rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Iată cum se cârpeau conductele: ce au descoperit procurorii!

BOMBA DE LA PETROMIDIA: inginerii nu dau doi bani pe locuitorii zonei! Rompetrol, trimisă în judecată pentru UCIDERE din CULPĂ!

Procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a finalizat cercetările în dosarul tragediei de la Petromidia şi a dispus trimiterea în judecată a S.C. Rompetrol Rafinare S.A., S.C. Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, toţi cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. Însă, detaliile sunt de-a dreptul strigătoare la cer întrucât este vorba despre o defecţiune cunoscută, dar care a fost „cârpită” la indicaţiile unui inginer, care pur şi simplu a ignorat că pune în pericol vieţile angajaţilor şi a locuitorilor din Năvodari. Din păcate, pericolul încă este prezent…

Teodor Niţa şi Gigi Valentin Ştefan

Ca şi stare de fapt, la data de 22.08.2016, orele 18:03 Poliţia Oraşului Năvodari a fost sesizată telefonic prin 112 de către medicul Gabriel C. din cadrul Dispensarului Petromidia cu privire la faptul că în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari a avut loc o explozie, din care au rezultat mai multe victime. Echipa operativǎ care a fost deplasată la faţa locului a stabilit că pe platforma nr. 1, angajaţi ai S.C Rominserv SRL efectuau lucrări de reparaţii la o conductă ce transporta „Distilat de Vid”- adică un produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatura cuprinsă între 360-3800 C. S-a stabilit faptul ca în momentul efectuării lucrărilor, din motive ce impuneau verificări imediate, s-a produs o explozie care a provocat celor patru membri ai echipei de montaj un set de arsuri de diferite grade pe corp.În urma exploziei s-a produs un incendiu, iar pentru stingerea acestuia, în prima fază, au intervenit ata operatorii Rafinăriei Rompetrol cât şi pompierii civili angajaţi ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol) pentru înlăturarea stării de pericol şi limitarea incendiului care se propagase la patul de cabluri aflat deasupra conductei în cauză. Incendiul a fost localizat şi stins de către pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea. Persoanele accidentate au fost numiţii Ionel Buzoianu (decedat la data de 23.08.2016), Marian Petrescu (decedat la data de 18.09.2016), Ionuţ Florin Voinea şi Iancu Duşa, care au fost transportate la Spitalul Judeţean Constanţa în vederea acordării de îngrijiri medicale .

Se ştia de defecţiune, dar s-a mers pe improvizaţii, chiar dacă strungarul refuza să monteze o şarnieră

Însă, potrivit cercetărilor, semne au existat de mai mult timp. Spre exemplu, la data de 19.08.2016, pe aceeaşi platformă, în instalaţia DAV (Distilat Atmosferic şi de Vid) s-a sesizat de către operatorul de serviciu faptul că de sub izolaţia conductei iese fum. Având în vedere acest aspect, a fost informat şeful de instalaţie, inginer Daniel Stanciu, care a decis, ca mǎsurǎ imediatǎ, înlăturarea izolaţiei din zona respectivă a conductei. După această operaţiune s-a putut observa că din conductă se scurgea lichid distilat de vid printr-un por iar acesta în contactul cu aerul şi conducta încinsă fumega. Inginerul a luat măsura montării unui furtun de cauciuc conectat la un robinet cu abur pe care l-a amplasat deasupra porului ca măsură de neutralizare a vaporilor inflamabili pentru a realiza o perdea de abur inhibatoare. Aceste condiţii s-au menţinut până la data de 22.08.2016. Pentru remedierea defecţiunii angajaţii SC Rompetrol Rafinare SA au emis în sistemul de intranet propriu, „Maximo”, o solicitare către SC Rominserv SRL (societate ce este membră a grupului Rompetrol şi care este principalul antreprenor şi asigură mentenanţa). Apoi, pe 19, în jurul orei 10:00 inginerul Adrian T., responsabilul de instalaţie din cadrul S.C. Rominserv SRL a mers în instalaţia DAV deoarece văzuse în sistem comanda de lucru de la S.C. Rompetrol Rafinare S.A. şi a luat legătura cu Stanciu. Acesta i-a comunicat că nu doreşte să oprească instalaţia pentru a repara conducta şi a decis că este util să monteze o şarnieră, pentru a remedia defecţiunea. Adrian T. s-a deplasat la atelierul mecanic unde l-a găsit pe strungar, care ocupa provizoriu funcţia de maistru. L-a rugat pe acesta să meargă în instalaţia DAV pentru a face măsurători la conducta unde apăruse porul în vederea confecţionării unei şarniere (dispozitiv format din doua piese, care, aşezate de o parte si de alta a unui corp cilindric si fixate cu buloane, permit suspendarea întregului ansamblu pe un reazem si care se montează pe conducte si îmbinări flanşate care prezintă neetanşeităţi, pori, garnituri deteriorate , acesta fiind modul uzual de lucru în astfel de situaţii. Ajunşi la instalaţia DAV, aceştia, împreuna cu inginerul Stanciu Daniel, şef instalaţie DAV, au observat că din conducta respectivă se prelingea produs petrolier care in contactul cu aerul ardea fumegând. Conducta în cauză era izolată, deoarece produsul care se vehicula prin aceasta era fierbinte la temperatura de aproximativ 380 0C. Strungarul a refuzat să efectueze măsurători şi le-a spus că nu se poate monta o şarniera pe această conductă întrucât este o situaţie atipică, respectiv temperatură mare, produsul este inflamabil, iar porul apărut este pe un T- eu şi nu pe o conductă cu aceeaşi izomerie. Având în vedere acest aspect, inginerul Stanciu Daniel a luat legătura cu şeful celui care a refuzat, adică Ioan Mărginean şi, după mai multe discuţii în contradictoriu, a montat-o.

