rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 15 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Luju.ro:

BOMBĂ! Judecătorii români care cer voie CJUE să nu respecte deciziile obligatorii ale CCR sunt 'îngropaţi' rând pe rând

Lumea Justiţiei publică în exclusivitate un nou răspuns oficial trimis la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care nu dă nici o şansă judecătorilor români ce refuză să respecte şi să pună în aplicare deciziile obligatorii ale Curţii Constituţionale. Poziţia Comisiei Europene a fost fără echivoc: deciziile CCR sunt obligatorii, inclusiv pentru judecătorii de la Înalta Curte. Un punct de vedere similar a fost pronunţat într-o altă speţă identică, în care un judecător român a întrebat CJUE dacă poate să nu respecte decizii obligatorii ale CCR. De această dată nu este vorba despre decizii CCR privind compunerea nelegală a completelor, ci despre celebra decizie CCR 51/2016 care a spart “Binomul DNA-SRI” şi care a scos Serviciul Român de Informaţii din anchetele penale.

Concret, Tribunalul Bihor a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu trei întrebări, printre care şi una referitoare la posibilitatea de a nu respecta deciziile CCR. Unele obligatorii, aşa cum Constituţia României stabileşte. Odată declanşată, procedura de la CJUE prevede consultarea instituţiilor de la vârful UE pe tema pusă în dezbatere, precum şi a statelor membre. În cazul de fata, caz care pe fond priveşte menţinerea interceptărilor făcute de DNA Oradea cu sprijinul SRI cu încălcarea flagrantă a Deciziei 51/2016, un punct de vedere a fost deja transmis de Polonia. Şi nu este deloc favorabil judecătorului de la Tribunalul Bihor care a sesizat CJUE.

(...)

Iata fragmente din răspunsul trimis de Polonia la CJUE, publicat de luju.ro:

“I. OBIECTUL CAUZEI SI INTREBARILE PRELIMINARE

Cererea adresata Curtii de Justitie a Uniunii Europene, de pronuntare a unei hotarari preliminare in cauza C-379/19, DNA - Serviciul Teritorial Oradea, formulata de instanta din Romania (Tribunalul Bihor), priveste interpretarea Deciziei 2006/928/CE a Comisiei din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare si de verificare a progresului realizat de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei1, precum si a dispozitiilor articolului 2, articolului 4 alineatul (3) si articolului 19 alineatul (1) din TUE, precum si a articolului 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (carta).

Dupa cum rezulta din motivarea cererii, litigiul in cauza C-379/19 a aparut in contextul urmatoarei situatii de fapt. In luna februarie a anului 2016, Curtea Constitutionala a pronuntat o decizie privind neconstitutionalitatea unei dispozitii din codul roman de procedura penala [articolul 142 alineatul (1) din Codul de procedura penala], in masura in care aceasta dispozitie prevedea ca procurorul pune in executare supravegherea tehnica (inregistrarea convorbirilor telefonice) prin intermediul altor organe specializate ale statului. De asemenea, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca participarea serviciului de securitate interna al Romaniei la punerea in executare a supravegherii tehnice, la cererea procurorului, este neconstitutionala.

In luna august a anului 2016, parchetul roman (Directia Nationala Anticoruptie - Directia Teritoriala din Oradea) a trimis in judecata mai multe persoane, acuzate de savarsirea unor infractiuni de coruptie. In procedura preliminara, acuzatii s-au adresat instantei care administra aceasta procedura cu solicitarea de a constata ca obtinerea probelor in baza protocoalelor de inregistrare a convorbirilor telefonice era nelegala, precum si de a exclude probele respective din materialul probator, prin aplicarea deciziei Curtii Constitutionale din Romania, mentionata anterior.

Instanta nu a impartasit opinia acuzatilor si a constatat legalitatea cercetarii penale si a probelor obtinute, dispunand inceperea procesului. Instanta a considerat ca decizia Curtii Constitutionale, la care au facut referire acuzatii, a fost publicata dupa intocmirea protocoalelor de inregistrare a convorbirilor telefonice si, drept urmare, nu se aplica in prezenta cauza deoarece, in conformitate cu Constitutia Romaniei, deciziile Curtii Constitutionale nu se aplica retroactiv.

