REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

BOMBA DE LA PETROMIDIA: inginerii nu dau doi bani pe locuitorii zonei! Rompetrol, trimisă în judecată pentru UCIDERE din CULPĂ!

BOMBA DE LA PETROMIDIA: inginerii nu dau doi bani pe locuitorii zonei! Rompetrol, trimisă în judecată pentru UCIDERE din CULPĂ!

Replica API 15 decembrie 2016 | 08:24 1917

Iată cum se cârpeau conductele: ce au descoperit procurorii!

Iată cum se cârpeau conductele: ce au descoperit procurorii!

Procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a finalizat cercetările în dosarul tragediei de la Petromidia şi a dispus trimiterea în judecată a S.C. Rompetrol Rafinare S.A., S.C. Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, toţi cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. Însă, detaliile sunt de-a dreptul strigătoare la cer întrucât este vorba despre o defecţiune cunoscută, dar care a fost „cârpită” la indicaţiile unui inginer, care pur şi simplu a ignorat că pune în pericol vieţile angajaţilor şi a locuitorilor din Năvodari. Din păcate, pericolul încă este prezent…

Teodor Niţa şi Gigi Valentin Ştefan

Ca şi stare de fapt, la data de 22.08.2016, orele 18:03 Poliţia Oraşului Năvodari a fost sesizată telefonic prin 112 de către medicul Gabriel C. din cadrul Dispensarului Petromidia cu privire la faptul că în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari a avut loc o explozie, din care au rezultat mai multe victime. Echipa operativǎ care a fost deplasată la faţa locului a stabilit că pe platforma nr. 1, angajaţi ai S.C Rominserv SRL efectuau lucrări de reparaţii la o conductă ce transporta „Distilat de Vid”- adică un produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatura cuprinsă între 360-3800 C. S-a stabilit faptul ca în momentul efectuării lucrărilor, din motive ce impuneau verificări imediate, s-a produs o explozie care a provocat celor patru membri ai echipei de montaj un set de arsuri de diferite grade pe corp.În urma exploziei s-a produs un incendiu, iar pentru stingerea acestuia, în prima fază, au intervenit ata operatorii Rafinăriei Rompetrol cât şi pompierii civili angajaţi ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol) pentru înlăturarea stării de pericol şi limitarea incendiului care se propagase la patul de cabluri aflat deasupra conductei în cauză. Incendiul a fost localizat şi stins de către pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea. Persoanele accidentate au fost numiţii Ionel Buzoianu (decedat la data de 23.08.2016), Marian Petrescu (decedat la data de 18.09.2016), Ionuţ Florin Voinea şi Iancu Duşa, care au fost transportate la Spitalul Judeţean Constanţa în vederea acordării de îngrijiri medicale .

Se ştia de defecţiune, dar s-a mers pe improvizaţii, chiar dacă strungarul refuza să monteze o şarnieră

Însă, potrivit cercetărilor, semne au existat de mai mult timp. Spre exemplu, la data de 19.08.2016, pe aceeaşi platformă, în instalaţia DAV (Distilat Atmosferic şi de Vid) s-a sesizat de către operatorul de serviciu faptul că de sub izolaţia conductei iese fum. Având în vedere acest aspect, a fost informat şeful de instalaţie, inginer Daniel Stanciu, care a decis, ca mǎsurǎ imediatǎ, înlăturarea izolaţiei din zona respectivă a conductei. După această operaţiune s-a putut observa că din conductă se scurgea lichid distilat de vid printr-un por iar acesta în contactul cu aerul şi conducta încinsă fumega. Inginerul a luat măsura montării unui furtun de cauciuc conectat la un robinet cu abur pe care l-a amplasat deasupra porului ca măsură de neutralizare a vaporilor inflamabili pentru a realiza o perdea de abur inhibatoare. Aceste condiţii s-au menţinut până la data de 22.08.2016. Pentru remedierea defecţiunii angajaţii SC Rompetrol Rafinare SA au emis în sistemul de intranet propriu, „Maximo”, o solicitare către SC Rominserv SRL (societate ce este membră a grupului Rompetrol şi care este principalul antreprenor şi asigură mentenanţa). Apoi, pe 19, în jurul orei 10:00 inginerul Adrian T., responsabilul de instalaţie din cadrul S.C. Rominserv SRL a mers în instalaţia DAV deoarece văzuse în sistem comanda de lucru de la S.C. Rompetrol Rafinare S.A. şi a luat legătura cu Stanciu. Acesta i-a comunicat că nu doreşte să oprească instalaţia pentru a repara conducta şi a decis că este util să monteze o şarnieră, pentru a remedia defecţiunea. Adrian T. s-a deplasat la atelierul mecanic unde l-a găsit pe strungar, care ocupa provizoriu funcţia de maistru. L-a rugat pe acesta să meargă în instalaţia DAV pentru a face măsurători la conducta unde apăruse porul în vederea confecţionării unei şarniere (dispozitiv format din doua piese, care, aşezate de o parte si de alta a unui corp cilindric si fixate cu buloane, permit suspendarea întregului ansamblu pe un reazem si care se montează pe conducte si îmbinări flanşate care prezintă neetanşeităţi, pori, garnituri deteriorate , acesta fiind modul uzual de lucru în astfel de situaţii. Ajunşi la instalaţia DAV, aceştia, împreuna cu inginerul Stanciu Daniel, şef instalaţie DAV, au observat că din conducta respectivă se prelingea produs petrolier care in contactul cu aerul ardea fumegând. Conducta în cauză era izolată, deoarece produsul care se vehicula prin aceasta era fierbinte la temperatura de aproximativ 380 0C. Strungarul a refuzat să efectueze măsurători şi le-a spus că nu se poate monta o şarniera pe această conductă întrucât este o situaţie atipică, respectiv temperatură mare, produsul este inflamabil, iar porul apărut este pe un T- eu şi nu pe o conductă cu aceeaşi izomerie. Având în vedere acest aspect, inginerul Stanciu Daniel a luat legătura cu şeful celui care a refuzat, adică Ioan Mărginean şi, după mai multe discuţii în contradictoriu, a montat-o.

