Bombă! Alina Bica, fosta șefă DIICOT, achitată în dosarul ANRP!
Bombă! Alina Bica, fosta șefă DIICOT, achitată în dosarul ANRP!
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestFosta șefa DIICOT, Alina Bica, a fost săltată din trafic și defilată în cătușe nevinovată! Astăzi, ea a fost achitată pentru că fapta nu există. Abuzul comis de DNA-ul Laurei Kovesi împotriva fostei șefe DIICOT Alina Bica a fost devoalat definitiv. Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut achitarea Alinei Bica în dosarul ANRP, în care această a fost săltată din trafic, defilata în cătușe și înlăturată de la conducerea DIICOT pentru fapte de abuz în serviciu și luare de mită pretins a fi fost comise în legătură cu o retrocedare aprobată în perioada în care ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției și era membră în comisia ANRP (Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților) de acordare a despăgubirilor.
Bica, achitată pentru că fapta nu există
Decizia a fost luată luni seară, 5 decembrie 2022, de un Complet de 5 judecători al ICCJ format din Alina Ioana Ilie, Oana Burnel, Simona Cirnaru, Francisca Vasile și Dan Andrei Enescu, potrivit luju.ro. Prin Decizia Penală 87 pronunțată în dosarul 3190/1/2022, ICCJ a menținut sentința de achitare dispusă față de Alina Bica în 29 iunie 2022 de Completul de 3 judecători al Înaltei Curți, format din judecătoarele Luciana Mera, Lucia Tatiana Rog și Lavinia Lefterache. Foarte important de reținut este faptul că soluția de achitare a Alinei Bica nu a fost dispusă pe motiv de prescripție, ci în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penală, adică “fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Pentru ceilalți inculpați, faptele s-au prescris
În schimb, Completul de 5 judecători ICCJ a aplicat deciziile CCR privind prescripția în cazul altor inculpați din dosar. Este vorba despre fosta șefa ANRP Crinuța Dumitrean, (fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP - 7 ani şi 6 luni de închisoare în primă instanţă), Dorin Cocoș (3 ani de închisoare în primă instanță), Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeaşi comisie - 7 ani şi 6 luni în primă instanţă), dar şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, care primise 6 ani de detenţie. Decizia Curții Supreme este definitivă.
Reamintim că Alina Bica a fost trimisă în judecată în 12 decembrie 2014 printr-un rechizitoriu semnat de procurorii Gheorghe Popovici și Dănuț Volintiru (ambii ieșiți la pensie între timp) și confirmat de însăși fosta șefa DNA Laura Kovesi
facsimil rechizitoriu, sursa foto: luju.ro
Alina Bica a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Procurorii precizau că, pe 15 martie 2011, cei nouă membri ai Comisiei Centrale din ANRP, printre care se aflau Alina Bica, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de peste 13 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News