rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Iată cum se cârpeau conductele: ce au descoperit procurorii!

BOMBA DE LA PETROMIDIA: inginerii nu dau doi bani pe locuitorii zonei! Rompetrol, trimisă în judecată pentru UCIDERE din CULPĂ!

Procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a finalizat cercetările în dosarul tragediei de la Petromidia şi a dispus trimiterea în judecată a S.C. Rompetrol Rafinare S.A., S.C. Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, toţi cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. Însă, detaliile sunt de-a dreptul strigătoare la cer întrucât este vorba despre o defecţiune cunoscută, dar care a fost „cârpită” la indicaţiile unui inginer, care pur şi simplu a ignorat că pune în pericol vieţile angajaţilor şi a locuitorilor din Năvodari. Din păcate, pericolul încă este prezent…

Teodor Niţa şi Gigi Valentin Ştefan

Ca şi stare de fapt, la data de 22.08.2016, orele 18:03 Poliţia Oraşului Năvodari a fost sesizată telefonic prin 112 de către medicul Gabriel C. din cadrul Dispensarului Petromidia cu privire la faptul că în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari a avut loc o explozie, din care au rezultat mai multe victime. Echipa operativǎ care a fost deplasată la faţa locului a stabilit că pe platforma nr. 1, angajaţi ai S.C Rominserv SRL efectuau lucrări de reparaţii la o conductă ce transporta „Distilat de Vid”- adică un produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatura cuprinsă între 360-3800 C. S-a stabilit faptul ca în momentul efectuării lucrărilor, din motive ce impuneau verificări imediate, s-a produs o explozie care a provocat celor patru membri ai echipei de montaj un set de arsuri de diferite grade pe corp.În urma exploziei s-a produs un incendiu, iar pentru stingerea acestuia, în prima fază, au intervenit ata operatorii Rafinăriei Rompetrol cât şi pompierii civili angajaţi ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol) pentru înlăturarea stării de pericol şi limitarea incendiului care se propagase la patul de cabluri aflat deasupra conductei în cauză. Incendiul a fost localizat şi stins de către pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea. Persoanele accidentate au fost numiţii Ionel Buzoianu (decedat la data de 23.08.2016), Marian Petrescu (decedat la data de 18.09.2016), Ionuţ Florin Voinea şi Iancu Duşa, care au fost transportate la Spitalul Judeţean Constanţa în vederea acordării de îngrijiri medicale .

Se ştia de defecţiune, dar s-a mers pe improvizaţii, chiar dacă strungarul refuza să monteze o şarnieră

Însă, potrivit cercetărilor, semne au existat de mai mult timp. Spre exemplu, la data de 19.08.2016, pe aceeaşi platformă, în instalaţia DAV (Distilat Atmosferic şi de Vid) s-a sesizat de către operatorul de serviciu faptul că de sub izolaţia conductei iese fum. Având în vedere acest aspect, a fost informat şeful de instalaţie, inginer Daniel Stanciu, care a decis, ca mǎsurǎ imediatǎ, înlăturarea izolaţiei din zona respectivă a conductei. După această operaţiune s-a putut observa că din conductă se scurgea lichid distilat de vid printr-un por iar acesta în contactul cu aerul şi conducta încinsă fumega. Inginerul a luat măsura montării unui furtun de cauciuc conectat la un robinet cu abur pe care l-a amplasat deasupra porului ca măsură de neutralizare a vaporilor inflamabili pentru a realiza o perdea de abur inhibatoare. Aceste condiţii s-au menţinut până la data de 22.08.2016. Pentru remedierea defecţiunii angajaţii SC Rompetrol Rafinare SA au emis în sistemul de intranet propriu, „Maximo”, o solicitare către SC Rominserv SRL (societate ce este membră a grupului Rompetrol şi care este principalul antreprenor şi asigură mentenanţa). Apoi, pe 19, în jurul orei 10:00 inginerul Adrian T., responsabilul de instalaţie din cadrul S.C. Rominserv SRL a mers în instalaţia DAV deoarece văzuse în sistem comanda de lucru de la S.C. Rompetrol Rafinare S.A. şi a luat legătura cu Stanciu. Acesta i-a comunicat că nu doreşte să oprească instalaţia pentru a repara conducta şi a decis că este util să monteze o şarnieră, pentru a remedia defecţiunea. Adrian T. s-a deplasat la atelierul mecanic unde l-a găsit pe strungar, care ocupa provizoriu funcţia de maistru. L-a rugat pe acesta să meargă în instalaţia DAV pentru a face măsurători la conducta unde apăruse porul în vederea confecţionării unei şarniere (dispozitiv format din doua piese, care, aşezate de o parte si de alta a unui corp cilindric si fixate cu buloane, permit suspendarea întregului ansamblu pe un reazem si care se montează pe conducte si îmbinări flanşate care prezintă neetanşeităţi, pori, garnituri deteriorate , acesta fiind modul uzual de lucru în astfel de situaţii. Ajunşi la instalaţia DAV, aceştia, împreuna cu inginerul Stanciu Daniel, şef instalaţie DAV, au observat că din conducta respectivă se prelingea produs petrolier care in contactul cu aerul ardea fumegând. Conducta în cauză era izolată, deoarece produsul care se vehicula prin aceasta era fierbinte la temperatura de aproximativ 380 0C. Strungarul a refuzat să efectueze măsurători şi le-a spus că nu se poate monta o şarniera pe această conductă întrucât este o situaţie atipică, respectiv temperatură mare, produsul este inflamabil, iar porul apărut este pe un T- eu şi nu pe o conductă cu aceeaşi izomerie. Având în vedere acest aspect, inginerul Stanciu Daniel a luat legătura cu şeful celui care a refuzat, adică Ioan Mărginean şi, după mai multe discuţii în contradictoriu, a montat-o.

