considerate în mod obișnuit ca fiind expuse unui risc ridicat, cum ar fi femeile tinere - un grup în care atacurile de cord și rata fumatului cresc. În ultimul deceniu, 53 din 195 de țări și teritorii au înregistrat scăderi semnificative ale prevalenței fumatului în rândul bărbaților, în timp ce doar 32 au înregistrat reduceri semnificative în rândul femeilor.

În ciuda unei nevoi vitale de cunoștințe despre diferențele legate de sex în tratamentul optim și rezultatele îmbunătățite la pacienții de ambele sexe, femeile au fost mult timp subreprezentate în studiile clinice privind bolile cardiovasculare. Comisarii recomandă o serie de strategii pentru a include mai multe femei, inclusiv abordarea barierelor în calea participării - cum ar fi problemele de îngrijire a familiei -, adoptarea unor criterii de înscriere mai incluzive și educarea personalului de recrutare cu privire la importanța implicării femeilor în studii.

Membrii comisiei subliniază că există unele limitări ale raportului lor. Întrucât acesta a fost un raport care urmărește să surprindă diferențele legate de sex în bolile cardiovasculare și nu o revizuire sistematică, nu poate fi exclusă o tendință spre evidențierea unor dovezi ale disparităților legate de sex în ceea ce privește constatările neutre.

Ce se poate face pentru prevenirea bolilor cardiovasculare?

Se va evita fumatul. Acest obicei nociv nu crește doar riscul de cancer pulmonar și alte cancere, ci și de boli de inimă.

Se vor menține valori normale ale glicemiei și ale colesterolului. Dacă glicemia și colesterolul nu se află la valorile normale în urma analizelor, se vor respecta indicațiile medicului.

Se va ține sub control tensiunea arterială. Dacă tensiunea arterială nu are valori normale, e important să se țină cont de sfaturile medicului și de respectarea eventualului tratament medicamentos.

Se vor face regulat exerciții fizice. Mișcarea regulată, două ore și jumătate pe săptămână, este importantă pentru o stare de sănătate fizică și mentală cât mai bună și pentru păstrarea unei greutăți normale.

Se va adopta o alimentație sănătoasă, cu mese bazate pe ingrediente hrănitoare (legume și fructe proaspete, proteine slabe, pâine integrală), cu limitarea zahărului adăugat și a grăsimilor saturate (unt, smântână etc.) și evitarea celor trans (margarină).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920