REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Brexit: Întâlnire Tusk-Johnson luni, pe marginea Adunării Generale a ONU

Brexit: Întâlnire Tusk-Johnson luni, pe marginea Adunării Generale a ONU

Replica API 21 septembrie 2019 | 00:00 314

Boris Johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se va întâlni "luni după-amiază" cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, a declarat vineri un responsabil european, relatează AFP.

Întâlnirea între cei doi lideri are loc într-un moment critic al discuţiilor între Regatul Unit şi UE. Cele două părţi întâmpină dificultăţi în a se înţelege asupra unui acord de ieşire, în contextul în care plecarea Marii Britanii din UE este prevăzută pentru 31 octombrie.

Totuşi, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, a spus vineri că există un "elan" în discuţiile cu Uniunea Europeană pentru a ajunge la un acord, la finalul unei întâlniri cu negociatorul şef al UE, Michel Barnier, de la Bruxelles.

Comisia Europeană este mult mai sobră în comunicatul publicat la finalul întrevederii, în care precizează că cei doi responsabili au convenit ca "discuţiile tehnice să continue".

"Cred că cele două părţi vor să ajungă la un acord şi lucrăm din greu pentru acest lucru", a declarat Barclay. "Avansăm, există un elan, discuţiile vor continua săptămâna viitoare între echipe tehnice", a adăugat el.

Discuţiile privesc un prim ansamblu de "concepte, principii şi idei înaintate de Marea Britanie", a precizat Bruxellesul.

Ele au loc cu şase săptămâni înainte de data prevăzută pentru Brexit, 31 octombrie. Prim-ministrul britanic Boris Johnson îşi doreşte un acord la summitul UE de pe 17-18 octombrie, dar pe de altă parte se declară hotărât ca ţara sa să părăsească UE la data prevăzută şi refuză să solicite o amânare blocului comunitar.

În comunicatul său, Bruxellesul reaminteşte că este "esenţial" ca o "soluţie realizabilă şi operaţională din punct de vedere juridic" să înlocuiască "backstop"-ul sau "plasa de siguranţă". Această "poliţă de asigurare" are menirea să împiedice revenirea unei frontiere dure între cele două Irlande. Este un dispozitiv pe care Boris Johnson îl doreşte înlăturat, dar europenii refuză acest lucru până în prezent. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367