De frica pierderilor de producţie au „cârpit” conducta cu instalaţia pornită...

Strungarul a rămas ferm pe poziţie, după cum este specificat în rechizitoriul întocmit de procurorul Teodor Niţă şi le-a spus din nou că din punctul lui de vedere nu se poate monta şarniera acolo, iar dacă vor lua decizia montării va trebui să îşi asume şi responsabilitatea. Într-un final s-a luat decizia montării şarnierei cu instalaţia în funcţiune, deşi Mărginean Ioan i-a spus lui Stanciu Daniel că este mai indicat să se oprească instalaţia şi să se procedeze la o reparaţie clasică (oprit instalaţie, golit, tăiat şi înlocuit bucata de conductă.).

Stanciu nu a fost de acord cu oprirea instalaţiei, motivând că asta ar însemna pierderi majore în producţie, fiind afectate încă patru instalaţii ce depind de instalaţia DAV, de aici rezultând cǎ Stanciu Daniel a minimalizat importanţa regulilor de sănătate si securitate în muncă.

MOMENTUL DEZASTRULUI! Muncitorii..., trimiși la moarte sigură!

În continuare, procurorii au reținut că echipa de lucru a SC ROMINSERV SRL formată din Petrescu Marian, Voinea Ionut Florin, Dusa Iancu şi Croitoru Petre însoţiţi de şeful de echipă, maistrul Buzoianu Ionel au început să monteze şarniera, îndepărtând astfel furtunul cu abur montat deasupra conductei afectate, pentru a realiza un oarecare confort în timpul lucrului. În timp ce echipa de lucru pompa raşina în şarniera a avut loc eşaparea/ieşirea în atmosferǎ a lichidului/distilat de vid, care s-a autoaprins si a urmat un incendiu în urma căruia Buzoianu Ionel, Dusa Iancu, Petrescu Marian şi Voinea Ionuţ Florin au suferit arsuri de diferite grade pe corp. Totodată, în urma incendiului au fost emise în atmosferă gaze ce conţin compuşi chimici toxici, care, emanati in atmosfera fiind, au depăşit nivelul maxim admis. În timpul manifestării incendiului, a avut loc o explozie, care a fost generata de supraîncălzirea unui extinctor de incendiu- un proiectil metalic cu o capacitate de 200 litri si greutate de câteva sute de kilograme. "Acesta a explodat, fiind imediat proiectat ca un proiectil - la o distanta de cca 8 metri - izbind, în traseul sǎu, cu putere, un rezervor (schimbător de căldura) prin care se vehiculau câteva tone de benzina combinată cu hidrogen sulfurat. Trebuie menţionat ca izbitura a fost atât de puternica, încât s-a îndoit blindajul hidroizolant al rezervorului in cauză, care ceea ce a creat un risc iminent de spargere şi astfel de a se intra în contact mai multe substanţe. Practic, în aceastǎ variantǎ, benzina şi hidrogenul sulfurat, substanţe ỉnalt explozive şi/sau toxice, ar fi amplificat exponenţial puterea exploziei, ceea ce genera efect de tip domino, asupra conductelor aferente. Nu numai cǎ ar fi rezultat o adevǎratǎ bombǎ, însǎ substanţele s-ar fi împrǎştiat datoritǎ vântului în zone locuite de oameni, cu efectul unui dezastru uman şi material ireparabil", potrivit rechizitoriului, în care este specificat și pericolul imens: " Forţa acestei explozii ar fi putut rupe conductele, ceea ce şi ar fi amplificat mai mult forţa şi ar fi generat în plan apropiat pierderi masive de vieţi omeneşti şi bunuri. Nu trebuie omis nici faptul că evenimentul s-a produs în plin sezon estival, iar SC Rompetrol Rafinare SA este situat pe fâşia litorală a Capului Midia, situaţie în care iminenţa unui dezastru nici nu mai trebuie argumentatǎ în condiţiile în care suntem în zonǎ cu vânturi puternice care ar fi accelerat viteza de împrǎştiere a compusului toxic rezultat din explozie", a mai specificat procurorul.

