REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.9° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Bolnavii de TBC ar putea să beneficieze de indemnizaţie lunară de masă şi consiliere psihologică

Bolnavii de TBC ar putea să beneficieze de indemnizaţie lunară de masă şi consiliere psihologică

Replica API 2 aprilie 2016 | 00:00 344

Mai mulţi parlamentari au depus în Parlament o propunere legislativă privind măsurile de prevenire şi control al tuberculozei, prin care se prevede acordarea unei indemnizaţii lunare de hrană pentru pacienţii bolnavi, precum şi asigurarea de consiliere psihologică, în perioada de tratament.

Potrivit propunerii legislative semnată de parlamentari de la PSD, PNL, UNPR şi independenţi, depus joi la Senat, se doreşte "motivarea pacientului în respectarea tratamentului complet, până la vindecare, prin acordarea unor servicii facultative de consiliere psihologică şi a unei indemnizaţii lunare de masă, condiţionată de respectarea administrării tratamentului de către pacient.

Astfel, se asigură dreptul pacientului la indemnizaţia de hrană precum şi sprijin financiar pentru pacienţii care nu îşi pot asigura administrarea completă a tratamentului.

Potrivit proiectului, pacienţii care sunt în incapacitatea de a se deplasa la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial vor beneficia de servicii la domiciliu, de administrare a tratamentului sub directa observaţie, asigurate prin asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenşi sociali sau personal specializat al furnizorilor de servicii sociale acreditaţi.

Propunerea legislativă prevede că, în vederea asigurării aderenţei la tratament pacientului diagonosticat cu tuberculoză, acestuia i se acordă o indemnizaţie lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu.

Cuantumul indemnizaţiei se aprobă prin hotărâre de Guvern, iar metodologia şi condiţiile de acordare ale acesteia de aprobă prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Muncii.

Indemnizaţia lunară de hrană este asigurată de la bugetul de stat, prin MInisterul Muncii, şi va fi plătită lunar, prin mandat poştal sau în contul personal, precum şi la direcţiile de asistenţă socială.

Acordarea alocaţiei este condiţionată de respectarea tratamentului prescris, în regim ambulatoriu, fără întrerupere, în luna respectivă.

În cazul în care pacientul bolnav de tuberculoză nu se prezintă la tratament, în intervalul prescris, acesta nu va mai avea dreptul la indemnizaţia lunară de hrană.

Sursa: ECONOMICA.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369