Iată cum se cârpeau conductele: ce au descoperit procurorii!
BOMBA DE LA PETROMIDIA: inginerii nu dau doi bani pe locuitorii zonei! Rompetrol, trimisă în judecată pentru UCIDERE din CULPĂ!
Procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a finalizat cercetările în dosarul tragediei de la Petromidia şi a dispus trimiterea în judecată a S.C. Rompetrol Rafinare S.A., S.C. Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, toţi cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. Însă, detaliile sunt de-a dreptul strigătoare la cer întrucât este vorba despre o defecţiune cunoscută, dar care a fost „cârpită” la indicaţiile unui inginer, care pur şi simplu a ignorat că pune în pericol vieţile angajaţilor şi a locuitorilor din Năvodari. Din păcate, pericolul încă este prezent…
Teodor Niţa şi Gigi Valentin Ştefan
Ca şi stare de fapt, la data de 22.08.2016, orele 18:03 Poliţia Oraşului Năvodari a fost sesizată telefonic prin 112 de către medicul Gabriel C. din cadrul Dispensarului Petromidia cu privire la faptul că în incinta Rafinăriei Petromidia Năvodari a avut loc o explozie, din care au rezultat mai multe victime. Echipa operativǎ care a fost deplasată la faţa locului a stabilit că pe platforma nr. 1, angajaţi ai S.C Rominserv SRL efectuau lucrări de reparaţii la o conductă ce transporta „Distilat de Vid”- adică un produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatura cuprinsă între 360-3800 C. S-a stabilit faptul ca în momentul efectuării lucrărilor, din motive ce impuneau verificări imediate, s-a produs o explozie care a provocat celor patru membri ai echipei de montaj un set de arsuri de diferite grade pe corp.În urma exploziei s-a produs un incendiu, iar pentru stingerea acestuia, în prima fază, au intervenit ata operatorii Rafinăriei Rompetrol cât şi pompierii civili angajaţi ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol) pentru înlăturarea stării de pericol şi limitarea incendiului care se propagase la patul de cabluri aflat deasupra conductei în cauză. Incendiul a fost localizat şi stins de către pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea. Persoanele accidentate au fost numiţii Ionel Buzoianu (decedat la data de 23.08.2016), Marian Petrescu (decedat la data de 18.09.2016), Ionuţ Florin Voinea şi Iancu Duşa, care au fost transportate la Spitalul Judeţean Constanţa în vederea acordării de îngrijiri medicale .
Se ştia de defecţiune, dar s-a mers pe improvizaţii, chiar dacă strungarul refuza să monteze o şarnieră
Însă, potrivit cercetărilor, semne au existat de mai mult timp. Spre exemplu, la data de 19.08.2016, pe aceeaşi platformă, în instalaţia DAV (Distilat Atmosferic şi de Vid) s-a sesizat de către operatorul de serviciu faptul că de sub izolaţia conductei iese fum. Având în vedere acest aspect, a fost informat şeful de instalaţie, inginer Daniel Stanciu, care a decis, ca mǎsurǎ imediatǎ, înlăturarea izolaţiei din zona respectivă a conductei. După această operaţiune s-a putut observa că din conductă se scurgea lichid distilat de vid printr-un por iar acesta în contactul cu aerul şi conducta încinsă fumega. Inginerul a luat măsura montării unui furtun de cauciuc conectat la un robinet cu abur pe care l-a amplasat deasupra porului ca măsură de neutralizare a vaporilor inflamabili pentru a realiza o perdea de abur inhibatoare. Aceste condiţii s-au menţinut până la data de 22.08.2016. Pentru remedierea defecţiunii angajaţii SC Rompetrol Rafinare SA au emis în sistemul de intranet propriu, „Maximo”, o solicitare către SC Rominserv SRL (societate ce este membră a grupului Rompetrol şi care este principalul antreprenor şi asigură mentenanţa). Apoi, pe 19, în jurul orei 10:00 inginerul Adrian T., responsabilul de instalaţie din cadrul S.C. Rominserv SRL a mers în instalaţia DAV deoarece văzuse în sistem comanda de lucru de la S.C. Rompetrol Rafinare S.A. şi a luat legătura cu Stanciu. Acesta i-a comunicat că nu doreşte să oprească instalaţia pentru a repara conducta şi a decis că este util să monteze o şarnieră, pentru a remedia defecţiunea. Adrian T. s-a deplasat la atelierul mecanic unde l-a găsit pe strungar, care ocupa provizoriu funcţia de maistru. L-a rugat pe acesta să meargă în instalaţia DAV pentru a face măsurători la conducta unde apăruse porul în vederea confecţionării unei şarniere (dispozitiv format din doua piese, care, aşezate de o parte si de alta a unui corp cilindric si fixate cu buloane, permit suspendarea întregului ansamblu pe un reazem si care se montează pe conducte si îmbinări flanşate care prezintă neetanşeităţi, pori, garnituri deteriorate , acesta fiind modul uzual de lucru în astfel de situaţii. Ajunşi la instalaţia DAV, aceştia, împreuna cu inginerul Stanciu Daniel, şef instalaţie DAV, au observat că din conducta respectivă se prelingea produs petrolier care in contactul cu aerul ardea fumegând. Conducta în cauză era izolată, deoarece produsul care se vehicula prin aceasta era fierbinte la temperatura de aproximativ 380 0C. Strungarul a refuzat să efectueze măsurători şi le-a spus că nu se poate monta o şarniera pe această conductă întrucât este o situaţie atipică, respectiv temperatură mare, produsul este inflamabil, iar porul apărut este pe un T- eu şi nu pe o conductă cu aceeaşi izomerie. Având în vedere acest aspect, inginerul Stanciu Daniel a luat legătura cu şeful celui care a refuzat, adică Ioan Mărginean şi, după mai multe discuţii în contradictoriu, a montat-o.