De frica pierderilor de producţie au „cârpit” conducta cu instalaţia pornită...

Strungarul a rămas ferm pe poziţie, după cum este specificat în rechizitoriul întocmit de procurorul Teodor Niţă şi le-a spus din nou că din punctul lui de vedere nu se poate monta şarniera acolo, iar dacă vor lua decizia montării va trebui să îşi asume şi responsabilitatea. Într-un final s-a luat decizia montării şarnierei cu instalaţia în funcţiune, deşi Mărginean Ioan i-a spus lui Stanciu Daniel că este mai indicat să se oprească instalaţia şi să se procedeze la o reparaţie clasică (oprit instalaţie, golit, tăiat şi înlocuit bucata de conductă.).

Stanciu nu a fost de acord cu oprirea instalaţiei, motivând că asta ar însemna pierderi majore în producţie, fiind afectate încă patru instalaţii ce depind de instalaţia DAV, de aici rezultând cǎ Stanciu Daniel a minimalizat importanţa regulilor de sănătate si securitate în muncă.

MOMENTUL DEZASTRULUI! Muncitorii..., trimiși la moarte sigură!

În continuare, procurorii au reținut că echipa de lucru a SC ROMINSERV SRL formată din Petrescu Marian, Voinea Ionut Florin, Dusa Iancu şi Croitoru Petre însoţiţi de şeful de echipă, maistrul Buzoianu Ionel au început să monteze şarniera, îndepărtând astfel furtunul cu abur montat deasupra conductei afectate, pentru a realiza un oarecare confort în timpul lucrului. În timp ce echipa de lucru pompa raşina în şarniera a avut loc eşaparea/ieşirea în atmosferǎ a lichidului/distilat de vid, care s-a autoaprins si a urmat un incendiu în urma căruia Buzoianu Ionel, Dusa Iancu, Petrescu Marian şi Voinea Ionuţ Florin au suferit arsuri de diferite grade pe corp. Totodată, în urma incendiului au fost emise în atmosferă gaze ce conţin compuşi chimici toxici, care, emanati in atmosfera fiind, au depăşit nivelul maxim admis. În timpul manifestării incendiului, a avut loc o explozie, care a fost generata de supraîncălzirea unui extinctor de incendiu- un proiectil metalic cu o capacitate de 200 litri si greutate de câteva sute de kilograme. "Acesta a explodat, fiind imediat proiectat ca un proiectil - la o distanta de cca 8 metri - izbind, în traseul sǎu, cu putere, un rezervor (schimbător de căldura) prin care se vehiculau câteva tone de benzina combinată cu hidrogen sulfurat. Trebuie menţionat ca izbitura a fost atât de puternica, încât s-a îndoit blindajul hidroizolant al rezervorului in cauză, care ceea ce a creat un risc iminent de spargere şi astfel de a se intra în contact mai multe substanţe. Practic, în aceastǎ variantǎ, benzina şi hidrogenul sulfurat, substanţe ỉnalt explozive şi/sau toxice, ar fi amplificat exponenţial puterea exploziei, ceea ce genera efect de tip domino, asupra conductelor aferente. Nu numai cǎ ar fi rezultat o adevǎratǎ bombǎ, însǎ substanţele s-ar fi împrǎştiat datoritǎ vântului în zone locuite de oameni, cu efectul unui dezastru uman şi material ireparabil", potrivit rechizitoriului, în care este specificat și pericolul imens: " Forţa acestei explozii ar fi putut rupe conductele, ceea ce şi ar fi amplificat mai mult forţa şi ar fi generat în plan apropiat pierderi masive de vieţi omeneşti şi bunuri. Nu trebuie omis nici faptul că evenimentul s-a produs în plin sezon estival, iar SC Rompetrol Rafinare SA este situat pe fâşia litorală a Capului Midia, situaţie în care iminenţa unui dezastru nici nu mai trebuie argumentatǎ în condiţiile în care suntem în zonǎ cu vânturi puternice care ar fi accelerat viteza de împrǎştiere a compusului toxic rezultat din explozie", a mai specificat procurorul.