Liliana CHIRU

Video:

joi, 15 decembrie 20161073
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Marți, 17 mai, interviu LIVE, începând cu ora 13.00, cu Tit-Liviu Brăiloiu, fost senator PSD
GANDUL.RO
Scene GROTEȘTI! Ce pățesc soldații ruși în Ucraina: „Lasă-te înjunghiat...”
Comentarii
mai mult...Replica
16 mai 21:13ReplicaNava-școală „Mircea” s-a întors din primul marș de instrucție din acest an

Nava-școală „Mircea” s-a întors luni, 16 mai a.c., din primul marș de instrucție din acest an, cu escale în...309

17 mai 23:10ReplicaFăgădău, marele absent de la funeraliile Gabrielei Mazăre! Video816
17 mai 23:05ReplicaA blocat strada, în Poarta 6, să scoată bani de la bancomat!281
17 mai 00:59ReplicaMagazinul cu fake-uri din fosta cafenea a Simonei Halep a rămas gol! Video

De mai bine de o lună de zile, pe magazinul Fashion Legends, situat în inima târgului din Constanța, s-a așternut o...281

17 mai 00:01ReplicaPSD Constanța și-a mai impus un om într-o funcție de conducere! Șerbănescu a ajuns șeful OSIM459
17 mai 23:03ReplicaO firmă din Constanța a dat faliment în timp ce primea bani publici pentru obiective sociale233
17 mai 00:48ReplicaMihai Trăistariu, reacție dură după Eurovision 2022: Anul ăsta a fost enervant de politic! Video

Iată că a mai trecut o ediție a concursului de muzică Eurovision. Ucraina a câștigat cu un scor detașat (631...207

17 mai 22:58ReplicaPuhoi de gură cască în zona bisericii din Mamaia Sat! Video325
17 mai 22:37ReplicaPărinţii sunt disperaţi! Au crescut preţurile şi la meditaţii!256
17 mai 22:35ReplicaISU Dobrogea încă nu are saltele pneumatice…

În ultimii ani, județul Constanța a fost zguduit de câteva evenimente dramatice care au fost gestionate, în primă...137

17 mai 22:30ReplicaIohannis: România susţine pe deplin procesul de aderare la NATO a Suediei158
17 mai 00:14ReplicaRomașcanu: Mi-aș dori să se întâmple o resetare completă a Eurovision217
Vremea
14.4°14.4° - 15° marţi, 17 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 2.63 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/494562453944
5/4033174312426
joker264235201312
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 mai 02:29SportGheorghe Hagi, despre Becali: Nu știe să piardă!

Gheorghe Hagi a reacționat la declarațiile făcute de Gigi Becali, care a rememorat și episodul petrecut în 2013,...352

17 mai 00:00SportTenis: Iga Swiatek, lider detaşat în clasamentul WTA; Simona Halep a revenit în top 20

Iga Swiatek conduce detaşat clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), publicat luni, după o...100

17 mai 00:00SportFotbal: Levski Sofia a câştigat Cupa Bulgariei pentru a 26-a oară

Levski Sofia a cucerit al 26-lea său trofeu în Cupa Bulgariei la fotbal, după ce a învins-o în finală cu 1-0 pe...102

17 mai 00:00SportTenis: Novak Djokovic se menţine lider în clasamentul ATP

Tenismanul sârb Novak Djokovic se menţine în fruntea clasamentului mondial al jucătorilor profesionişti (ATP),...104

Local
17 mai 23:21LocalProiecte de 3 milioane euro pentru Năvodari, prin PNRR

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a anunțat că în cursul zilei de luni, 16 mai a.c., a încărcat în...278

17 mai 23:22LocalAtenție, șoferi! Se închide traficul rutier pe autostrada A2!