Ulterior, in cadrul procedurii, dar independent de aceasta, Curtea Constitutionala din Romania a pronuntat o noua decizie cu privire la neconstitutionalitatea unei alte dispozitii din Codul de procedura penala [articolul 281 alineatul (1) litera (b) din Codul de procedura penala], conform careia incalcarea dispozitiilor referitoare la competenta materiala si personala a organului de urmarire penala nu are ca rezultat nulitatea absoluta a procedurii. Unul dintre acuzati, facand trimitere la ambele decizii ale Curtii Constitutionale, a solicitat instantei sa verifice daca parchetul a colaborat cu serviciul de securitate interna in etapa de urmarire penala, iar in legatura cu confirmarea acestui fapt a solicitat excluderea din materialul probator a tuturor protocoalelor privind inregistrarea convorbirilor telefonice, obtinute cu ajutorul serviciului de securitate interna.

Instanta care analizeaza solicitarea de mai sus are indoieli cu privire la nerespectarea, de catre decizia Curtii Constitutionale din Romania, a principiului securitatii judiciare si a principiului neretroactivitatii, precum si a standardelor rezultate din dreptul Uniunii. Avand in vedere aceste indoieli, instanta a hotarat sa adreseze Curtii de Justitie urmatoarele intrebari:

1) Mecanismul de cooperare si de verificare instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE si cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui mecanism au caracter obligatoriu pentru statul roman?

2) Articolul 2 corelat si cu articolul 4 alineatul (3) din TUE trebuie interpretate in sensul ca in cadrul obligatiei statului membru de a respecta principiile statului de drept se inscrie si necesitatea ca Romania sa respecte cerintele impuse prin rapoartele din cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei nr. 2006/928/CE, inclusiv in privinta abtinerii interventiei unei curti constitutionale, o institutie politicojurisdictionala, de a interpreta legea si de a stabili modul concret si obligatoriu de aplicare a ei de catre instantele judecatoresti, competenta exclusiva atribuita autoritatii judecatoresti si de a institui norme legale noi, competenta exclusiva atribuita autoritatii legislative? Dreptul Uniunii Europene impune inlaturarea efectelor unei astfel de decizii pronuntate de o curte constitutionala? Dreptul Uniunii Europene se opune existentei unei norme interne care reglementeaza raspunderea disciplinara pentru magistratul care inlatura de la aplicare decizia Curtii Constitutionale, in contextul intrebarii formulate?

3) Principiul independentei judecatorilor, consacrat de articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE si de articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, astfel cum a fost interpretat prin jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (Marea Camera, Hotararea din 27 februarie 2018, Associação Sindical dos Juízes Portugueses, C-64/16, EU:C:2018:117), se opune substituirii competentelor lor de deciziile Curtii Constitutionale (Decizia nr. 51 din 16 februarie 2016, Decizia nr. 302 din 4 mai 2017 si Decizia nr. 26 din 16 ianuarie 2019), cu consecinta lipsirii de previzibilitate a procesului penal (aplicare retroactiva) si a imposibilitatii interpretarii si aplicarii legii la cauza concreta? Dreptul Uniunii Europene se opune existentei unei norme interne care reglementeaza raspunderea disciplinara pentru magistratul care inlatura de la aplicare decizia Curtii Constitutionale, in contextul intrebarii formulate?

