REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Bombă la canale! Administratorii ACN vor fi revocaţi; ministerul le-a respins planul de administrare

Bombă la canale! Administratorii ACN vor fi revocaţi; ministerul le-a respins planul de administrare

Replica API 6 iulie 2016 | 23:52 384

Compania funcţiona cu un CA ilegal încă din 2013

Compania funcţiona cu un CA ilegal încă din 2013

Daniel Georgescu

Lovitură de teatru la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA (CN ACN) Constanţa, unde noua conducere, pusă în funcţie de abia câteva luni, va fi dată afară. Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a respins, în şedinţa de pe 4.07.2016, planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie (CA) numit de aceeaşi AGA în februarie 2016. Potrivit legii, respingerea planului de administrare duce automat la revocarea CA-ului care l-a realizat, ceea ce înseamnă că la ACN vor trebui numiţi alţi manageri. Legea a fost însă foarte îngăduitoare când a venit vorba despre compania de stat constănţeană. Nu de alta, dar fostul CA a funcţionat ilegal timp de ani de zile, după ce şi lui i-a respins AGA planul de administrare, în 2013.

AGA a respins planul de administrare revizuit în conformitate cu hotărârea AGA nr. 4/17.05.2016, precum şi forma contractului de mandat ce trebuia semnat cu administratorii, dar a aprobat situaţiile financiare anuale pentru 2015, raportul anual al administratorilor, descărcarea de gestiune a acestora şi repartizarea profitului. Decizia acţionarilor este oarecum ciudată în sensul că planul de administrare propus părea unul ambiţios, menit să restructureze din temelii compania. Planul dezvăluia abuzurile săvârşite de directorul general Daniel Georgescu şi încerca să înlăture privilegiile pe care conducerea şi le însuşise de-a lungul anilor. CA-ul care urmează să fie revocat voia să realizeze un audit extern cu privire la resursa umană şi creşerea gradului de profesionalizare, creşterea gradului de informatizare a proceselor tehnice, ceea ce ar fi dus la scăderea cheltuielilor cu materiale şi forţa de muncă şi, foarte interesant, “optimizarea structurii organizatorice şi de personal, absorbţia compartimentelor mici (de ex. Compartiment informaţii clasificate) în cadrul unora mai mari, desfiinţarea biroului de consilieri ai directorului general (adică angajaţi de actualul director, consilierul local PSD Daniel Georgescu- n.red.), reducerea posturilor de conducere, descentralizarea unor atribuţii”, după cum se arăta în planul de administrare. De asemenea, conducerea ACN avea în vedere reducerea numărului de personal pe cale naturală, prin pensionare, revizuirea grilei de salarizare, pentru încurajarea performanţei, reanalizarea programului de lucru şi ajustarea echipajelor, atribuţii de pază şi securitate către angajaţi, în ture, pentru reducerea costurilor cu firmele private de pază, redistribuirea surplusului de personal excedentar (de exemplu şoferi, marinari, arhivari etc.), dar şi desfiinţarea posturilor de şoferi pentru maşinile destinate directorilor executivi.

Schimbarea ministrului va amâna numirea unui nou CA

De asemenea, se dorea interzicerea angajării de personal de către conducerea executivă fără o justificare corespunzătoare și a angajării de pensionari. În fine, CA-ul instalat în februarie voia impunerea de cote de combustibil și completarea responsabilă a foilor de consum, introducerea unui sistem de urmărire și control al consumului de combustibil la rezervoarele mașinilor, ambarcațiunilor și utilajelor din dotarea ACN, instalarea de GPS și stabilirea unor cote justificate de consum. De asemenea, alimentările individuale urmau să se facă numai pe baza unor carduri personalizate, cu limită de consum, iar parcul auto trebuia să fie micșorat. Cu alte cuvinte, administratorii arătau cum, sub actualul director general, în funcție din 2012, s-a furat combustibil și s-au folosit mașinile companiei care cum l-a tăiat capul pe orice șefuleț. CA-ul căruia Ministerul Transporturilor i-a respins planul de restructurare este alcătuit din Profir Ioniță (președinte), Ștefan Alexandru Frangulea (vicepreședinte) și Cristian Ianca, Călin Adrian Meteș, Andrei Aurelian Popa, Gelu Stan și Aurelian Mircea Radu Trifa (membri). Situația acestora nu este, însă, una foarte clară. Chiar dacă ministerul le-a respins planul, va mai dura ceva timp până ACN va avea un nou CA. Și asta pentru că Transporturile au rămas fără ministrul Dan Costescu, remaniat ieri de premier, iar noul venit, Sorin Bușe, va avea nevoie de timp pentru a reevalua situația. De altfel, tocmai schimbările foarte dese la la conducerea Ministerului Transporturilor au ținut ilegal în funcție timp de trei ani de zile și fostul CA.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218