Liliana CHIRU

Video:

joi, 15 decembrie 2016883
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Drama bărbatului care a murit în timp ce-și ducea acasă, în sicriu, fiul mort de 35 de ani
Comentarii
mai mult...Replica
30 noi 12:24ReplicaPERCHEZIȚII la DENUNȚĂTORUL lui Nicușor Constantinescu, Marian TURBATU

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța sprijiniți de lucrători din cadrul...4071

1 dec 00:36ReplicaCUM a ajuns MIHNEA, BĂIATUL lui Adrian NĂSTASE, DATOR la COCA COLA!404
1 dec 23:43ReplicaCUM FENTEAZĂ ȘOFERII SENSURILE GIRATORII! Video274
1 dec 23:45ReplicaMAȘINĂ AVARIATĂ, în zona Far, de VÂNTUL PUTERNIC. VIDEO

Prima ninsoare la Constanţa a adus şi un cod galben de vânt puternic care a făcut ceva probleme şoferilor...165

1 dec 00:32ReplicaCu ce AVERE se laudă Iulian SOCEANU, PRIMARUL din TECHIRGHIOL!278
1 dec 00:31ReplicaSurpriză neplăcută pentru un constănțean! Și-a găsit mașina LOVITĂ, în PORTUL TOMIS355
1 dec 00:30ReplicaA AJUNS în PUȘCĂRIE pentru că NU și-a PLĂTIT AMENDA

Andrei Daniel Done este o mai veche ”cunoștință” a oamenilor legii. Acesta a fost cercetat și trimis în...242

1 dec 00:25ReplicaUE vrea să INTERZICĂ SOBA pe LEMNE, după PORCUL din BĂTĂTURĂ!304
1 dec 23:09ReplicaTârgul de Crăciun din Constanța își deschide porțile... nu și pentru copiii peste 12 ani NEVACCINAȚI924
1 dec 00:17ReplicaZiua Națională a României, MARCATĂ la Constanța

1 decembrie este Ziua Naţională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Totodată,...155

1 dec 00:16ReplicaCERONAV, tot mai aproape de construirea PROPRIULUI CAMPUS155
1 dec 00:14ReplicaProtecția Copilului Constanța BAGĂ 6 MILIOANE de lei în ECHIPAMENTE MEDICALE169
Vremea
0.4°0.4° - 2.8° miercuri, 1 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 75%
Vânt: 9.37 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 dec 00:00SportFotbal - Balonul de Aur: Toni Kroos susţine că Ronaldo şi Benzema trebuiau să fie deasupra lui Messi

Cristiano Ronaldo şi Karim Benzema meritau mai mult decât Lionel Messi să câştige Balonul de Aur 2021, a opinat...56

1 dec 00:00SportFotbal: Lionel Messi nu a participat la antrenamentul de marţi al lui PSG

La o zi după ce a câştigat al şaptelea său trofeul Balonul de Aur, argentinianul Lionel Messi a ratat antrenamentul...67

