REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

BOMBĂ! NĂMOLUL din Techirghiol, DAT pe MÂNA unei FIRME din Caransebeș

BOMBĂ! NĂMOLUL din Techirghiol, DAT pe MÂNA unei FIRME din Caransebeș

Replica API 28 septembrie 2021 | 13:28 6624

Licențele de concesiune pentru exploatarea nămolului terapeutic din perimetrul Lacul Techirghiol Est, județul Constanța, și a zăcământului de sare gemă de la Nireș, județul Cluj, au fost aprobate direct de către președintele Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), Daniel Grigoroiu-Norocel, în urma unor modificări la Legea minelor inițiate de deputatul PNL Florin Roman, nu prin Hotărâre de Guvern, cum era înainte de schimbarea legii

Licența pentru explorarea nămolului de la Techirghol a fost atribuită în 2016 firmei Formin SA din Caransebeș, județul Caraș-Severin, în urma unui concurs public de oferte. Doi ani mai târziu, firma a solicitat și licența de exploatare.

Licența pentru explorarea perimetrului de sare gemă Nireș din județul Cluj a fost acordată în 2014 firmei Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din București, de asemenea, în urma unei concurs de oferte. În 2017, firma a solicitat și licența de exploatare și s-a semnat contractul de negociere. Abia în 2019, licența a fost acordată. Mai rămânea să fie aprobată, potrivit g4media.ro

Anchetă la DNA

Potrivit unui raport al Consiliul Concurenței din 2018, contractul de concesiune nu a fost semnat și de reprezentanții ANRM, motivul invocat fiind neconformitatea procedurii de negociere. Potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului Ludovic Orban de anul trecut, care viza anul 2019, licența a fost retrasă din circuitul de aprobare, invocându-se o anchetă DNA din pricina unor ”deficiențe în constituirea comisiei de negociere a licenței Nireș – sare gemă”.

Aprobate în acest an direct de președintele ANRM. Ca să intre în vigoare însă, licențele de concesiune pentru exploatare au fost aprobate în acest an, pe 6 iulie, direct de către președintele ANRM, Dan Grigoroiu-Norocel, după ce legea minelor a fost modificată. Inclusiv, licența pentru zăcământul de la Nireș, vizată de ancheta DNA.

Cine e președintele ANRM

Daniel Grigoroiu-Norocel a fost numit la șefia ANRM de premierul Florin Cîțu în aprilie 2021. Prim-ministrul l-a demis atunci pe Nicolae Turdean, șeful ANRM numit de premierul Ludovic Orban. Norocel este avocat, fost consilier al premierilor Călin Popescu Tăriceanu și Emil Boc și fost director general al Romtehnica.

Cine sunt firmele. Mizele financiare.

Firma Formin SA din Caraș-Severin a sponsorizat PNL, potrivit unei investigații de presă făcute de jurnalistul G4media.ro Sorin Semeniuc. Unul dintre acționari este Vasile-Sebastian Albulescu, un prieten din copilărie al fostului premier PSD Sorin Grindeanu.

Potrivit unui studiu de fezabilitate realizat de firma Formin SA, în perimetrul de 800 de metri Techirghiol Est ar fi de exploatat, în cei 20 de ani de concesiune, 6.000 de metri cubi de nămol, cu o valoare de 2 milioane de euro. Potrivit legii minelor, redevența pentru nămolul terapeutic este de 5% din valoarea producției miniere. Adică, 100.000 de euro va primi statul de la Formin, dacă valoarea și cantitatea estimate de companie se adeveresc.

Firma Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din București este deținută de mai mulți acționari, persoane fizice și juridice, printre care un văr al lui Andrei Hrebenciuc, fiul fostului sforar PSD Viorel Hrebenciuc, aflat acum în pușcărie, și o asociată a omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre finanțatorii echipei de fotbal Universitatea Craiova.

Perimetrul Nireș, de 3,24 kilometri pătrați, se află în comuna Mica, între localitățile Nireș și Unguraș, cam la 20 de kilometri de orașul Dej. Potrivit unei note de fundamantare întocmite de ANRM, valoarea de inventar a zăcământului – potrivit proiecțiilor privind evoluția prețului de vânzare – poate depăși 2,046 miliarde de lei, adică peste 414 de milioane de euro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ionas, unde esti, ca mi plange proteza dupa tine...
0
0
mie la sanatoriu imi placea cu stirba de serviciu...
1
0
Norocele sa iti iau fam in pla de jigo die ord inara ce esti
7
0
BOURCENE ce dracului faci ba in parlament?! Te doare-N dos ca hotii astia au luat namolul de sub nasul tau!? Da-ti demisia te-am votat degeaba!
9
0
Stirea e veche, ati mai dat o
1
1
Idioti hoti un pardid de hoti.
9
2
Iulica pana aici.
4
0
am avut si eu o aman ta in techirghiol
7
0
Asa a mers mereu treaba in tara asta, pe pile si furaciuni! De aia ne meritam soarta!
18
1
Popor de sclavi
17
5
Toate femeile s ar da cu namol, ar arata ca tipa din poza?
15
1
Ce cretini, pe ei ii doare de aia din poza pnl vinde tot. sa vanda naibii si alegatorii ca oricum sunt degeaba
17
3
Tipa din foto arata foarte bine, sunt sigura ca inainte de namoleala arata si mai bine.Cum o pot contacta?
15
1
Nu-i nimic, merge la export!
8
3
Bomba e gagica din poza
12
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614