REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Brăiloiu: „Avem o cultură națională de valoare universală”

Brăiloiu: „Avem o cultură națională de valoare universală”

Replica API 16 ianuarie 2018 | 01:27 413

Senatorul social democrat Tit-Liviu Brăiloiu a transmis, printr-un comunicat de presă, mesajul cu prilejul Zilei Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie.

„Pentru toți românii, primul eveniment major al fiecărui început de an, sărbătorit la 15 ianuarie, îl reprezintă Ziua Culturii Naționale. Este ziua în care, în anul 1850, se năștea „poetul nepereche” Mihai Eminescu, poetul nostru național. Însă Ziua Culturii Naționale nu este numai o zi în care, în fiecare an, celebrăm „Luceafărul” poeziei românești, ci și o zi de reflecție asupra întregii culturi române, a esenței și perpetuării valorilor care definesc românismul.

În acest An al Centenarului Marii Uniri, prin care s-a făurit statul național unitar român, Ziua Culturii Naționale are o semnificație aparte. Afirm cu tărie aceasta, întrucât Marea Unire a tuturor străvechilor teritorii românești, legitimate prin mărturii pe care le conțin cele mai vechi scrieri ale tuturor cronicarilor și istoricilor care le-au cunoscut, reprezintă ea însăși nu numai un act istoric de anvergură, ci și un mare act de cultură.

Așadar, Ziua Culturii Naționale, mai ales în acest an, ne prilejuiește și ne impune un moment de unire în jurul valorilor neamului românesc, știute și prețuite din cele mai vechi timpuri.

La fel ca întotdeauna, și astăzi, 15 ianuarie 2018, putem afirma cu temeinicie că avem o cultură națională de valoare universală, față de care avem datoria de onoare de a o cunoaște, dezvolta, promova și apăra, ori de câte ori se impune, cu demnitatea, mândria, devotamentul și curajul cu care ostașii români au luptat la Rovine, Podul Înalt, Călugăreni, Rahova și Smârdan, Mărășești și Carei, lăsându-ne nu pagini, ci lecții de istorie.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, sunt deosebit de onorat să adresez Academiei Române respectuoasele mele felicitări pentru înalta lecție de cultură și patriotism prin organizarea, astăzi, 15 ianuarie 2018, a elevatului simpozion „Cultura română la ceas aniversar – Centenarul Marii Uniri”, precum și pentru vernisajul expoziției „Mihai Eminescu, reper al spiritualității românești.” De asemenea, aduc un sincer omagiu tuturor oamenilor de știință, artă și cultură, instituțiilor de învățământ și de cultură care astăzi aniversează Ziua Culturii Naționale, tuturor românilor care cinstesc, dezvoltă și promovează necontenit valorile patrimoniului cultural național”, a transmis senatorul Tit-Liviu Brăiloiu.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614