De frica pierderilor de producţie au „cârpit” conducta cu instalaţia pornită...
Strungarul a rămas ferm pe poziţie, după cum este specificat în rechizitoriul întocmit de procurorul Teodor Niţă şi le-a spus din nou că din punctul lui de vedere nu se poate monta şarniera acolo, iar dacă vor lua decizia montării va trebui să îşi asume şi responsabilitatea. Într-un final s-a luat decizia montării şarnierei cu instalaţia în funcţiune, deşi Mărginean Ioan i-a spus lui Stanciu Daniel că este mai indicat să se oprească instalaţia şi să se procedeze la o reparaţie clasică (oprit instalaţie, golit, tăiat şi înlocuit bucata de conductă.).
Stanciu nu a fost de acord cu oprirea instalaţiei, motivând că asta ar însemna pierderi majore în producţie, fiind afectate încă patru instalaţii ce depind de instalaţia DAV, de aici rezultând cǎ Stanciu Daniel a minimalizat importanţa regulilor de sănătate si securitate în muncă.
MOMENTUL DEZASTRULUI! Muncitorii..., trimiși la moarte sigură!
În continuare, procurorii au reținut că echipa de lucru a SC ROMINSERV SRL formată din Petrescu Marian, Voinea Ionut Florin, Dusa Iancu şi Croitoru Petre însoţiţi de şeful de echipă, maistrul Buzoianu Ionel au început să monteze şarniera, îndepărtând astfel furtunul cu abur montat deasupra conductei afectate, pentru a realiza un oarecare confort în timpul lucrului. În timp ce echipa de lucru pompa raşina în şarniera a avut loc eşaparea/ieşirea în atmosferǎ a lichidului/distilat de vid, care s-a autoaprins si a urmat un incendiu în urma căruia Buzoianu Ionel, Dusa Iancu, Petrescu Marian şi Voinea Ionuţ Florin au suferit arsuri de diferite grade pe corp. Totodată, în urma incendiului au fost emise în atmosferă gaze ce conţin compuşi chimici toxici, care, emanati in atmosfera fiind, au depăşit nivelul maxim admis. În timpul manifestării incendiului, a avut loc o explozie, care a fost generata de supraîncălzirea unui extinctor de incendiu- un proiectil metalic cu o capacitate de 200 litri si greutate de câteva sute de kilograme. "Acesta a explodat, fiind imediat proiectat ca un proiectil - la o distanta de cca 8 metri - izbind, în traseul sǎu, cu putere, un rezervor (schimbător de căldura) prin care se vehiculau câteva tone de benzina combinată cu hidrogen sulfurat. Trebuie menţionat ca izbitura a fost atât de puternica, încât s-a îndoit blindajul hidroizolant al rezervorului in cauză, care ceea ce a creat un risc iminent de spargere şi astfel de a se intra în contact mai multe substanţe. Practic, în aceastǎ variantǎ, benzina şi hidrogenul sulfurat, substanţe ỉnalt explozive şi/sau toxice, ar fi amplificat exponenţial puterea exploziei, ceea ce genera efect de tip domino, asupra conductelor aferente. Nu numai cǎ ar fi rezultat o adevǎratǎ bombǎ, însǎ substanţele s-ar fi împrǎştiat datoritǎ vântului în zone locuite de oameni, cu efectul unui dezastru uman şi material ireparabil", potrivit rechizitoriului, în care este specificat și pericolul imens: " Forţa acestei explozii ar fi putut rupe conductele, ceea ce şi ar fi amplificat mai mult forţa şi ar fi generat în plan apropiat pierderi masive de vieţi omeneşti şi bunuri. Nu trebuie omis nici faptul că evenimentul s-a produs în plin sezon estival, iar SC Rompetrol Rafinare SA este situat pe fâşia litorală a Capului Midia, situaţie în care iminenţa unui dezastru nici nu mai trebuie argumentatǎ în condiţiile în care suntem în zonǎ cu vânturi puternice care ar fi accelerat viteza de împrǎştiere a compusului toxic rezultat din explozie", a mai specificat procurorul.
