REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

BOMBĂ! Escrocherie internaţională cu lucrările olandezilor de la Van Oord

BOMBĂ! Escrocherie internaţională cu lucrările olandezilor de la Van Oord

Replica API 18 august 2014 | 00:00 907

Acordul de mediu pentru reabilitarea litoralului a fost dat pe baza unui studiu care vorbeşte despre specia de păsări "clitoris clitoris"

Acordul de mediu pentru reabilitarea litoralului a fost dat pe baza unui studiu care vorbeşte despre specia de păsări "clitoris clitoris"

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa a aprobat luna aceasta acordul de mediu revizuit pentru lucrările de reabilitare a litoralului românesc, la o lună de zile după ce "Replica" dezvăluia că şantierul marin din largul municipiului Constanţei funcţiona fără autorizaţii valabile de mediu, fapt care riscă să pună România în ipostaza de a înapoia Uniunii Europene, din bani publici, cele aproape 100 de milioane de euro primite pentru realizarea acestui proiect.

Reintrarea în legalitate a antreprenorului olandez Van Oord Dredging and Marine Contractors BV se dovedeşte însă a fi mai degrabă o bătaie de joc de prost gust, decât un demers oficial. Documentul depus de Van Oord la APM Constanţa, care are, culmea, şi aprobarea Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare Marină (INCDM) "Grigore Antipa", este o capodoperă a ignoranţei în materie de legislaţie de mediu, dar şi a bunului simţ, de la un capăt la altul.

Pe lângă lacunele evidente de conţinut, în sensul că nu oferă răspunsuri şi soluţii concrete la problemele de mediu ridicate de un asemenea proiect, aşa cum au fost ele evidenţiate într-un raport emis zilele trecute de către o instituţie în atenţia APM şi INCDM, care au putut aviza asemenea aberaţii, lucrarea întocmită de olandezi abundă şi în "perle" mai amuzante chiar şi decât cele de la Bac. Ne vom opri, deocamdată, asupra aspectelor umoristice ale memoriului de prezentare înaintat de olandezi autorităţilor române pentru a intra în legalitate cu lucrările lor, cu precizarea că nefericiţii funcţionari de la APM au trebuit să lectureze aşa ceva ca pe un document oficial, pe baza căruia şefii lor au dat apoi acordul de mediu revizuit, cu aplauze, coroniţă şi bal de absolvire, probabil, din moment ce nu li s-a părut absolut nimic în neregulă. Astfel, putem citi în memoriul Van Oord denumiri ştiinifice destinate exclusiv minţilor luminate, cum ar fi "tufărişurile de arbuşti", "scoici cu coaja moale" sau "broscăria creaţă", termeni care nu au nici o legătură cu terminologia ştiniifică pe care o impun rigorile unui document de acest gen. La fel de amuzantă este folosirea în memoriu a unor zone de pescuit precum cele cu salmonide şi ciprinide, pe care olandezii se jură cu mâna pe inimă că le vor ocroti cu preţul vieţii lor, numai că respectivele zone nu au nici cea mai vagă legătură cu mediul marin, fiind specific exclusiv apelor dulci. Altfel spus, dacă e să ne luăm după documentul întocmit de olandezi şi aprobat cu urale şi ovaţii de către şefii APM Constana, apele Mării Negre colcăie de caraşi, lipani şi păstrăvi, la care se adaugă şi plătica, după cum apare, negru pe alb, în pagina 31 a memoriului întocmit de Van Oord.

Olandezii ne fac unici pe mapamond: îl avem pe florinte clitoris clitoris, băi, fraierilor!

Olandezii reuşesc apoi lovitura de graţie în domeniul ştiinţei şi a vieţii pe planeta Terra, în general, prezentând în documentul aprobat de INCDM şi avizat de APM specia de pasăre "florinte clitoris clitoris". Pentru cei care s-au ridicat de sub masă, seceraţi de râs, păsărica olandeză de la Marea Neagră apare la pagina 28, Cap. 3.4.6. Flora şi Fauna, din documentul aprobat de instituţia oficială a statului român care este APM Constana. Evident, meseriaşul plătit de Van Oord să întocmească minunăţia de snoavă destinată obţinerii acordului de mediu se referă la micuţul florinel, cu nume de buletin "carduelis chloris". Clitoris sau nu, tot părăsică e, aşa că nu are sens să fim cârcotaşi, că doar vorbim de documente oficiale, instituţii de stat şi companii respectabile, care se îngrijesc să-şi armonizeze trilurile pentru bunul mers al proiectului de 100 de milioane de euro. Într-o ţară normală, astfel de aberaţii prezentate sub aparenţele scoroase a unor acte şi aprobate fără nici un comentariu de două organisme de stat, ar duce la demisii şi oprobiu public. La noi, vor năvăli cei care spun că sabotăm ţara, neamul, poporul, orânduirea şi patria strămoşească pentru că punem piedici unui lucru bun, cum e reabilitarea litoralului românesc, legându-ne de toate chichiele, precum păstrăvul din Marea Neagră ori clitorisul înaripat. Până la urmă au dreptate, ce mai contează futilităţi ca legea ori bunul simţ, atâta timp cât prosperă şi e în siguranţă păsărica? Ar trebui să fim chiar recunoscători olandezilor că se zbat să ne protejeze clitorisul naţional, cam ăsta reprezentând, de atâta amar de timp, unul din atuurile recunoscute ale României în lumea civilizată. Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614