REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Brânza tofu: contrandicaţii, conținut nutriţional și cum o poți consuma

Brânza tofu: contrandicaţii, conținut nutriţional și cum o poți consuma

Replica API 14 aprilie 2021 | 00:00 1058

Tofu este o brânză făcută din laptele obținut din boabe de soia. Bineînțeles, această nu conține gluten și nici colesterol. Originară din China, această brânză vegetală este extrem de sănătoasă, conținând cantități mari de proteine, fier și calciu.

Sursă foto: Shutterstock

Valori nutriționale 100 g de tofu:

Calorii: 70

Proteine: 8 g

Carbohidrați: 2 g

Fibre: 1 g

Grăsimi: 4 g

Calciu: 20% din doză zilnică recomandată (DZR)

Magneziu: 9% din DZR

Mangan: 31% din DZR

Fier: 9% din DZR

De asemenea, brânză tofu conține și: cupru, seleniu, zinc, fitoestrogeni, izoflavoni și alți antioxidanți.

Brânză tofu este o sursă deosebit de importantă de proteine pentru persoanele care adopta o dietă vegetariană sau vegană.

Ce beneficii are brânza tofu

Menține sănătatea cardiovasculară – izoflavonii din soia contribuie la reducerea nivelulul colesterolului “rău” (n.r. LDL) din sânge, reducând astfel riscul de hipertensiune arterială și ateroscleroza.

Benefică pentru pacienții cu diabet de tip 2 – persoanele care suferă de diabet sunt adesea afectate și de boli renale, ceea ce duce la eliberarea unei cantități mari de proteine în urină. Studiile arată că proteinele din soia nu sunt eliberate în cantitate atât de mare în urină, în comparație cu proteinele de origine animală.

Reduce riscul de osteoporoză – izoflavonii din brânză tofu împiedică procesul de pierdere a densității osoase, fortificând totodată oasele. De aceea această brânză este recomandată mai ales femeilor la menopauza.

Ameliorează simptomele menopauzei – unele studii sugerează, de asemenea, că alimentele pe baza de soia pot ameliora simptomele menopauzei datorită conținutului mare de estrogen.

Reduce riscul de cancer de san – potrivit unor studii făcute recent, femeile care consumă soia în mod regulat au risc de cancer mai mic decât cele care nu consumă alimente pe baza de soia. Acest lucru se datorează tot concentrației mari de izoflavoni, care influențează și ciclul menstrual, dar și nivelul de estrogen din organism.

Oamenii de știință sunt de părere că brânză tofu poate reduce daunele hepatice produse de anumite boli, însă totodată și că ar putea ameliora afecțiunile mintale specifice îmbătrânirii – demență, Alzheimer. Este nevoie, însă, de cercetări suplimentare pe aceste teme.

Cum se consumă brânza tofu

Brânza tofu se găsește în comerț în diferite forme, cu consistente diferite. Această se poate consumă că atare, dar și gătită. Iată cum să alegi brânză, în funcție de modul în care ai de gând să o consumi:

Brânza tofu tare sau foarte tare își menține textura dacă este gătită la temperaturi înalte, așa că e potrivită pentru grătar, tigaie sau cuptor.

Brânza tofu de consistentă medie este ideală pentru salate și supe.

Crema de brânză este ideală pentru sosuri, dar și smoothie-uri.

Pentru consumul că atare, poți alege orice tip de brânză tofu.

Contraindicații brânză tofu

În general, consumul de tofu este sănătos și sigur. Există însă situații în care e bine să eviți produsele pe baza de soia sau să le consumi în cantități limitate.

De pildă, persoanele care suferă de afecțiuni tiroidiene, mai exact de hipotiroidism, ar trebui să evite tofu pentru că soia este bogată în goitrogeni – substanțe care împiedică formarea hormonilor tiroidieni, deja deficitară la acești pacienți.

De asemenea, și pacientele cu tumori mamare sunt sfătuite să evite soia, întrucât această este bogată în estrogeni, ceea ce înseamnă că poate favoriza creșterea masei tumorale.

Copiii foarte mici ar trebui să nu consume brânză tofu, întrucât izoflavonii din soia pot avea un efect negativ asupra dezvoltării organelor genitale ale acestora.

Dacă te afli într-una dintre aceste categorii cu risc crescut, discuta cu medicul tău despre consumul de soia, precum și despre cantitatea permisă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218