Liliana CHIRU
Video:

Nava-școală „Mircea” s-a întors luni, 16 mai a.c., din primul marș de instrucție din acest an, cu escale în...309
De mai bine de o lună de zile, pe magazinul Fashion Legends, situat în inima târgului din Constanța, s-a așternut o...281
Iată că a mai trecut o ediție a concursului de muzică Eurovision. Ucraina a câștigat cu un scor detașat (631...207
În ultimii ani, județul Constanța a fost zguduit de câteva evenimente dramatice care au fost gestionate, în primă...137


ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 2.63 m/s
Presiune: 1017 milibari

Gheorghe Hagi a reacționat la declarațiile făcute de Gigi Becali, care a rememorat și episodul petrecut în 2013,...352
Iga Swiatek conduce detaşat clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis (WTA), publicat luni, după o...100
Levski Sofia a cucerit al 26-lea său trofeu în Cupa Bulgariei la fotbal, după ce a învins-o în finală cu 1-0 pe...102
Tenismanul sârb Novak Djokovic se menţine în fruntea clasamentului mondial al jucătorilor profesionişti (ATP),...104


Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a anunțat că în cursul zilei de luni, 16 mai a.c., a încărcat în...278
Pentru execuția unor lucrări la pasajul care supratraversează A2, în zona km. 13+330, se va închide traficul...712
În perioada martie-aprilie 2021, Rusia a început o consolidare militară majoră în apropierea frontierei...761
Stațiunea Mamaia a arătat, în weekendul ce tocmai s-a încheiat, ca în plin sezon estival. Temperaturile ridicate de...1278
Liderul deputaţilor AUR George Simion a solicitat, luni, în plenul Camerei, scoaterea de pe ordinea de zi a...267
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, s-a pronunţat, luni, pentru predictibilitate şi pentru o menţinere a Codului...228
Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...237
Inflaţia este influenţată, în continuare, de preţul de la energie, a declarat luni preşedintele PSD, Marcel...233
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, s-a aflat în studioul Replica de Constanța, unde a vorbit...3418
Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2267
Disconfort, haos, nervi în trafic, șantiere peste șantiere… sunt aspecte cunoscute de către administrația locală...11354
Gheorghe Haleț este unul dintre cei mai apreciați oameni de televiziune și cultură din Constanța. A cochetat și cu...5021
Mulți dintre actorii celebri s-au lovit de momentul incomod în care au fost nevoiți să fimeze scene nud. Situațiile...107
Heidi Klum, 48 de ani, s-a filmat într-o vestimentație strâmtă și complet transparentă, care-i lasă tot...101
Amber Heard, cea de-a doua soţie a actorului Johnny Depp, va reveni în boxa martorilor luni, odată cu reluarea...89
Solistul principal al grupului ucrainean Kalush Orchestra a declarat într-o conferinţă de presă că această...104
Fosta Primă Doamnă a SUA, Melania Trump, a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea întoarce la Casa Albă, în...423
Premierul Suediei, Magdalena Andersson, spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este...225
O persoană a murit şi alte cinci au fost rănite, inclusiv doi copii mici, după ce un avion de mici dimensiuni s-a...379
Marina Ovsiannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct la TV, se confruntă cu probleme în plan personal, ea...342
Durerea de ficat poate să apară din mai multe motive și este foarte important să mergi la medic pentru...84
Durerea de ureche poate avea mai multe cauze, iar de cele mai multe ori se tratează de la sine, dispărând destul de...100
Rezultate detaliate ale studiului clinic de profilaxie (preventie) pre-expunere de fază III PROVENT au demonstrat că...92
Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Ce este cancerul pancreatic, care sunt...90