1 dec 00:00SportRugby: Echipa irlandeză Munster a ajuns la zece cazuri pozitive la COVID-19 în Africa de Sud

Echipa irlandeză de rugby Munster a înregistrat zece cazuri pozitive la COVID-19, fiind blocată în continuare în...55

1 dec 00:00SportBaschet-NBA: Denver Nuggets - 120-111 cu Miami Heat - a pus capăt unei serii de şase înfrângeri consecutive

Denver Nuggets, care venea după o serie de şase înfrângeri la rând, a învins în deplasare pe Miami Heat cu...52

Local
1 dec 00:06LocalCOVID-19: INCIDENȚA pe JUDEȚ a ajuns 1,68!

Până marţi, 30 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.779.667 de cazuri de infectare cu noul...450

1 dec 00:06LocalAccident RUTIER în dreptul hotelului DELTA din Mamaia

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină marți, 30 noiembrie a.c., în stațiunea Mamaia,...313

1 dec 00:07LocalPRIMA NINSOARE în JUDEȚUL CONSTANȚA. VIDEO!

4040

1 dec 22:59LocalCOVID-19: 4 NOI DECESE, la Constanța. Toate persoanele erau NEVACCINATE

Până marți, 30 noiembrie a.c., 56.529 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...294

1 dec 00:07LocalCozi kilometrice către peștera Sfântul Andrei. Video

De la Ion Corvin până la peșteră sunt aproximativ 5 kilometri, distanță pe care oamenii trebuie să o parcurgă pe...3584

1 dec 00:06LocalAccident rutier pe strada Daciei din Mihail Kogălniceanu

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină marți, 30 noiembrie a.c., pe strada Daciei din...327

1 dec 23:00LocalAtenție, se oprește apa în cartierul Poarta 6

RAJA S.A. sistează furnizarea apei potabile din punctul termic numărul 185, de pe strada Brizei din municipiul...241

1 dec 00:02LocalATENȚIE! Se SCUMPEȘTE PÂINEA!

Sectorul de morărit şi panificaţie este cel mai lovit dintre toate industriile alimentare din România, pentru că...294

1 dec 00:08LocalUn AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI

1160

Politică
1 dec 23:42PoliticăPremierul Ciucă, precizări despre adoptarea certificatului verde la locul de muncă

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că a avut o discuție cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cu...462

1 dec 23:47PoliticăUSR prinde drag de PSD? Drulă îl învață pe Grindeanu cum să aibă succes la Transporturi

Fostul ministru al Transporturilor în perioada coaliţiei PNL-USR, Cătălin Drulă i-a transmis, marţi, pe Facebook,...213

1 dec 23:47PoliticăAdrian Câciu: Nu vom creşte şi nu vom introduce noi taxe pentru a aduce bani la buget

179

1 dec 23:47PoliticăMesajul Ministrului Apărării Naționale cu prilejul Zilei Naționale a României

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, a transmis un mesaj românilor....169

1 dec 23:48PoliticăIlie Bolojan: Eu nu am susținut coaliția cu PSD

Liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, spune că nu a fost de acord cu guvernarea alături de PSD dar nici nu este de acord cu...195

1 dec 23:49PoliticăDiana Șoșoacă, la Sfinx în căutarea 'piramidei energetice'

927

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3048

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1758

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1442

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4832

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2297

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2323

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1734

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3454

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3171

Monden
1 dec 01:20MondenTrupa BTS, 'nespus' de emoţionată de revenirea pe scenă, în faţa fanilor

Formaţia K-Pop de succes BTS susţine în această perioadă primele concerte cu prezenţă fizică de la debutul...51

1 dec 00:00Monden40 de opere semnate de Bob Dylan o să fie prezentate în premieră la o expoziție în Miami

Retrospectivă a lucrărilor de artă create de Bob Dylan, inclusiv 40 de opere prezentate în premieră, va fi...51

1 dec 00:00MondenO candidată la Miss Univers a fost depistată pozitiv la COVID-19 la sosirea în Israel

49

1 dec 00:00MondenRihanna, în pijamale, cu posteriorul gol la vedere! Imagini incendiare

Rihanna (33 de ani) și-a uimit fanii cu o nouă serie de fotografii incendiare! Superba cântăreață a pozat în...66