De frica pierderilor de producţie au „cârpit” conducta cu instalaţia pornită...

Strungarul a rămas ferm pe poziţie, după cum este specificat în rechizitoriul întocmit de procurorul Teodor Niţă şi le-a spus din nou că din punctul lui de vedere nu se poate monta şarniera acolo, iar dacă vor lua decizia montării va trebui să îşi asume şi responsabilitatea. Într-un final s-a luat decizia montării şarnierei cu instalaţia în funcţiune, deşi Mărginean Ioan i-a spus lui Stanciu Daniel că este mai indicat să se oprească instalaţia şi să se procedeze la o reparaţie clasică (oprit instalaţie, golit, tăiat şi înlocuit bucata de conductă.).

Stanciu nu a fost de acord cu oprirea instalaţiei, motivând că asta ar însemna pierderi majore în producţie, fiind afectate încă patru instalaţii ce depind de instalaţia DAV, de aici rezultând cǎ Stanciu Daniel a minimalizat importanţa regulilor de sănătate si securitate în muncă.

MOMENTUL DEZASTRULUI! Muncitorii..., trimiși la moarte sigură!

În continuare, procurorii au reținut că echipa de lucru a SC ROMINSERV SRL formată din Petrescu Marian, Voinea Ionut Florin, Dusa Iancu şi Croitoru Petre însoţiţi de şeful de echipă, maistrul Buzoianu Ionel au început să monteze şarniera, îndepărtând astfel furtunul cu abur montat deasupra conductei afectate, pentru a realiza un oarecare confort în timpul lucrului. În timp ce echipa de lucru pompa raşina în şarniera a avut loc eşaparea/ieşirea în atmosferǎ a lichidului/distilat de vid, care s-a autoaprins si a urmat un incendiu în urma căruia Buzoianu Ionel, Dusa Iancu, Petrescu Marian şi Voinea Ionuţ Florin au suferit arsuri de diferite grade pe corp. Totodată, în urma incendiului au fost emise în atmosferă gaze ce conţin compuşi chimici toxici, care, emanati in atmosfera fiind, au depăşit nivelul maxim admis. În timpul manifestării incendiului, a avut loc o explozie, care a fost generata de supraîncălzirea unui extinctor de incendiu- un proiectil metalic cu o capacitate de 200 litri si greutate de câteva sute de kilograme. "Acesta a explodat, fiind imediat proiectat ca un proiectil - la o distanta de cca 8 metri - izbind, în traseul sǎu, cu putere, un rezervor (schimbător de căldura) prin care se vehiculau câteva tone de benzina combinată cu hidrogen sulfurat. Trebuie menţionat ca izbitura a fost atât de puternica, încât s-a îndoit blindajul hidroizolant al rezervorului in cauză, care ceea ce a creat un risc iminent de spargere şi astfel de a se intra în contact mai multe substanţe. Practic, în aceastǎ variantǎ, benzina şi hidrogenul sulfurat, substanţe ỉnalt explozive şi/sau toxice, ar fi amplificat exponenţial puterea exploziei, ceea ce genera efect de tip domino, asupra conductelor aferente. Nu numai cǎ ar fi rezultat o adevǎratǎ bombǎ, însǎ substanţele s-ar fi împrǎştiat datoritǎ vântului în zone locuite de oameni, cu efectul unui dezastru uman şi material ireparabil", potrivit rechizitoriului, în care este specificat și pericolul imens: " Forţa acestei explozii ar fi putut rupe conductele, ceea ce şi ar fi amplificat mai mult forţa şi ar fi generat în plan apropiat pierderi masive de vieţi omeneşti şi bunuri. Nu trebuie omis nici faptul că evenimentul s-a produs în plin sezon estival, iar SC Rompetrol Rafinare SA este situat pe fâşia litorală a Capului Midia, situaţie în care iminenţa unui dezastru nici nu mai trebuie argumentatǎ în condiţiile în care suntem în zonǎ cu vânturi puternice care ar fi accelerat viteza de împrǎştiere a compusului toxic rezultat din explozie", a mai specificat procurorul.

Liliana CHIRU

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367