REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

BRACONIERII DE STURIONI ucid și DELFINII! Administrația Rezervației Biosefera Delta Dunăre vrea să fie luate măsuri!

BRACONIERII DE STURIONI ucid și DELFINII! Administrația Rezervației Biosefera Delta Dunăre vrea să fie luate măsuri!

Replica API 20 mai 2019 | 01:32 505

Sub pretextul că pescuiesc scrumbie, unii pescari braconează sturioni, atrag atenția reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Ba mai mult, din cauza plaselor pescărești ilegale, mor și delfinii! În consecință, Rezervația Bioseferei Delta Dunării a anunțat că va propune Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură stabilirea unei perioade clare pentru pescuitul de scrumbie.

La nivelul Comitetului Pescăresc, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a acceptat, în urma discuțiilor purtate cu asociațiile de pescuit, ca pescuitul de scrumbie să continue maximum până în luna iunie. Dar, informațiile recente atrag atenția asupra faptului că unii dintre acești pescari au folosit acordul pentru a captura ilegal sturioni și există indicii că au făcut victime în rândul delfinilor din zonă.

„Pentru verificarea acestora a fost organizat un control de către echipa mobilă a ARBDD, informațiile fiind confirmate.

Astfel, în data de 16 mai, într-o zonă izolată unde își desfășoară activitatea de pescuit la mare două echipe de pescari, au fost găsiți 2 saci cu circa 60 kg de sturion, din speciile păstrugă și nisetru, iar în apropiere au fost găsite 3 exemplare de delfini. Din păcate cele trei exemplare se aflau în stare de putrefacție, fiind aduse la mal de apele Mării Negre, iar cauza eșuărilor vizibilă, delfinii prezentând urmele unei acțiuni intenționate, fiind tăiați pe burtă.

Trist este că devine o practică faptul că pentru a nu apărea înregistrate capturi accidentale de delfini în plasele pescărești, pescarii taie pe burtă delfinii pentru ca aceștia să se scufunde în mare și astfel se preîntâmpină eșuarea și identificarea cadavrelor acestora.

Asemenea incidente au fost depistate și în anii trecuți de aceea ARBDD va propune Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA) ca în Ordinul de prohibiție pe 2020 să fie specificată o perioadă clară pentru pescuitul la scrumbie în Marea Neagră, corelată cât mai precis cu comportamentul real de migrație al acestei specii. Deoarece unii pescari nu au un comportament corect aceștia vor fi notificați să părăsească zona”, au transmis reprezentanții administrației.

În Marea Neagră, mamiferele marine sunt reprezentate de trei specii de delfini, aparținând celor două familii: Familia Delphinidae - cu două specii: Delphinus delphis ssp. Ponticus (popular delfinul comun) şi Tursiops truncatus (delfinul cu bot gros) ssp. Ponticus şi Familia Phocoenidae - cu specia Phocoena phocoena (porcul de mare) ssp. relictă. În ultimii ani, s-a înregistrat o scădere a populațiilor acestora, datorită unui cumul de factori dintre care impactul activităţilor are o pondere destul de importantă, motiv pentru care toate cele 3 specii sunt considerate periclitate.

„Mulţumim celor care ne-au informat şi regretăm că în acest caz orice intervenţie pentru salvarea lor era deja tardivă. Vă informăm că ARBDD va continua activitățile de monitorizare a biodiversității precum şi controlul modului de respectare a legislaţiei de mediu în activităţile economice desfăşurate în zonă.

De asemenea, reamintim că prin Telverde, cu numărul 0.800.827.233 (08008ARBDD), putem fi apelați de toți cetățenii care vor să se implice în susţinerea eforturilor Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării de protejare a patrimoniului natural al Rezervaţiei.

Telverde este un serviciu telefonic gratuit, pentru a veni în ajutorul populaţiei şi a tuturor factorilor ce pot fi afectaţi de situaţii deosebite (incendii, poluare, fapte de braconaj piscicol şi cinegetic etc.) care intră sub incidenţa obiectului de activitate al ARBDD”, au mai transmis reprezentanții administrației.

F.B.

Sursă foto și text: ARBDD, Facebook

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
revolta@yahoo.com
1
0
mafia care organizeaza braconajul face parte din guvernul psd si primaria tulcea cu largul concurs al consiliului judetean ! politia de frontiera curenteaza pestii care mor cu mic cu mare si care scapa nu se mai reproduc ! cand vin maharii din psd sunt paziti de ambarcatiuni ale politiei pe apa si dube cu insemne sau fara pe uscat ! nimic nu se poate intampla pe dunare sau mare fara voia celor in drept sa apere granitele ! sau au ordin de la minister sa-i apere pe braconieri contra unor sume fabuloase de bani !
1
0
fara complicitatea autoritatilor nu poate bracona nimeni
1
0
daor autoritatile AU PUTEREA sa braconeze
1
0
Asta e imaginea poporului roman, ala bland, bun, primitor plm. Asta, cu bietul delfin taiat si scos la mal de mama lui, Marea. Institutii pline de putori platite degeaba. Tristii obositi de la conducerea garzilor de coasta si mediu inca nu si-au dat demisia?? Unde draq sa-si dea, cand in lenea, analfabetismul si nesimtirea lor nici n-au auzit despre asa ceva.
7
0
Se braconeaza le greu speciile scumpe de Sturioni, toti pescarii participa, au si arme la ei... daca au adus ei o tone de droguri columbiene...
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367