REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Brazilia: Poliţia a arestat o responsabilă a supermarketului unde a fost omorât în bătaie un bărbat de culoare

Brazilia: Poliţia a arestat o responsabilă a supermarketului unde a fost omorât în bătaie un bărbat de culoare

Replica API 26 noiembrie 2020 | 00:00 1005

Poliţia braziliană a arestat marţi o responsabilă a unui supermarket din oraşul Porto Allegro, considerând-o presupusă "coautoare" a crimei petrecute săptămâna trecută în parcarea magazinului, când un bărbat de culoare a fost omorât în bătaie de doi paznici albi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Femeia arestată "avea autoritate asupra celor doi paznici. Prin fişa postului, legea o consideră coautoare a crimei. A fost solicitată arestarea ei preventivă", a explicat într-o conferinţă de presă o anchetatoare a poliţiei, Vanessa Pitrez, citată de portalul de informaţii UOL.

Într-o înregistrare video şocantă difuzată de media, femeia, care lucra ca supervizoare, apare alături de cei doi paznici în timp ce aceştia îl snopesc în bătaie pe Joao Batista Rodrigues Freitas în parcarea supermarketului Carrefour.

Cei doi gardieni au fost arestaţi. Femeia, care a fost văzută filmând scena, i-ar fi minţit pe anchetatori în timpul primului interogatoriu, când a spus că nu a auzit-o pe victimă strigând după ajutor şi că unul din paznici era un poliţist client al magazinului, pentru a ascunde faptul că era de fapt angajat.

"Ajutaţi-mă", este auzit spunând bărbatul lovit în înregistrarea din 19 noiembrie, în timp ce supervizoarea stă la câţiva paşi de el. "Mi-e rău, mor", spune bărbatul de 40 de ani, care a murit chiar în ajunul zilei Conştiinţei negre (Dia da Consciencia Negra), marcată în mare parte din Brazilia.

Potrivit unor extrase din depoziţia ei difuzate pe canalul Globo, responsabila magazinului susţine că le-a cerut de mai multe ori paznicilor să-l lase în pace pe bărbat. În schimb, în filmare ea este auzită avertizându-l să se "liniştească" dacă vrea să i se dea drumul şi că nu va fi eliberat decât după ce vine poliţia.

Crima a generat o serie de manifestaţii antirasiste în mai multe oraşe din Brazilia, iar luni un marş organizat în Porto Alegre a degenerat în confruntări între manifestanţi şi poliţie, în faţa unei sucursale a lanţului francez de supermarketuri.

După ce luni acţiunile acestuia au scăzut la Bursa din Sao Paulo, grupul a anunţat crearea unui fond de 25 de milioane de reali (circa 4,8 milioane de dolari, 4 milioane de euro) pentru promovarea de acţiuni împotriva rasismului în Brazilia, iar 12 furnizori ai săi - de la Coca Cola la L'Oréal - au anunţat la rândul lor că se unesc pentru a lua iniţiativă "în scopul combaterii rasismului structural" în această ţară, care a fost ultima din Americi unde a fost abolită sclavia, în 1888.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A aparut rasismul si in Brazilia marxistului bolsonaro. Parca nu era. Hai cu rezistul.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218