REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Borbely: Corlăţean va fi chemat pentru raport pe Algeria

Borbely: Corlăţean va fi chemat pentru raport pe Algeria

Replica API 21 ianuarie 2013 | 00:00 194

Preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbey, a declarat că îi va cere ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, să se prezinte în faţa acestei comisii pentru a prezenta un raport privind criza ostaticilor din Algeria, în care doi români au murit. Preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Laszlo Borbey, a declarat, duminică, că a vorbit în ultimele zile atât cu secretarul general al MAE, cât şi cu ministrul de resort, cerându-le să informeze comisia cu privire la situaţia din Algeria, dar nu a primit aceste informaţii.

El a adăugat că îi va cere ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, să vină în faţa Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor sau în faţa comisiilor reunite ale Parlamentului, pentru a prezenta un raport cu privire la incidentul din Algeria, în care şi-au pierdut viaţa doi cetăţeni români.

El a refuzat să facă orice fel de aprecieri sau comentarii pe marginea acestui subiect, arătând că nu vrea să se "antepronunţe" până când Ministrul de Externe nu va prezenta un raport legat de acest subiect în faţa Comisiei pentru politică externă.

"Eu voi fi mâine (luni - n.r.) la Bucureşti. Voi cere MAE să vină la Comisie cât de curând, mâine sau poimâine, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, pentru a prezenta un raport referitor la incidentul din Algeria. Voi vorbi şi cu preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, e posibil să ne întrunim într-o comisie comună în acest sens. Ştiu că s-au făcut demersuri, că s-a întrunit o celulă de criză a statelor membre UE şi una la nivelul României. Din informaţiile mele, oficialii algerieni au informat autorităţile române, ieri (sâmbătă - n.r.) şi azi (duminică - n.r.). E problematic. Statul algerian e foarte ferm, aţi văzut, au spus că rezolvă ei problema, dau foarte puţine detalii, cum aţi văzut, au acţionat în forţă. Nu vreau să mă antepronuţ. După raport, va exista o poziţie oficială a Comisiei", a arătat Borbely.

Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.

Sâmbătă, premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române şi, ulterior, va urma aceeaşi procedură. Totodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.

Duminică după-amiază, reprezentanţii MAE au anunţat un al doilea cetăţean român a decedat în urma conflictului terorist din Algeria.

Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că bărbatul fusese grav rănit şi a murit la spital.

Cazanciuc a mai spus că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile alegeriene nu informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului din Algeria.

Cei doi români care şi-au pierdut viaţa în Algeria sunt din judeţul Prahova, respectiv din Bărcăneşti şi Ploieşti.

Unul dintre supravieţuitori este Liviu Floria, în vârstă de 46 de ani, din Piteşti, care a ajuns în România sâmbătă seară.

El a organizat, duminică, o conferinţă de presă în care a relatat "teroarea permanentă" prin care a trecut timp de două zile, subliniind că supravieţuitorii "nu au fost salvaţi, ci s-au salvat". '

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102