REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Bolile splinei - În ce situații apare splina mărită?

Bolile splinei - În ce situații apare splina mărită?

Replica API 20 octombrie 2020 | 00:00 2752

Splenomegalia este termenul folosit pentru a descrie mărirea splinei. Mărirea acestui organ poate trăda o serie de afecțiuni.

Splina este un organ localizat în cutia toracică, în zona stânga sus. Multe afecțiuni, inclusiv infecțiile, bolile hepatice și anumite forme de cancer - pot cauza splina mărită, cunoscută și sub numele de splenomegalie.

O splină mărită, de obicei, nu provoacă niciun fel de simptome. Ea este adeseori descoperită în timpul unui examen fizic de rutină. Medicul, în general, nu poate să simtă o splina de dimensiuni normale la adulţi, însă el poate simți o splină mărită. Pentru a depista cauza, medicul îți va recomanda cel mai probabil teste de sânge și unele metode de imagistică medicală, scrie doc.ro.

Simptomele splinei mărite

O splina mărită poate determina:

niciun fel de simptome, în unele cazuri;

durere sau senzația de preaplin în partea superioară stânga a abdomenului, care poate să radieze spre umărul stâng;

senzația de preaplin, fără să mănânci sau după ce ai mâncat doar o cantitate mică de mâncare, ce vine de la splina mărită care apasă pe stomacul tău;

anemie;

oboseală;

infecții frecvente

sângerare ușoară.

Când să mergi la doctor?

Mergi imediat la medicul tău dacă ai durere în partea stânga (cavitatea abdominală superioară), în special dacă este severă sau dacă durerea se înrăutățește atunci când respiri adânc.

Cauzele splinei mărite

Un număr mare de infecții și boli pot determina o splina mărită. Această mărire a splinei poate fi temporară, în funcție de tratament. Factorii care contribuie la mărirea spline sunt:

infecțiile virale, cum este mononucleoza;

infecțiile bacteriene, cum ar fi sifilisul sau o infecție a membranei interioare a inimii (numită endocardită);

infecțiile parazitare, cum este malaria;

ciroză și alte boli care afectează ficatul;

diferite tipuri de anemie hemolitică - o afecțiune caracterizată de distrugerea globulelor roșii din sânge;

formele de cancer ale sângelui, cum ar fi leucemia și neoplasme mieloproliferative și limfomul Hodgkin (cunoscut și sub numele de boală Hodgkin);

bolile metabolice, cum sunt boală Gaucher și boală Niemann-Pick;

presiune asupra venelor din splina sau celor din ficat sau existența unui cheag de sânge în aceste vene.

Care sunt bolile splinei

Bolile splinei includ splenomegalia, caz în care splina este mărită din diverse motive. Pe de altă parte, o lipsa a funcției normale a splinei este numită asplenie (sau lipsa splinei). Dacă o splina mărită provoacă complicații grave sau cauza măririi splinei nu poate fi identificată sau tratată, îndepărtarea pe cale chirurgicală a spline poate fi o opțiune pentru pacient. În cazurile cronice sau critice, intervenția chirurgicală poate oferi cea mai bună speranța pentru recuperarea pacientului.

Cele mai comune boli ale splinei:

1. Infecțiile

Prin prisma rolului pe care îl joacă acest organ în sistemul imunitar, infecțiile pot afecta splina, determinând splenomegalia sau o splina mărită. Și bolile virale pot cauza mărirea splinei. Cea mai cunoscută este mononucleoza, cauzată de virusul Epstein-Barr, care poate determina o fragilitate sporită a splinei și chiar mărirea acesteia. Alte infecții care pot afecta splina sunt: hepatită, malaria și bruceloza (o infecție bacteriană rară, cauzată de ingerarea cărnii nesterilizate sau laptelui nesterilizat).

2. Bolile sângelui

Una dintre funcțiile splinei este să curețe fluxul de sânge de resturile celulare, în special dacă există o descompunere a globulelor roșii din sânge. Prin urmare, bolile care duc la descompunerea globulelor roșii pot afecta splina, determinând splenomegalia. Una dintre acestea este siclemia sau anemia cu celule în secera, în care globulele roșii din sânge sunt atât de fragile, încât se "rup" cu ușurință. Alte afecțiuni și boli ale sângelui includ sferocitoza ereditară și eliptocitoza ereditară.

3. Ruptura de splină

Splina este un organ foarte vascularizat care poate ajunge la un moment dat să fie umflat cu sânge, astfel că ruptură splinei are potențialul de a fi periculoasă și pune viață pacientului în pericol. Ruptură splinei rezultă, de obicei, de pe urmă unui traumatism, în special că urmare a accidentelor de mașină. Dacă splina se rupe, sângele se va infiltra în cavitatea abdominală, provocând durere. Pacienții cu ruptură de splina pot deveni rapid anemici, astfel că vor avea nevoie de transfuzii de sânge.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367