Pentru execuția unor lucrări la pasajul care supratraversează A2, în zona km. 13+330, se va închide traficul...712

17 mai 23:21LocalConferință despre autonomia non-teritorială, la Universitatea Ovidius din Constanța

314

17 mai 23:19LocalBeţi şi fără permis, pe drumurile din Constanţa

Polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au identificat, la data de 14 mai a.c., în jurul orei 23.50, un...242

17 mai 23:20LocalBărbați reținuți pentru amenințare, tulburarea ordinii publice și furt calificat

Urmare a cercetărilor în 2 dosare penale privind săvârșirea infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii...335

17 mai 23:20LocalIncendiu la un apartament de pe strada Cișmelei

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, luni, 16 mai a.c., în Constanța, pe strada...373

17 mai 00:04LocalCine a vizitat Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu de la începutul războiului din Ucraina

În perioada martie-aprilie 2021, Rusia a început o consolidare militară majoră în apropierea frontierei...761

17 mai 23:24LocalPromenada din Mamaia, plină de oameni, ca în vremurile bune!

Stațiunea Mamaia a arătat, în weekendul ce tocmai s-a încheiat, ca în plin sezon estival. Temperaturile ridicate de...1278

17 mai 23:23LocalTuriştii preferă apartamentele în locul camerelor de hotel!

1347

Politică
17 mai 00:07PoliticăAUR a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a plenului a proiectului Legii offshore

Liderul deputaţilor AUR George Simion a solicitat, luni, în plenul Camerei, scoaterea de pe ordinea de zi a...267

17 mai 22:43PoliticăCîţu despre modificarea Codului fiscal: Nu trebuie să se întâmple nimic

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, s-a pronunţat, luni, pentru predictibilitate şi pentru o menţinere a Codului...228

17 mai 22:43PoliticăAurescu: România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

204

17 mai 00:08PoliticăAlina Gorghiu: Nu văd posibilă schimbarea cotei unice de impozitare

Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că nu vede...165

17 mai 19:38PoliticăUltima carte a Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”, amânată de judecătorii din România

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat dezbaterile în ultima cale extraordinară de atac prin care...137

17 mai 00:07PoliticăTheodor Stolojan spulberă planurile lui Ciolacu: Codul Fiscal nu poate fi modificat

Theodor Stolojan, fost președinte al PNL, spune că actualul Cod Fiscal nu poate fi modificat pentru introducerea...302

17 mai 22:43PoliticăInflaţia este influenţată în continuare de preţul de la energie

Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...237

17 mai 22:44PoliticăMarcel Ciolacu: Nu avem criză alimentară, am luat măsuri

Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...233

17 mai 22:44PoliticăGeorge Simion: "Nu ceaiul de tei e problema cu inflaţia, ci guvernanţii!"

319

Interviuri
12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3418

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2267

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

6058

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3049

16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4044

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3276

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11354

24 mar 00:20InterviuriGheorghe Haleț ar vrea să reînvie festivalul de muzică ușoară Mamaia! Video

Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5021

22 mar 19:49InterviuriRăzvan Pantelimon: Ar trebui să ne fie frică de criza economică și alimentară, nu de război! Video

1598

Monden
17 mai 00:00MondenActori celebri în scene nud. Detalii picante de la filmări: „Dacă ea trebuie să fie goală, voi fi și eu gol“

Mulți dintre actorii celebri s-au lovit de momentul incomod în care au fost nevoiți să fimeze scene nud. Situațiile...107

17 mai 00:00MondenHeidi Klum, un posterior de vis la 48 de ani! Apariție incendiară pe străzile din Las Vegas

Heidi Klum, 48 de ani, s-a filmat într-o vestimentație strâmtă și complet transparentă, care-i lasă tot...101

17 mai 00:00MondenAudiență record pentru TVR la difuzarea Eurovision: cifre duble față de ediția din 2021

88

17 mai 00:00MondenGabriela Spanic, despre tentativa de omor la podcastul lui Viziru: „Mi-a fost frică să nu mor!“

Gabriela Spanic a fost invitata lui Lucian Viziru în podcastul acestuia. Regina telenovelelor din Venezuela este și...106

