REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Brexit: Întâlnirea Juncker-Johnson s-a încheiat fără progrese; UE cere Londrei alternative la clauza de „backstop“

Brexit: Întâlnirea Juncker-Johnson s-a încheiat fără progrese; UE cere Londrei alternative la clauza de „backstop“

Replica API 17 septembrie 2019 | 00:00 342

Jean-Claude Juncker, Boris Johnson, foto bbc.com

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni că premierul britanic Boris Johnson încă nu a prezentat vreo propunere alternativă pentru evitarea unei ''frontiere dure'' între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, în timp ce şeful executivului de la Londra a anunţat, după întrevederea avută cu Juncker, că vor continua discuţiile cu Bruxelles-ul legate de acordul privind Brexitul şi a reafirmat că nu va cere o nouă amânare a ieşirii a Regatului Unit din UE dincolo de 31 octombrie, relatează AFP, Reuters şi DPA.

''Preşedintele Juncker a reamintit că este responsabilitatea Regatului Unit să propună soluţii operaţionale din punct de vedere juridic care să fie compatibile cu acordul de retragere'' din UE, a indicat Comisia Europeană într-un comunicat. ''Preşedintele Juncker a subliniat dispoziţia Comisiei de a examina dacă astfel de propuneri corespund obiectivului ''backstop-ului'' (plasa de siguranţă nord-irlandeză). Astfel de propuneri încă nu au fost făcute'', mai menţionează în text executivul comunitar.

Obiectivul întâlnirii, care s-a desfăşurat într-un restaurant din Luxemburg şi la care a participat de asemenea negociatorul european pentru Brexit, Michel Barnier, a fost ''să se ia act de actualele discuţii tehnice între UE şi Regatul Unit şi să se examineze paşii următori'', mai precizează Comisia Europeană, adăugând că cele 27 de state membre rămân ''unite'' în ce priveşte dosarul Brexitului.

Şi biroul de presă premierului britanic a emis o declaraţie, după întrevederea avută luni cu preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene. Ei ''au convenit că discuţiile trebuie să se intensifice şi că în curând întâlnirile se vor desfăşura pe o bază zilnică'', se arată într-o declaraţie transmisă de purtătorul de cuvânt al executivului britanic. ''S-a convenit că discuţiile trebuie să se desfăşoare la nivel politic între Michel Barnier şi secretarul (britanic) pentru Brexit, discuţiile urmând să continue de asemenea între preşedintele Juncker şi prim-ministrul'' Johnson, mai menţionează purtătorul de cuvânt de la Londra.

Boris Johnson doreşte eliminarea clauzei privind ''plasa de siguranţă'' nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi de comun acord cu UE o altă soluţie care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord, indiferent cât timp ar dura acest lucru.

Prin urmare, această clauză, care nici nu permite Regatului Unit o retragere unilaterală din uniunea vamală cu UE, restrânge marja de manevră a Londrei la negocierile privind viitoarea relaţie cu blocul comunitar. Din acest motiv parlamentarii britanici susţinători ai unei rupturi clare de UE au respins la vot acordul convenit de fostul premier Theresa May, acord respins, din motive complet diferite, şi de parlamentarii adversari ai retragerii din UE, ceea ce a condus la amânarea succesivă a Brexitului, ultima stabilită pentru 31 octombrie.

Cum blocul comunitar a respins eliminarea clauzei de ''backstop'' din acordului convenit cu Theresa May, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie şi avertizează că excluderea unui Brexit fără acord reduce forţa de negociere a guvernului său în încercarea de a convinge UE să revină totuşi asupra acordului respins de Camera Comunelor.

Însă o lege adoptată de parlamentul britanic la începutul lui septembrie - lege pe care Johnson o numeşte ''legea capitulării'', pentru că estimează că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord - îl obligă pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexit-ului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Totuşi, Boris Johnson a ''reafirmat (la întâlnirea cu Juncker) că nu va cere o amânare şi va retrage Regatul Unit din UE pe 31 octombrie'', a mai transmis luni purtătorul de cuvânt al guvernului britanic. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dati-i peste bot lui Johnson. Nu cedati in fata acestui nemernic.
0
0
afara cu TZIGANII din marea britanie
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920