REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Brânza de Covurlui, Salamul de Nădlac şi Pita de Pecica vor protecţie europeană

Brânza de Covurlui, Salamul de Nădlac şi Pita de Pecica vor protecţie europeană

Replica API 24 mai 2014 | 00:00 364

Zece produse tradiţionale se află în pregătire pentru obţinerea protecţiei europene, printre ele numărându-se Brânza de Covurlui, Salamul de Nădlac şi Pita de Pecica, informează agerpres.ro. Celelalte produse tradiţionale pentru care documentaţiile sunt în diferite faze de elaborare sunt Cârnaţii de Pleşcoi, Salamul de Sibiu, Vîrşli, Brânza de Giulianca Brăila, Gemul de Rabarbăr, Scrumbia de Dunăre eviscerată afumată şi Telemeaua de la Mărginimea Sibiului. România deţine un singur produs certificat la nivel european prin indicaţia geografică protejată (IGP) şi două care urmează să obţină recunoaşterea denumirii de origine protejată (DOP). "Din 2007 şi până în prezent, România a reuşit să obţină indicaţia geografică protejată (IGP) pentru un singur produs, respectiv pentru Magiunul de prune Topoloveni, iar pentru alte două produse, Telemeaua de Ibăneşti şi Peşte Novac afumat de ara Bârsei, se aşteaptă obţinerea denumirii de origine protejată (DOP). Aceste produse se află încă în perioada de opoziţie la Uniunea Europeană timp de şase luni. Ei au venit cu câteva observaţii de formă şi nu de fond, pe care le-am reglat", a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Deşi a intrat odată cu România în Uniunea Europeană, Bulgaria are trei produse cu DOP şi 11 cu IGP, iar Italia şi Franţa deţin supremaţia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate. "Pe de o parte, am intrat mai târziu în Uniunea Europeană, iar celelalte ţări nu au stat să ne aştepte pe noi, iar după ce am intrat a trebuit să facem legislaţia pentru ceea ce înseamnă organisme private de inspecţie şi certificare. Din acele peste 4.400 de produse tradiţionale care erau înregistrate la nivel naţional cred că unele trebuiau duse către obţinerea acestei protecţii, fie DOP, IGP sau STG (specialitate tradiţională garantată), dar nu putem arde nişte etape. De exemplu, acum derulăm un proiect cu Elveţia pentru recunoaşterea europeană a câtorva produse, respectiv Telemeaua de la Mărginimea Sibiului, Brânza de Covurlui, Pita de Pecica, Gem de Rabarbăr, Scrumbie de Dunăre eviscerată şi afumată, dar şi pentru alte produse precum Salamul de Nădlac, Brânza de Giulianca Brăila, Brânza de Burduf în scoarţă de brad de la Bran, Cârnaţii de Pleşcoi şi Vîrşli care se află în diferite stadii de elaborarea a documentaţiei. Targetul pentru noi este ca în jur de 25-30 de produse tradiţionale să poată obţine DOP, IGP sau STG", a mai spus Morărescu. Acesta a mai spus că MADR lucrează în prezent cu Ministerul Culturii pentru identificarea anumitor produse cu notorietate în arhiva muzeelor pentru a le putea da o formă şi a le obţine protecţia europeană, scrie agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218