II. OBSERVATIILE REPUBLICII POLONE

Republica Polona se refera exclusiv la a treia intrebare, prin intermediul careia se doreste sa se clarifice ce relevanta are principiul independentei sistemului judiciar in determinarea rolului Curtii Constitutionale, conform articolului 19 alineatul (1) din TUE coroborat cu articolul 47 din carta. Instanta de trimitere doreste sa afle daca principiul independentei sistemului judiciar nu se opune emiterii de catre Curtea Constitutionala a unei decizii de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile dreptului national de rang inferior, cu efecte asupra procedurilor pendinte, in care s-au desfasurat operatiuni care, ulterior, au fost declarate neconstitutionale. Indoielile instantei de trimitere rezulta din observatia conform careia, in situatia constatarii neconstitutionalitatii dispozitiilor privind obtinerea probelor in cadrul procedurilor penale, instanta ar trebui sa respecte decizia Curtii Constitutionale si sa excluda probele obtinute pe baza dispozitiilor respective, fara a dispune de o marja de interpretare in aceasta privinta. Totusi, acest lucru poate fi vazut ca o limitare a independentei sistemului judiciar si, in acelasi timp, poate reprezenta o incalcare a dreptului persoanelor fizice la o cale de atac efectiva.

In opinia Republicii Polone, a treia intrebare este inadmisibila, iar Curtea de Justitie ar trebui sa refuze sa ofere un raspuns.

(…)

Potrivit unei jurisprudente constante a Curtii de Justitie, dispozitiile dreptului Uniunii, inclusiv principiile generale ale acestuia, se aplica exclusiv in masura in care acest drept este aplicabil in litigiul principal. Daca dispozitiile specifice ale dreptului national se refera la domenii care nu sunt de competenta Uniunii, iar litigiul principal nu poate fi solutionat pe baza unor dispozitii din dreptul Uniunii, dreptul Uniunii nu poate fi interpretat intr-un mod care se opune solutiilor prevazute in dreptul national si nici intr-un mod in care nu se opune acestor solutii. In aceasta situatie, trebuie sa se considere ca dreptul Uniunii, in conformitate cu articolul 3 si cu articolul 4 din TUE coroborate cu articolul 5 din TFUE si cu articolul 13 alineatul (2) din TUE, nu acopera nicidecum aceste aspecte.

Instanta de trimitere este sesizata cu o actiune penala cu caracter evident intern, in care nu se aplica dispozitiile dreptului Uniunii, iar raspunsul Curtii de Justitie ii este necesar acestei instante in vederea luarii unei decizii cu privire la excluderea din materialul probator a unor probe importante pentru prezenta cauza.

Dispozitiile legislatiei penale pe baza carora instanta de trimitere va lua o decizie nu au fost armonizate la nivelul Uniunii. In plus, chestiunile de drept invocate in cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare, care se refera la rolul Curtii Constitutionale si la puterea deciziilor pronuntate de aceasta, precum si la efectele juridice pe care aceste decizii le pot atrage dupa sine in sistemul intern de justitie, se incadreaza in mod evident la organizarea sistemului judiciar. Nu este nicio indoiala ca Uniunea nu are niciun fel de competente in acest domeniu.

In consecinta, in opinia Republicii Polone, dispozitiile dreptului Uniunii nu ar trebui interpretate in sensul ca acestea impun asupra statelor membre obligatii cu privire la determinarea rolului Curtii Constitutionale nationale, la puterea deciziilor acesteia, precum si la normele referitoare la procedurile probatorii. Din dreptul Uniunii nu poate deriva niciun fel de norme privind obligatiile altor instante, care apar in legatura cu o decizie a Curtii Constitutionale nationale, prin care o norma de drept national cu putere de lege este declarata neconstitutionala.

Interpretarea opusa ar duce la incalcarea principiului atribuirii, precum si a dispozitiilor care stabilesc competentele atribuite Uniunii. O asemenea interpretare ar conduce la o concluzie eronata potrivit careia Curtea de Justitie, in calitate de organ judiciar al unei organizatii internationale, organizatie infiintata de statele membre in scopuri bine definite, in cadrul unei proceduri preliminare initiate pe baza unor chestiuni cu caracter national evident, poate stabili solutii de sistem pentru aceste state. Aceasta interpretare ar incalca nu numai principiul atribuirii, ci ar fi si contrara esentei insesi a procedurii preliminare ca procedura destinata obtinerii unei interpretari a dreptului Uniunii, iar nu stabilirii unor norme cu caracter sistemic si procedural in diferitele state membre.

(…)

In prezenta cauza, care un evident caracter intern si este judecata pe baza dispozitiilor dreptului national adoptate in afara limitelor competentelor Uniunii, persoanele fizice au formulat o cale de atac contestand includerea inregistrarilor telefonice in materialul probator. Persoanele fizice au adoptat aceasta cale de atac in virtutea dispozitiilor dreptului national adoptate in afara domeniului de aplicare al dreptului Uniunii, iar dispozitiile privind procedura de obtinere a probelor au fost adoptate intr-un domeniu care nu face obiectul dreptului Uniunii. De asemenea, chestiunile de drept prezentate in cererea de decizie preliminara se refera la aspecte de sistem si procedurale nationale, care nu sunt de competenta Uniunii Europene. Trebuie sa se concluzioneze ca, in prezenta cauza, dispozitiile cartei nu se aplica, in conformitate cu articolul 51 din aceasta.

In acelasi timp, trebuie amintit ca aceasta carta este un set de drepturi subiective, adica drepturi pe care le confera persoanelor fizice si a caror aplicare acestea o pot solicita, printre altele, statelor membre, atunci cand aceste state aplica dreptul Uniunii. Aplicarea dispozitiilor cartei poate fi luata in considerare exclusiv de instanta de trimitere, care, facand trimitere la articolul 47 din carta, referitor la dreptul la aparare si la o cale de atac efectiva, ar dori sa ia in considerare probe incriminatoare impotriva persoanelor fizice obtinute in temeiul unor dispozitii care, ulterior, au fost declarate neconstitutionale.

In opinia Republicii Polone, intrucat carta acorda drepturi persoanelor fizice, nu este posibil ca instanta penala sa invoce dispozitiile cartei pentru a le refuza persoanelor fizice drepturile ce le revin in temeiul dispozitiilor legale adoptate de un stat membru in afara domeniului de aplicare al dreptului Uniunii. Aceasta interpretare ar conduce la aplicarea dispozitiilor cartei intr-o speta care nu intra in domeniul de aplicare al cartei si care, in plus, este contrara obiectivelor acesteia.

Avand in vedere argumentatia de mai sus, Republica Polona considera ca Curtea de Justitie ar trebui sa refuze sa raspunda la a treia intrebare adresata de instanta de trimitere, avand in vedere inadmisibilitatea acesteia”.

Conform legii, înainte de a începe să-şi exercite funcţia, judecătorii şi procurorii depun un jurământ. În aceste condiţii, se pune întrebarea: cum rămâne cu acest jurământ: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire (...)", dacă magistraţii în cauză cer opinii privind deciziile obligatorii ale Curţii Constituţionale? Cum mai profesează ei dacă nu respectă legile ţării sau poate nu le cunosc?

miercuri, 13 noiembrie 20191105
Comentarii

12Muie giosane(13 noi 12:51)
vezi ca esti obligat sa respecti deciziile ccr ? bagati-ai pula in gura ma-tii de handicapat ,respectati ccr !
32logicus(13 noi 11:24)
cand anulati legile injustitiei ale lu dragnea ?
31GIOSAN(13 noi 11:12)
Mobilizati-va. Este momentul nostru. In calitate de cetateni trebuie sa stim ce vrem. Am votat, votam si iarasi vom vota. Ce asteptam de la noul Guvern : pensiile speciale anulate la toti profitorii. Salariile nesimtite, inclusiv ale judecatorilor, reduse cel putin la jumatate. Redus numarul de parlamentari. Parlament unicameral. Daca astazi iesim la pensie la 65 de ani, este pentru ca muncim sa acoperin pensiile speciale si pensionatii de 45-50 de ani.
21Magistratii(13 noi 09:38)
Magistratii la noi sunt foarte independenti
04Coco,(13 noi 08:56)
nu este vorba nici de incompetenta, nici de prostie. Este vorba de un statut aparte cladit in ultimii ani, de perceptia de sine si mai ale perceptia exterioara de supraom, supracetatean care nu poate fi atins nici macar cu gandul. Ceilalti , daca nimeresc din greseala in calea lor...ghinion.
110Coco(12 noi 23:22)
Si judecatorii care au cerut asta n ar trebuia sa fie dati afara din magistratura? Sa intrebi daca sa respecti sau nu Decizia CCR!? Cat de departe a ajuns prostia si incompetenta in tara asta? Asta i rezultatul dupa 10 ani Basescu si 5 Johanis in care Kovesi a fost zeita! Sa vedeti dupa inca 5 cujohanis
mai mult...Replica
14 dec 18:51ReplicaAccident rutier: ȘOFERUL VINOVAT a FUGIT de la fața locului! VIDEO

Un accident rutier a avut loc în Tulcea! Din primele verificări ale polițiștilor a rezultat că, în seara de 14...2400

14 dec 18:21ReplicaPercheziţii domiciliare la persoane implicate în activităţi de braconaj piscicol!1462
14 dec 00:00ReplicaDNA Constanța a primit aprobarea de a începe URMĂRIREA PENALĂ și în Madagascar într-un dosar ce-l vizează pe Mazăre!1919
14 dec 12:37ReplicaImaginile CIVILIZAȚIEI la Constanța: porc tăiat și pârlit pe trotuar, lângă bloc!

Ne plac tradițiile, ne place să tăiem porcul de Crăciun, să-l pârlim și să mâncăm șorici. E frumos să vezi...3211

14 dec 08:28ReplicaCAZ din județul Constanța, un fel de CARACAL 2: FEMEI SECHESTRATE în CURTE și BĂTUTE CRUNT!5500
14 dec 01:17ReplicaLOCURI INEDITE în care sunt ASCUNȘI MIGRANȚII: Uneori nu au nici aer și se înghesuie cu zecile!1067
14 dec 10:38ReplicaA pornit TĂVĂLUGUL! Subprefectul Done a scăpat, momentan, de schimbarea din funcţie!

Căderea Guvernului PSD şi instalarea liberalilor la Putere a deschis frontul negocierilor pentru eventuale funcţii...2044

14 dec 00:00ReplicaCum și-a păcălit un pensionar MapN colegul pentru a-l ajuta să obțină un credit!1607
14 dec 01:24ReplicaVeşti bune pentru Cazinoul Constanţa! Instanţa a respins plângerea formulată de firma Eldiclau1725
13 dec 14:59ReplicaVIDEO! Senatorul Chiţac şi-a anunţat candidatura la Primăria Constanţa

Asociaţia "Constanţa Altfel" a organizat, vineri după-amiază, o conferinţă de presă, în cadrul căreia...2443

14 dec 00:00ReplicaJudecătorii din dosarul lui Zanfir Iorguș nu se pot decide cu privire la pronunțare!1242
14 dec 00:00ReplicaApel umanitar! Au rămas pe drumuri în prag de sărbători!1541
Vremea
6.6°6.6° - 7.7° duminică, 15 decembrie 2019
ConstantaUmiditate: 89%
Vânt: 7.1 m/s
Presiune: 1015 milibari

Loto
6/4921719224047
5/4051016192923
joker9274142435
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 dec 00:00SportBundesliga. Hoffenheim - Augsburg: 2-4

Augsburg e pe val în Bundesliga. S-a impus cu 4 la 2 la Hoffenheim și a bifat a treia victorie în ultimele patru...279

14 dec 00:00SportDinamo - Sepsi: 1-2. Dănciulescu a luat foc!

Dinamo a pierdut pe teren propriu în fața celor de la Sepsi, scor 2-1, iar șansele ”câinilor” pentru un loc de...547

14 dec 00:00SportImagini inedite din cantonamentul lui FCSB. Gnohere mănâncă mai mult decât ceilalți, Oaidă e intelectualul echipei, iar Moruțan și Popa se ocupă de buna dispoziție

Sponsorul celor de la FCSB a făcut un reportaj în care le-a prezentat suporterilor roș-albaștrilor cum arată o zi...453

14 dec 21:08SportConstantin Budescu, subiect de presă în Marca: „Halucinant golul superolimpic al românului”

Constantin Budescu (30 de ani, mijlocaș ofensiv) a uimit lumea fotbalului cu ultima ispravă reușită la...755

Local
14 dec 01:44LocalAccident rutier la ieșire din Constanța: implicat și un microbuz

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 13 decembrie, la ieșire din Constanța,...1330

14 dec 01:50LocalAPMC: Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a crescut cu 9,25% în 2019

Traficul total de mărfuri înregistrat în primele unsprezece luni ale anului 2019 în portul Constanța și portul...411

14 dec 01:41LocalAFACERIST trimis în judecată de DNA: a ajutat un demnitar să primească bani de la o companie străină!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate...667

14 dec 01:51LocalPersoană LOVITĂ de TREN, în Constanța!

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, vineri, 13 decembrie, pe strada Pelicanului din...1199

14 dec 01:37LocalRecomandări de la pompierii constănțeni pentru amenajarea pomului de iarnă

Pentru a se putea bucura de frumuseţea sărbătorilor de iarnă, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru...409

14 dec 01:34LocalPolițiștii locali din Constanța au sancționat persoanele care nu respectă legea

Lucrătorii Direcției Generale Poliția Locală din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au desfășurat în...939

14 dec 01:36Local‘Concert de Crăciun’ la Teatrul Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski'

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” prezintă ultimul eveniment artistic al acestui an duminică,...456

14 dec 01:38Local'Poveste de Crăciun' la Galeriile de Artă din Constanța

Dacă ați intrat deja în febra cumpărăturilor de Crăciun, propunem o incursiune prin lumea magică a „Poveștii...472

14 dec 01:35LocalNumiri în funcții de conducere. Mai mulți judecători constănțeni, în atenția CSM

Secția pentru judecători din cadrul CSM va analiza, în ședința din 16 decembrie, propunerile de numire în funcția...809

14 dec 01:36LocalCasă mistuită de flăcări la Năvodari!

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de 13 decembrie a.c., în Peninsula Năvodari, pe strada P17, din județul...574

Politică
14 dec 01:45PoliticăMinistrul Muncii vrea să-l dea afară pe şeful Inspecţiei Muncii, după problemele cu plata salariilor

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunţat în deschiderea şedinţei de guvern de vineri seara că îi va propune...605

14 dec 01:47PoliticăPrima majorare a salariilor profesorilor în baza legii salarizării. Anunțul a fost făcut de premier

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că prima majorare a salariilor cadrelor didactice, potrivit legii...694

14 dec 01:43PoliticăIohannis: Rezultatul alegerilor din Marea Britanie, foarte bun pentru românii de acolo

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este "foarte...486

14 dec 01:42PoliticăMinistrul Finanţelor: Cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I, cu siguranţă nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani

În România cu siguranţă nu se vor putea plăti pensii peste 20 de ani în cazul în care pensiile administrate de...506

14 dec 01:39PoliticăHoria Țuțuianu: 'La anul îmi doresc să înființez o clinică pentru copii în curtea Spitalului Județean'

Marius Horia Țuțuianu, președintele CJC, la finalul ședinței de vineri, a declarat că anul viitor își dorește...513

14 dec 01:40PoliticăPreședintele CJC: 'Nu știu dacă voi candida pentru un nou mandat'

Președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu, a precizat, la finele ședinței de vineri, 13 decembrie,...527

14 dec 01:40PoliticăOrban critică modul de acordare a sporului de condiţii deosebite, ca procent din salariul brut

Premierul Ludovic Orban a criticat faptul că sporul de condiţii deosebite se acordă ca procent din salariul brut,...1106

14 dec 01:39PoliticăHuţucă: Guvernul Orban a reparat într-o singură lună prostiile PSD din ultimii trei ani

"Guvernul PNL a reușit într-o singură lună să repare multe din prostiile guvernărilor pesediste din ultimii 3 ani....448

14 dec 01:49PoliticăProiectul legat de asigurarea serviciilor de pază la obiectivele CJC NU a trecut!

La proiectul 19 de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean, de vineri, 13 decembrie, privind aprobarea...474

14 dec 01:33PoliticăBanias nu va fi repus pe funcţia de consilier judeţean. Prefectura a depus recurs în instanţă

Emil Banias mai are de aşteptat până va fi repus pe funcţia de consilier judeţean! Prefectura Constanţa, prin...604

Monden
14 dec 00:00MondenFilmul „colectiv“ - regia Alexander Nanau, în cinematografele din România din 28 februarie 2020

Filmul "colectiv", regizat de Alexander Nanau, va intra în peste 30 de cinematografe din România începând din 28...272

14 dec 00:00MondenMara Bănică, cerută la „Mireasă pentru fiul meu“. Lista vedetelor care au intrat la castingul lansat de producători

Emisiunea matrimonială "Mireasă pentru fiul meu" revine la Antena 1 după trei ani de pauză. Producătorii au...339

14 dec 00:00MondenCine sunt cei 12 finalişti „iUmor“. Câştigătorul va pleca acasă cu 20.000 euro

După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor a ajuns la ultimul act. În finală vor intra 12 concurenți ,...274

14 dec 00:00MondenOpt ani de când s-a sinucis Mălina Olinescu. Nu s-a aflat de ce a făcut gestul teribil

Au trecut deja opt ani de când frumoasa și talentata Mălina Olinescu, fiica solistei Doina Spătaru, s-a sinucis pe...328

14 dec 00:00MondenKeanu Reeves se întoarce pe ecranele din SUA în aceeaşi zi, în continuările de la ''Matrix'' şi ''John Wick''

Keanu Reeves va reveni în mult aşteptate continuări ale "Matrix" şi "John Wick", care vor fi lansate în aceeaşi zi...289

14 dec 00:00MondenUn volum rar din seria Harry Potter, cu autograful autoarei, vândut la licitaţie cu 2.300 de lire sterline

Un volum din saga Harry Potter, semnat de J.K. Rowling şi achiziţionat cu un penny, a fost vândut la licitaţie în...258

14 dec 00:00MondenUn tribunal de Pennsylvania a respins recursul lui Bill Cosby împotriva condamnării sale pentru abuz sexual

Un tribunal de Pennsylvania a respins marţi recursul demarat în instanţă de avocaţii actorului Bill Cosby...268

14 dec 00:00MondenFanii americani stau deja la cozi, cu o săptămână înainte de lansarea unui nou film ''Star Wars''

Fanii francizei "Star Wars", echipaţi cu saci de dormit şi un proiector portabil, au început de joi să îşi...277

14 dec 00:00MondenPierce Brosnan se alătură cântăreţei Camila Cabello într-o nouă versiune a basmului ''Cenuşăreasa''

Pierce Brosnan ('Mamma Mia', 'James Bond') se va alătura distribuţiei noii versiuni a basmului "Cenuşăreasa" a...278

14 dec 00:00MondenFilmul ''The Matrix 4'' va fi lansat pe 21 mai 2021

Warner Bros. a anunţat miercuri că cel de-al patrulea film din seria cinematografică "The Matrix" şi lungmetrajul...271

Mapamond
14 dec 00:00MapamondAlegeri Regatul Unit, rezultate finale: Conservatorii au obţinut 365 din cele 650 de mandate ale Camerei Comunelor

Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a obţinut, în urma alegerilor legislative desfăşurate...253

14 dec 00:00MapamondDestituirea lui Trump, votată de Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor; urmează votul în plen

Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a SUA a votat vineri favorabil cele două capete de acuzare împotriva...312

14 dec 00:00MapamondRusia se declară îngrijorată de noul test american cu o rachetă balistică

Rusia s-a declarat vineri alarmată după ce SUA au testat o rachetă ce ar fi fost interzisă de Tratatul privind...311

14 dec 00:00MapamondUE a prelungit cu şase luni sancţiunile economice impuse Rusiei