17 mai 00:00MondenMillie Bobby Brown, de nerecunoscut la premiera „Stranger Things”

Millie Bobby Brown a fost de nerecunoscut la premiera celui de-al patrulea sezon al serialului „Stranger Things”....102

17 mai 00:00MondenTom Cruise, criticat dur la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a

Tom Cruise a fost invitat pentru a luat parte la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, însă declarațiile...101

17 mai 00:00MondenProcesul pentru defăimare intentat de Johnny Depp, reluat, odată cu depoziţia actriţei Amber Heard

Amber Heard, cea de-a doua soţie a actorului Johnny Depp, va reveni în boxa martorilor luni, odată cu reluarea...89

17 mai 00:00MondenKalush Orchestra va sărbători victoria de la Eurovision 'după război'

Solistul principal al grupului ucrainean Kalush Orchestra a declarat într-o conferinţă de presă că această...104

17 mai 02:02Monden"Doctor Strange in the Multiverse of Madness" se menţine pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

105

Mapamond
17 mai 19:57MapamondPrimul interviu al Melaniei Trump după ce a plecat de la Casa Albă

Fosta Primă Doamnă a SUA, Melania Trump, a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea întoarce la Casa Albă, în...423

17 mai 19:57MapamondPremierul Suediei: Aderarea la NATO nu este o mișcare împotriva Rusiei

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este...225

17 mai 19:57MapamondScandalul jurizării la Eurovision: Anchetă la compania publică de radio și televiziune din Republica Moldova

405

17 mai 00:00MapamondRusia refuză să negocieze eliberarea combatanţilor blocaţi în tunelurile de la Azovstal

Rusia a refuzat duminică să negocieze cu privire la posibilitatea eliberării combatanţilor ucraineni ai batalionului...103

17 mai 19:52MapamondConsiliului Afaceri Externe al UE s-a reunit la Bruxelles

Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene s-a reunit pe 16 mai, la Bruxelles, pentru a lua în discuţie subiecte...283

17 mai 19:52MapamondGermania nu va mai importa petrol din Rusia!

Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, chiar dacă Uniunea...267

17 mai 19:58MapamondUn mort şi cinci răniţi după ce un avion s-a prăbuşit pe un pod din Miami. Video

O persoană a murit şi alte cinci au fost rănite, inclusiv doi copii mici, după ce un avion de mici dimensiuni s-a...379

17 mai 19:58MapamondJurnalista care a protestat în direct la TV în Rusia riscă să piardă custodia propriilor copii

Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct la TV, se confruntă cu probleme în plan personal, ea...342

17 mai 19:58MapamondUcraina: Civili răniţi de militarii ruşi, duşi împotriva voinţei lor în Rusia

315

Sănătate
17 mai 00:00SănătateDurerile de ficat: cauze și remedii

Durerea de ficat poate să apară din mai multe motive și este foarte important să mergi la medic pentru...84

17 mai 00:00SănătateDurere de ureche: Când să ne îngrijorăm? Cauze, simptome și tratament

Durerea de ureche poate avea mai multe cauze, iar de cele mai multe ori se tratează de la sine, dispărând destul de...100

17 mai 00:00SănătateNutriționist: Iaurtul expirat nu mai trebuie aruncat

93

17 mai 00:00SănătateCare sunt cele 11 beneficii ale somonului

Îți place somonul? Avem vești bune! Pe lângă faptul că este este gustos si versatil, este unul dintre cele mai...94

17 mai 00:00SănătateDieta mediteraneeana scade riscul de cancer endometrial

Riscul de a dezvolta cancer este proporțional cu vârsta și este influențat și de genele moștenite, însă e...91

17 mai 00:00SănătateDiabetul gestațional: cauze, complicații și tratament

Diabetul gestațional apare în timpul sarcinii. La fel ca și diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2, acesta...98

17 mai 00:00SănătateEvusheld, protecție semnificativă împotriva formelor simptomatice de COVID-19 pentru 6 luni

Rezultate detaliate ale studiului clinic de profilaxie (preventie) pre-expunere de fază III PROVENT au demonstrat că...92

17 mai 00:00SănătateCe este cancerul pancreatic și cum se aplică „chirurgia Whipple“ în procesul de tratament?

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Ce este cancerul pancreatic, care sunt...90

17 mai 00:00SănătateVaccinul Valneva: O 'notificare de intenţie' privind rezilierea contractului, expediată de CE

91

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT