REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Brănescu (ANSVSA): Suntem în alertă şi acţionăm pentru gestionarea pestei porcine africane; avem 440 de focare în 7 judeţe

Brănescu (ANSVSA): Suntem în alertă şi acţionăm pentru gestionarea pestei porcine africane; avem 440 de focare în 7 judeţe

Replica API 28 iulie 2018 | 00:00 221

Geronimo Brănescu

România se află în stare de alertă atât pe plan intern, cât şi la frontierele cu Moldova şi Ucraina, pentru a gestiona evoluţia epidemiologică a pestei porcine africane, dar şi pentru a preveni apariţia de noi focare, în condiţiile în care la ora actuală sunt în evoluţie 440 de focare în şapte judeţe, a declarat, conform AGERPRES, preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.

"Noi acţionăm cu toată forţa, cu toate structurile statului, avem sprijin din partea armatei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră. Veghem în continuare să nu apară noi focare. Avem expusă toată frontiera de nord şi de vest, deşi boala a penetrat prin extremităţi în nord-vest şi sud-est, avem frontieră cu Republica Moldova cu Ucraina. Suntem în permanentă stare de alertă atât pe plan intern pentru a gestiona evoluţia epidemiologică cât şi la frontiere, pentru a preveni apariţia de noi focare. Boala este cât se poate de agresivă, iar la noi a intrat mai târziu faţă de alte ţări de pe coridorul nordic", a spus Brănescu.

Acesta a precizat că în momentul de faţă sunt în diferite faze de evoluţie 440 de focare confirmate, din care 438 se află în gospodăriile populaţiei şi două în exploataţii comerciale din judeţul Tulcea, în prima exploataţie urmând să se finalizeze sacrificarea a 45.000 de porci.

"Din nefericire PPA a mai fost confirmată într-o nouă exploataţie din Tulcea, un depozitar cu 17.000 de capete porcine, la care au început deja procedurile de sacrificare. Sunt 7 judeţe afectate, respectiv Satu Mare, unde a debutat primul focar de pestă porcină africană, în care sunt 5 focare la gospodăriile populaţiei şi 8 cazuri la porci mistreţi. 440 de focare sunt la porcul domestic, iar la mistreţ sunt 16 cazuri pe teritoriul României. În Bihor sunt 17 focare în gospodării şi un caz la porc mistreţ, în Sălaj, un caz la mistreţ, în Tulcea 397 de focare la populaţie, două în exploataţii comerciale şi 6 cazuri la porci mistreţ, în Brăila 7 focare toate la gospodăriile populaţiei, în Constanţa - 7 focare şi în Ialomiţa - 5, tot la gospodării ale populaţiei. Este bine să precizez că, prin focar de pestă porcină africană se înţelege evoluţia bolii într-o exploataţie care numără unul sau mai mulţi porci, la care s-a confirmat infecţia cu virusul pestei porcine africane", a explicat preşedintele ANSVSA.

În ceea ce priveşte pagubele înregistrate până în prezent din cauza PPA, şeful ANSVSA a spus că se vor cuantifica doar la finalul acţiunilor de ucidere, dezinfecţie şi dezinsecţie când se va cunoaşte suma totală, pentru că "ele au o dinamică continuă".

Totodată, Brănescu a subliniat că a fost solicitată şi suplimentarea fondurilor europene alocate Programului de control, supraveghere şi eradicare a PPA, consecutiv extinderii aplicării acestuia, de la 8 judeţe iniţial, la întreg teritoriul României.

"Noi am făcut o solicitare către Comisia Europeană pentru suplimentarea fondurilor acordate deja României, prin programele cofinanţate, sume care urmează a fi utilizate pentru plata despăgubirilor proprietarilor de animale afectaţi de pestă porcină africană, în funcţie de contextul epidemiologic din România, pe care, la acest moment nu îl putem încă aproxima. Am obţinut de facto acest acord şi rămâne ca noi să comunicăm spre decont cifrele exacte rezultate în urma acţiunilor şi a despăgubirilor. Noi avem sume alocate în buget în acest sens, dar au fost depăşite, de aceea am făcut solicitările de rigoare către MFP şi CE", a explicat şeful ANSVSA.

Potrivit sursei citate, despăgubirile pentru proprietarii de animale vor ţine cont de valoarea de piaţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614