REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Brăiloiu: Din calculele noastre, la anul ar trebui ca suma încasată din taxe şi impozite să se dubleze

Brăiloiu: Din calculele noastre, la anul ar trebui ca suma încasată din taxe şi impozite să se dubleze

Replica API 5 iunie 2014 | 00:00 180

Primăria Eforie face verificări, să vadă dacă cele declarate de contribuabili sunt aidoma cu realitatea din teren

Primăria Eforie face verificări, să vadă dacă cele declarate de contribuabili sunt aidoma cu realitatea din teren

Staţiunea Eforie începe să-şi schimbe, timid, înfăţişarea. Oraşul se bazează, de acum înainte, pe turismul balneoclimateric: vor fi încurajaţi investitorii şi va fi promovat brandul Eforie, iar în paralel administraţia publică locală se străduieşte să gestioneze proiectele demarate, deopotrivă şi problemele sociale. În cadrul unei discuţii degajate, primarul Ovidiu Brăiloiu a vorbit despre lucrările de reabilitare a falezei Eforie, despre taxe şi impozite - în contextul în care anumiţi agenţi economici nu au deschis unităţile de cazare, deşi şi-au luat un angajament în acest sens -, cât şi despre subiectul care a ţinut capul de afiş în luna septembrie a anului trecut: evacuarea unor cetăţeni romi, de pe un teren ocupat abuziv. În prezent, primarul spune că doreşte să îi cazeze pe respectivii în containere, dar că aşteaptă ca şi reprezentanţii comunităţii rome să se implice, nu doar să critice. Edilul a spus că, momentan, romii în cauză sunt adăpostiţi provizoriu într-o clădire a primăriei, dar, a atras el atenţia, "ei nu au înţeles că trebuie să păstreze lucrurile aşa cum le-au primit: au scos parchetul să îl pună pe foc şi au vândut sobele la fier vechi".

Reporter: În ce statiu se mai află lucrările de reabilitare a falezei din Eforie Nord?

Ovidiu I. Brăiloiu: La Eforie Nord acum demarează lucrările pentru că cei care execută construcţia au aşteptat să le vină materialele şi să înceapă cu aleea dintre Vraja Mării şi Hotel Belona, urmând ca în toamnă să ne apucăm şi de partea superioară a promenadei. Nu se poate lucra în sezon pentru că este lume multă, şi aşa o să fie un disconfort pentru că noi am început să dezafectăm zona, să scoatem pavelele vechi şi cu ocazia asta ne cerem scuze pentru disconfortul pe care îl vor întâmpina turiştii şi locuitorii oraşului, dar cred că este un lucru bun că în sfârşit realizăm proiectul, iar la anul vor vedea altă imagine a falezei, mai mult ca sigur.

Rep: Legat de discomfort, există şi alte lucrări în derulare - cel cu parcul, spre exemplu.

O.I.B: Parcul îl vom termina! După cum merg lucrările, la sfârşitul lunii iunie, parcul ar trebui să fie finalizat în proporţie de aproximativ 90 la sută, cel puţin partea care ne interesează - latura de nord - va fi finalizată. Nu avem probleme. Este vorba despre câteva hectare care se amenajează - se poate vedea la faţa locului - proiectul merge bine, nu am întâmpinat probleme foarte mari, poate mici probleme legate de proiectare pentru că au existat nişte inadvertenţe la pozarea instalaţiilor de apă, de canalizare dar ne-am obişnuit cu proiectanţii care folosesc mai mult Goggle-ul decât deplasarea în teren.

Rep.: De la începutul acestui an cum s-a dovedit că se descurcă oamenii la plata taxelor, impozitelor, e o încasare mai bună faţă de anul trecut, mai proastă?

O.I.B.: Având în vedere faptul că există o lipsă acută de finanţare la nivelul administraţiilor locale în general, nu neapărat numai la Eforie, şi faptul că nouă ni s-a semnalat şi în perioadele anterioare că există o indisciplină a contribuabilului care profită de tot felul de oportunităţi de a nu plăti anumite taxe şi impozite, la sfârşitul anului trecut şi în tot anul acesta, am demarat controale pentru verificarea materiei impozabile - pe ce ar trebui să primim bani, cum îşi declară şi cum îşi plătesc taxele şi impozitele. În urma verificărilor e clar că s-au constatat multe inadvertenţe - oamenii declară în minus.

Rep: Daţi-ne un exemplu.

O.I.B: De exemplu, ne suna funcţionarul din teren şi ne întreba la adresa cutare ce avem acolo, că el în hârtii avea o casă - parter. Dar în teren era o vilă mare, P+3, nouă, de 3 ori mai mare decât casa declarată în acte. Omul şi-a construit-o, n-a declarat-o, avea autorizaţie de construire, într-adevăr, dar nu i-a făcut recepţia finală, funcţiona aşa de ani de zile... Acum am luat nişte măsuri şi la nivelul funcţionării Direcţiei Financiare şi am permutat puţin inspectorii care s-au ocupat până acum de problemele astea, pentru că eu consider că este şi o deficienţă a modului în care a fost coordonat compartimentul, direcţia respectivă.

Rep.: Şi, dacă au existat disfuncţionalităţi, oricum e treaba dumneavoastră să constataţi asta, nu?