1 dec 00:00MondenPrinţul William s-a opus când a aflat că Harry urma s-o ceară în căsătorie pe Meghan Markle

Conflictul dintre fraţii William şi Harry şi mărul discordiei de la casa regală britanică - Meghan Markle - este...59

1 dec 00:00MondenMama lui Sharon Stone și-a revenit: Dorothy Stone a fost externată după ce a suferit un atac cerebral

Sharon Stone, în vârstă de 63 de ani, crede în miracole de acum încolo! Actrița din ”Basic Instinct” a fost...56

1 dec 00:00MondenFormaţia U2 plănuieşte un disc şi un turneu

Formaţia irlandeză U2 plănuieşte să reia concertele la 30 de ani de la Zoo TV, turneul lor mondial cu un dispozitiv...49

1 dec 00:00MondenUn episod cu desenele The Simpsons despre Piaţa Tiananmen a fost retras de pe platforma Disney+

Un episod din „The Simpsons” în care familia americană merge în Piaţa Tiananmen a fost retras de pe platforma...43

1 dec 18:12MondenCum se simte și când va fi externat Ilie Năstase. Ultimele noutăți de la soția sa, Ioana

409

Mapamond
1 dec 00:00MapamondSuedia: Magdalena Andersson, aleasă din nou prim-ministru după o alegere-demisie săptămâna trecută

După o rocambolescă alegere-demisie timp de şapte ore săptămâna trecută, lidera social-democraţilor suedezi...42

1 dec 00:00MapamondCoronavirus: Doza booster, disponibilă pentru toţi adulţii în Marea Britanie. 11 infectări cu varianta Omicron

Marea Britanie va face doza de vaccin booster anti-COVID-19 disponibilă pentru toţi adulţii, într-un efort de...49

1 dec 00:09MapamondCoronavirus - Joe Biden: 'Nu sunt motive de panică' în faţa variantei Omicron

300

1 dec 00:11MapamondDirectorul Twitter a demisionat din funcție: speculații privind adevăratul motiv

Jack Dorsey a demisionat de la conducerea Twitter şi urmează să fie înlocuit cu CTO Parag Agrawal, a anunţat luni...432

1 dec 01:11MapamondRusia a testat cu succes o rachetă hipersonică și a lovit o țintă aflată la 400 de kilometri distanță

Armata rusă a anunţat, luni, că a efectuat cu succes un nou test cu rachetă hipersonică, în contextul tensiunilor...279

1 dec 01:11MapamondTurcia: Cel puţin patru morţi în urma unei furtuni care a lovit oraşul Istanbul. VIDEO

555

Sănătate
1 dec 00:00SănătateÎncleștarea maxilarului: cauze și remedii

Încleștarea maxilarului poate provoca durere sau disconfort în mai multe părți ale corpului, inclusiv în cap,...50

1 dec 00:00SănătateFructe, legume și alimente care scad hipertensiunea arterială

Hipertensiunea sau tensiunea arterială mare poate fi ținută sub control și cu ajutorul unei diete echilibrate, care...58

1 dec 00:00SănătateCum îți poți ajuta partenerul să renunțe la fumat!

49

1 dec 00:00SănătateSclerodermia: simptome, cauze, tratament

Sclerodermia este o boală autoimună cu simptome care pot include sensibilitate la frig la nivelul extremităților,...48

1 dec 00:00SănătateGustări și băuturi care susțin sănătatea inimii

O alimentație adecvată reduce drastic riscul de boli de inimă și poate promova funcționarea cardiovasculară...50

1 dec 00:00SănătateAi unghiile crăpate? Iată câteva cauze posibile

Unghiile crăpate pot fi o problemă, mai ales dacă le folosești în munca ta de zi cu zi. Deși crăparea unghiilor...45

1 dec 19:45SănătateCare sunt cele mai frecvente simptome de Covid-19 la cei infectați cu varianta Omicron

Noul coronavirus nu a dispărut, ci tot mai multe variante ale virusului continuă să apară. Cea mai nouă e varianta...786

1 dec 18:13SănătateProfesor universitar: Mă îndoiesc că varianta Omicron va anula complet eficacitatea vaccinurilor

Simona Ruță, profesor universitar, șefa disciplinei de Virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie...325

1 dec 23:14SănătateExpert german: Omicron ar proveni de la pacienții infectați cu HIV

350

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT