REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

BOMBĂ: Morga Cimitirului Central ar putea ajunge în administrarea Serviciului de Medicină Legală

BOMBĂ: Morga Cimitirului Central ar putea ajunge în administrarea Serviciului de Medicină Legală

Replica API 6 ianuarie 2016 | 19:20 1187

Tratative aprinse. Onciu, discuții cu Primăria și CJC: „Este normal să administrăm acea morgă”

Tratative aprinse. Onciu, discuții cu Primăria și CJC: „Este normal să administrăm acea morgă”

Serviciul de Medicină Legală (SML), o instituție extrem de importantă în realizarea actului de justiție constănțean, are planuri mărețe pentru 2016. Medicii legiști vor prosectură proprie și serviciu de transport cadavre. În acest sens, dr. Mihai Oniciu susține că a bătut la porțile Primăriei Constanța și ale Consiliului Județean pentru ca Morga Cimitirului Central să fie trecută în administrarea SML.

”Am făcut solicitări către Primărie în mod direct și prin Consiliul Județean ca Morga Cimitirului Central să ne fie dată în administrare. Încă mai așteptăm un răspuns de la Primăria Constanța. Aceasta ar fi cea mai ușoară soluție. A ne construi o morgă înseamnă timp, multe avize. Nu spun că ne-ar trebui mai multe încăperi pentru laboratoarele noastre. Deocamdată ne mulțumim și cu spațiul pe care îl avem, însă morgă între blocuri nu putem face și ne bazăm pe altele. Sperăm că, în 2016, autoritățile locale vor conștientiza faptul că Medicina Legală are nevoie de prosectură proprie. Județe foarte mici, cu puțină cazuistică, au prosectură și noi, la Constanța, nu avem. Noi facem autopsii în deplasare. Nu este normal. Totuși, suntem în mileniul III”, a declarat, pentru ”Replica”, dr. Mihai Onciu, medicul șef al Serviciului de Medicină Legală din Constanța. Tot pe lista priorităților se regăsesc și laboarele SML: “Priorități în 2016 - morgă în administrarea noastră, înființarea serviciului de transport cadavre și continuarea dotării laboratoarelor Serviciului de Medicină Legală pentru a ne consolida independența față de laboratorele INML-ului. Avem a treia cazuiscă din țară, după București și Iași. Constanța este un județ greu și din punct de vedere judiciar, dar și din punct de vedere medico-legal. Acestea ar fi prioritățile”. Medicul șef explică necesitatea serviciului de transport cadavre: ”Înseamnă ca noi să fim solicitați la fața locului când se întâmplă un accident. Asta presupune să avem șofer și mașină de transport cadavre. Mașina Medicinei Legale va fi solicitată și va transporta cadavrul la morgă. Noi acum facem autopsii în teritoriu. Mergem la Medgidia, Mangalia, Constanța. Noi nu avem nici o morgă a noastră. Noi lucrăm la alții, în casa altora. Ne dorim o morgă a noastră. Dacă se întâmplă un accident de circulație, atunci se va suna la Medicina Legală. Vom aduce toate cadavrele la morgă. Vrem Morga Cimitirului Central în administrare. Există discuții. (…) Poate reușim să convingem Primăria să ne-o dea în administrare. Este normal să administrăm acea morgă. Știm mai bine ce este de făcut și nu vrem să interferăm cu altele”. De precizat faptul că mai toate serviciile de medicină legală din România au prosectură proprie, însă Constanța a fost văduvită la acest capitol. ”Posibil să mai angajăm două persoane pentru chestiunile acestea legate de prosectură și transport. Lucrăm ca în anii 50-60. Nu exagerez deloc. Investiția acolo s-ar ridica la câteva sute de mii de euro, dacă ne gândim și la achiziționarea unei lăzi frigorifice. Putem accesa fonduri europene, putem apela parțial la fondurile Consiliului Județean, la fondurile Ministerului Sănătății și la fondurile pe care le avem. Poliția și Parchetele sunt interesate să avem prosectură și serviciu de transport cadavre. Nu poți să stai cu mortul în stradă pentru că nu îți vine mașina. Avem sprijinul parchetelor și al IPJ pentru a rezolva această problemă”, a conchis dr. Onciu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vrei morga sugaciule?
0
0
unul din cele mai corupte personaje, cu hotel pe teren retrocedat, hotel romantic, cu locuri de veci vandute pe zeci de mii de euro, este acest drachici, amic al llui mazare
0
0
Celor de la Clares le-o puteti suge decalotindule mai intii Onciui-le inca nici nu ai fost numit si deja emiti pretentii aberante. Ai pus una de un leu la acea morga? Nemerniculeee.
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102