REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bolnavii, REVOLTAŢI! Sistemul care NE UCIDE: plafonul pentru analize gratuite se termină cât ai clipi!

Bolnavii, REVOLTAŢI! Sistemul care NE UCIDE: plafonul pentru analize gratuite se termină cât ai clipi!

Replica API 10 aprilie 2017 | 00:00 571

Se merge pe favoritisme / Iată ce spune o femeie!

Se merge pe favoritisme / Iată ce spune o femeie!

Constănțenii sunt profund indignați de faptul că aproape lună de lună se lovesc de expresia ”Nu mai avem plafon” atunci când merg la diverse laboratoare de analize din oraș pentru a se programa. Astfel, aceștia stau la coadă la sfârșitul fiecărei luni pentru a ”prinde” un plafon pentru luna următoare. Luna aceasta, situația este aceeași. Numeroși constănțeni întreabă nedumeriți în stânga și în dreapta la ce laborator mai pot găsi plafon. Aceștia spun că li s-a comunicat să sune la sfârșitul lunii pentru a se programa, moment în care au aflat, stupoare, că nu mai există plafon.

Asta în timp ce la alte laboratoare, angajații roagă cetățenii să revină cu un telefon după orele prânzului, pentru că încă nu au primit plafoanele. În timp ce constănțenii caută disperați soluții, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate îi sfătuiește să se prezinte la laborator direct cu biletul de trimitere de la medicul de familie, caz în care reprezentanții sunt obligați să le acorde serviciile solicitate, în termen de 30 de zile, adică până la expirarea biletului de trimitere.

Situație fără răspuns pentru sute de constănțeni. Plafonul pentru analizele medicale gratuite se epuizează cât ai clipi. Holurile laboratoarelor de analize sunt arhipline la sfâșitul lunii, moment în care se fac programările pentru luna viitoare. Problema este că foarte mulți cetățeni nu mai ajung să își facă analizele la timp, din cauză că se lovesc tot mai des de expresia ”Nu mai avem plafon”. Această situație nu îi ocolește nici pe constănțenii care, merg dis de dimineață să colinde mai multe laboratoare, doar, doar or găsi un plafon disponibil pentru a-și face analizele. O femeie povestește cum s-a chinuit aproape două săptămâni să găsească plafon.

„De pe 25 martie mă chinui să găsesc plafon de analize. În fiecare zi am fost la un labor de analize renumit din Constanța și mi s-a spus că nu a venit plafonul. Am sunat astăzi dimineață (n.r. vineri, 7 aprilie, a.c.,) și mi s-a comunicat că nu mai au plafon că au fost 20 de locuri și deja s-au ocupat. Eu mă întreb cu este posibil acest lucru, dacă cu o zi în urmă fusesem acolo și mi-au spus că plafonul nici nu venise? Se merge pe favoritisme, iar constănțenii de rând așteaptă ca proștii. În cele din urmă am reușit să găsesc plafon, dar pentru luna mai la un alt laborator și anume Synevo.

Deși am stat trei ore la coadă, măcar am putu să fac programarea”, a declarat Alina. Situația trenează de mult timp, constănțenii fiind nevoiți fie să aștepte o perioadă de timp pentru a-și putea face analizele, fie să aleagă varianta contracost, pentru că au nevoie de ele cât mai urgent. Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța susțin că fiecare laborator are dreptul de a începe să facă programările după cum dorește, dar că are obligația de a anunța cetățeanul când anume să se prezinte pentru a-și face programare.

În cazul în care oamenii se prezintă în ziua menționată și li se spune că nu mai există plafon, după ce au stabilit inițial o programare, atunci este o problemă. De asemenea, pentru a evita aceste situații, cei de la CJAS îi sfătuiesc pe constănțeni să se prezinte la laboratoare direct cu biletul de trimitere de la medicul de familie, caz în care furnizorii de servicii sunt obligați să le acorde serviciile solicitate în termen de 30 de zile, adică până la expirarea biletului de trimitere:

„Atunci când un cetățean dorește să își facă analize merge cu un bilet de trimitere la un furnizor. În cazul în care furnizorul nu poate efectua analizele pentru că nu mai are plafon acesta trebuie să îl programeze în termenul de valabilitate al biletului. Dacă nu are cum să îl programeze nici peste 30 de zile, trebuie să îi îmâneze biletul pentru ca pacientul să se prezinte la un alt furnizor. Dacă persoana respectivă susține că s-a prezentat zi de zi la furnizor, înseamnă că acel furnizor ar fi trebuit să îi scrie pe biletul de trimitere data programării”, a a declarat pentru ”Replica” Aura Rădoi, purtătoarea de cuvânt a CJAS Constanța

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mergeti cu spaga la CJAS si se rezolva cu analizele. Etaj 1, ultima cam pe dreapta
0
0
si aveti impresia ca daca va sunt facute analizele prin casa de sanatate, sunt facute corect? ha! am o cunostinta care si-a facut analize la un laborator intr-un an si in anul urmator aceleasi analize cu aceleasi valori. ma, sa fie! am inceput sa avem organisme robot sau hotii dau copy-paste la analize?
1
1
SOLUTIE!!ASIGURAREA LA PURTATOR!!!!!
1
0
Cum e posibil un asigurat sa nu poata beneficia de servicii medicale minime?Vorbim de preventie si nu santem in stare sa asiguram un drept medical platit anticipat prin asigurarea de sanatate! De aceea suntem fruntasi in Europa cand vorbim de boli cronice cu risc si deficiente in sistemul de sanatate. Laboratoarele de analize si farmaciile au ajuns cele mai rentabile afaceri.
7
0
Hotia psd-ista nu are margini.Aveti ceea ce ati votat.Promisiunile lor sunt ,ca de fiecare data ,mincinoase.
2
5
hotie ,haos,nesimtire,incompetenta astea ne agraveaza boala, ne omoara in final.CUM E POSIBIL DUPA CE CA ESTI BOLNAV trimis din usa in usa mintit pe fata?ia spune TOVARASA RADOI?!intreaba l pe TOV DRACNEA SI DA NE UN RASPUNS. DEMISIA!!!!
3
3
NATIONALIZAREA...CEA MAI BUNA SOLUTIE..
7
3
Dar banii stiti sa ii luati lunar din salariu, luna de luna, fara rusine! De ce nu stiu ce faceti cu banii mei de asigurare? Cum ii cheltuiti? De ce nu putem dispune de ei cand avem nevoie? Pentru asta de ce nu se iese in strada??Bani furati!!
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218