REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Brăiloiu: „PNL găsește soluția ad-hoc: bătaia de stradă la nivel de gașcă de cartier mărginaș”

Brăiloiu: „PNL găsește soluția ad-hoc: bătaia de stradă la nivel de gașcă de cartier mărginaș”

Replica API 15 martie 2018 | 13:10 374

Senatorul Tit-Liviu Brăiloiu a făcut o declarație politică, în plenul Senatului României. Acesta face referire la îngrijorarea acestuia față de slăbirea și degradarea politicii promovate de Partidul Național Liberal, aflat în opoziție.

„Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor senatori,

Nu mi-am propus ca subiectul declarației mele politice de astăzi să se refere la Congresul extraordinar al PSD de sâmbătă, 10 martie a.c. Ordinea de zi și desfășurarea acestuia au fost transmise în direct de toate posturile TV care respectă principiile profesionalismului și ale deontologiei profesionale, dar care își respectă și telespectatorii, furnizându-le știri, comentarii, analize critice etc. fără parti-pris-uri.

În declarația politică de astăzi, fără nici cea mai mică urmă de ironie, subiectul îl constituie nedumerirea și chiar îngrijorarea mea față de slăbirea și degradarea politicii promovate de PNL, principalul partid de opoziție, dar care mai are și pretenția de a polariza celelalte forțe politice din Parlament, de asemenea oponente doar de dragul negativismului, în special oponente ale curajosului Program de guvernare al PSD.

Evident, nu am conceput declarația politică de astăzi pe baza opoziției dialectice hegeliene teză – antiteză. Ar fi fost neonorant pentru PSD și mult prea mult pentru PNL, mai ales după ședința Consiliului Național al acestui partid din ziua de duminică, 11 martie. Deci, exact a doua zi după Congresul extraordinar al PSD!

Întrucât nu cred în coincidențe, mai ales când acestea apar în politică, explicația grabei cu care a fost convocat Consiliul Național al PNL, dar și declarațiile deșănțat războinice ale președintelui acestui partid, au la bază două realități incontestabile:

1. Proiectul de țară prezentat de PSD la Congres, cu obiective și soluții care au în vedere exclusiv agenda reală a cetățeanului român într-un adevărat stat de drept.

2. Neputința endemică a conducerii PNL de a contrapune Proiectului de țară al PSD un program coerent, realist, fapt demonstrat cu o perseverență demnă de o cauză mai bună chiar de la alegerile parlamentare din 2016 și până în prezent.

Într-un fel, nu este deloc surprinzătoare isteria conducerii PNL cauzată de prezentarea detaliată și argumentată a Proiectului de țară al PSD, chiar în Anul Centenarului.

Evident, acest fapt naște o stare de nemulțumire profundă în rândul electoratului opoziției parlamentare atunci când partidul de guvernământ, în loc să se „erodeze”, își întărește poziția prin ceea ce s-a prezentat pe larg și argumentat ca fiind Proiectul Growth, unic în lume, ca și prin puternicul mesaj transmis țărilor europene, acela că PSD dorește să construiască o Românie puternică, bazată pe o dezvoltare durabilă, pe o legislație corectă și transparentă, pe instituții puternice.

În „contrapondere”, Consiliul Național al PNL, însușii președintele acestui partid găsesc soluția ad-hoc: bătaia de stradă la nivel de gașcă de cartier mărginaș. Dacă afirmația pare a fi prea dură, atunci voi cita ad literam cuvintele incitatoare ale domnului Ludovic Orban: „ Vreau să văd fiecare lider județean cum dă cu parul în președintele consiliului județean PSD, în primarul PSD, în prefectul PSD, în toți șefii de deconcentrate.”

Îndemnul prezentat este în totală contradicție cu ceea ce tot domnul Orban afirma cu doar câteva minute mai înainte: „Eu iubesc oamenii. Eu sunt un om blând.” În acest caz se naște o întrebare firească: când este sincer (sau coerent ?) domnul Orban? Când afirmă că își iubește semenii sau când îndeamnă la „politica parului”? Asta ca să nu mai spun, fără să fac vreo analogie, că îndemnul seamănă izbitor cu vorbele unui lider de tristă și oripilantă amintire de acum mai bine de 80 de ani, referitoare la cultură și pistol!

Cu acest prilej, în primul rând, îi reamintesc domnului Ludovic Orban că în Constituția României, la art.118 (4), sunt interzise forțele paramilitare. În al doilea rând, nu știu și nici nu cred că președintele PNL are un doctorat în științe militare (deși cu câțiva ani în urmă clama de la înălțimea unei tribune „Cine este generalul…?). Cu toate acestea, probabil ca să impresioneze pe cei din #rezist , președintele PNL cheamă la luptă împotriva PSD „toată infanteria, toată oastea care trebuie să se ridice.” Desigur, domnul Orban are și calități literare, dar și acestea îmi reamintesc de o declarație a europarlamentarului PNL Traian Ungureanu, care afirma că „PSD trebuie exterminat prin toate mijloacele.” Îi reamintesc și acestui domn că în toată lumea civilizată, inclusiv în România, se comemorează Ziua Holocaustului !

Revenind la subiectul declarației, succesiunea celor două forumuri politice la nici măcar o zi diferență (cel al PSD pregătit temeinic și anunțat din vreme, iar cel al PNL intempestiv, vocal, revanșard și finalizat cu o simplă și searbădă rezoluție citită de un consilier) demonstrează fără putință de tăgadă că România condusă de PSD s-a înscris ferm pe un drum democratic ascendent, care îi deschide în mod real perspectiva de a deveni, în anii următori, a opta economie a UE și un stat de drept consolidat, în timp ce principalul partid de opoziție stăruie în politica păguboasă a negativismului continuu, cu incitări la fapte reprobabile, deși sub umbrela încăpătoare a metaforei.

Ca adept sincer al construcției politice naționale bazată pe principii și valori democratice, pe consens și convergență în ceea ce privește realizarea obiectivelor de interes național ale României unite, în binele tuturor cetățenilor, îmi exprim îngrijorarea față de agresivitatea verbală și direct incitatoare cu care a fost suplinită lipsa de viziune politică la Consiliul Național al PNL de duminică, 11 martie.

Cel puțin, imediat după Congresul extraordinar al PSD, celelalte formațiuni politice ale opoziției parlamentare au avut minima decență de a nu cădea în ridicol”, a spus Tit-Liviu Brăiloiu.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218