Liderii Uniunii Europene au prelungit joi cu şase luni sancţiunile economice impuse Rusiei în 2014, după anexarea...256

14 dec 00:00MapamondGermania: O persoană a decedat şi câteva zeci sunt rănite după o explozie în oraşul Blankenburg

O persoană a decedat şi aproximativ 25 au fost rănite vineri din cauza unei explozii într-un bloc de locuinţe din...263

14 dec 00:00MapamondServiciile de securitate ruse susţin că au dejucat un atentat al Statului Islamic

Serviciile de securitate ruse (FSB) au afirmat vineri că au destructurat o celulă a organizaţiei jihadiste Stat...278

14 dec 00:00MapamondFranţa: Un bărbat care a ameninţat poliţişti cu o armă albă, ''neutralizat'' în apropiere de Paris

Un bărbat care a ameninţat poliţişti cu o armă albă a fost "neutralizat" vineri dimineaţa în cartierul de...266

14 dec 00:00MapamondIncendiul de la bordul portavionului rus Amiral Kuzneţov a fost stins

Incendiul izbucnit joi şi care a afectat toată noaptea unicul portavion al marinei ruse, aflat într-un port arctic, a...315

14 dec 00:00MapamondFranţa - Fumătorii care vor să treacă la ţigaretele electronice ''nu trebuie să ezite''

Fumătorii care doresc să treacă la utilizarea ţigaretelor electronice "în locul tutunului, nu trebuie să ezite", a...305

14 dec 00:00MapamondUcraina: Bilanţul incendiului de la o instituţie de învăţământ superior din Odesa ajunge la 16 morţi; directoarea, arestată

Autorităţile ucrainene au anunţat că au găsit corpurile tuturor celor 16 victime ale incendiului ce a afectat...284

Sănătate
11 dec 03:55SănătateEliberarea de antibiotice fără reţetă să fie interzisă total! De ce vor societățile medicale această soluție extremă

Alarmate de amploarea medicaţiei după ureche de la care avem printre cele mai rezistente bacterii din Europa,...1007

9 dec 00:00SănătateGhimbirul: proprietăți, beneficii și recomandări pentru o viață sănătoasă

Ghimbirul este un aliment cu proprietăți și beneficii deosebite asupra sănătății organismului, atestat de studii...889

9 dec 01:18SănătateAcțiune de donare de sânge în Năvodari

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orașului Năvodari organizează joi, 12 decembrie,...539

7 dec 00:00SănătateȚigări normale sau electroice? Iată care sunt riscurile la care vă expuneți!

Orice cantitate de fum este nocivă pentru sănătate, aceasta este premisa de la care se poate porni acest subiect...1102

4 dec 00:34SănătateDSP Constanța, informare cu privire la Hepatita A

Hepatită virală A este o boală infecțioasă, cu transmitere pe cale digestivă (fecal-orală), încadrată în...3079

4 dec 00:56SănătateA dat Ministerul Sănătății în judecată: este captiv în propria casă, din cauza unei boli cumplite

Un constănțean își cere dreptul la viață! Rozaceea a pus stăpânire pe viața lui și cere ajutor! Este o boală...1676

3 dec 02:06SănătateSe caută mame voluntare pentru copiii singuri din spitale

În România, 2 copii sunt părăsiți în spitale în fiecare zi, potrivit statisticilor oficiale. Nu numai ei sunt...1104

2 dec 22:04SănătateAcțiune de donare de sânge în Negru Vodă!

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orasului Negru Vodă organizează sâmbătă 07...619

2 dec 21:44SănătateRelatarea unei mămici care a ajuns la Spitalul Judeţean Constanţa: 'Vă recomand să mergeţi cu încredere...'

De-a lungul timpului, la adresa Spitalului Judeţean Constanţa au existat numeroase critici din partea pacienţilor:...4439

30 noi 03:17SănătateSecție de Radioterapie, la Constanța. Când devine funcțională!

La începutul anului, autoritățile locale promiteau că Secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța va...1983