O.I.B.: Nu trebuie să constat eu, eu am fost ales de populaţie ca primar. În România nu este o limită, poţi să fii primar salu ales local cu o clasă şi cu două, şi cu 3 şi cu 7 facultăţi - deci nu e nici o interdicţie. În schimb, funcţionarii publici au anumite condiţii şi de studii când promovează şi de obligaţii conform legii să verifice tot timpul, asta e atribuţia lor şi dacă n-au facut-o la timpul respectiv, am luat măsuri să îi mai sancţionăm ca să spun aşa pentru faptul că n-au ştiut - am înţeles, nu ştii de 1, 2, 3 dar de 20-30, 50 chiar nu se sesizează nimeni? Trebuie să atrag eu atenţia, să merg eu pe stradă şi să mi se pară că ceva nu este în regulă? Poate până acum am fost mai tolerant, am zis: mai lasă-l şi pe ăla, şi pe ăla, hai să vedem, poate a greşit... Deja am schimbat mai multe lucruri în organizare, iar administratorul public se descurcă foarte bine. Din cauza faptului că salariile sunt mici, anumiţi inspectori au plecat, şi-au găsit servicii mai bune... Am avut 2-3 locuri libere pe care am angajat alte persoane şi am văzut că se poate, se mişcă altfel lucrurile când iei omul de la zero şi îl înveţi tu ce să facă, învaţă mai bine decât unul care e hârşit şi de ani de zile face acelaşi lucru... Una peste alta, lucrul bun este că la anul ar trebui ca cel puţin taxele şi impozitele încasate de la persoanele fizice aproape să se dubleze şi n-am terminat verificarea sută la sută a ceea ce se întâmplă în teren. Ar trebui să punem o disciplină şi în privinţa agenţilor economici care desfăşoară activitate turistică de cazare, hotelărie...

Rep.: N-o să vă mai voteze lumea!

O.I.B.: O să vedem asta.... Am luat o statistică şi am văzut ce se declară din declaraţiile scrise. Trebuia să am la 1 februarie 40-50 de hoteluri deschise care funcţionează. Am fost pe stradă să le văd deschise şi n-am găsit decât unul sau două. Ca să beneficieze de reducerea de 50 la sută, ei, cu mânuţa lor, au scris că deschid la 1 februarie - unii, alţii au scris la 1 martie...

Rep.: În cazul celor care au dat înscris că deschid şi nu au făcut-o, ce sancţiuni aţi aplicat?

O.I.B.: În cazul acesta noi am considerat că nu mai pot beneficia de reducerea respectivă şi atunci ne vor plăti impozitele întregi.

Rep.: Şi i-aţi anunţat în sensul acesta? Ei cum au reacţionat, ce v-au explicat?

O.I.B.: Unii vin cu explicaţii, dar acestea trebuie să fie credibile pentru că în momentul în care ai deschis un hotel, ar trebui să ai nişte consumuri, nişte oameni angajaţi ... unii au unii, n-au... De la caz la caz se judecă şi se stabileşte. I-am îndrumat pe toţi şi le-am cerut să fie mult mai atenţi şi dacă chiar deschid, să deschidă, dacă nu deschid, să îşi plătească taxele şi impozitele. Aveam un hotel care ştiu clar că nu funcţionează de ani de zile şi apărea şi ăla la 6 luni. I-am spus investitorului că a fost ajutat de administraţie ca să meargă treaba, să nu se blocheze la nivelul nostru, în hârtii sau în birocraţie. Şi atunci mi se pare corect ca şi ei să îşi facă datoria faţă de comunitate.

Rep.: Mai aveţi o problemă interesantă în Eforie de care s-a tot scris, v-au scris şi oameni din străinătate, revoltaţi că aţi evacuate mai mulţi cetăţeni, pe care acum trebuie să îi ţineţi....

O.I.B.: ... Da, cazaţi din banii populaţiei care plăteşte cinstit taxele şi impozitele.

Rep.: Ce soluţie aţi găsit?

O.I.B.: Soluţia am găsit-o la momentul respectiv împreună cu doamna senator Andronescu, prefecţi, subprefecţi, deputaţi, preşedinţi de partide care au venit să le aducă mâncare. Acun ne confruntăm cu reversul - acum o săptămână şi ceva, la şedinţa de consiliu, au venit un număr impresionant de locuitori din zonă care au semnat şi o petiţie pe care am remis-o domnului subprefect, pentru că l-am invitat şi pe dânsul împreună cu reprezentantul etniei, să vină să ia la cunoştinţă de probleme. A fost nevoie de câteva ore de discutat ca să temperăm oamenii pentru că ajung să îşi ia soarta în mână singuri şi cine ştie la ce se ajunge. Noi vrem să evităm acte de violenţă, dar dacă îi auzeaţi ce reclamau şi ce spuneau - într-adevăr, au dreptate.

Rep.: Ce anume spuneau?

O.I.B.: Începând de la mizerie, furturi, violenţă, jigniri, injurii.... Îi reclamau pe cei pe care noi am fost nevoiţi să îi cazăm, urmare a evacuării, evacuare care a fost făcută conform legii. Ocupau abuziv un teren. (...) Problema nu este absolut deloc sensibilă, nu trebuie să discriminăm majoritatea. (...)

Alexandra ANTON

Mai mult: SECŢIUNEA VIDEO

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614