REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Brexit: Liderii UE au convenit să prelungească negocierile pentru un acord comercial

Brexit: Liderii UE au convenit să prelungească negocierile pentru un acord comercial

Replica API 16 octombrie 2020 | 00:00 1148

Liderii statelor Uniunii Europene au convenit joi să continue să discute cu Regatul Unit pentru a încheia un acord comercial "în următoarele săptămâni", dar au decis, de asemenea, să intensifice pregătirile în caz că aceste negocieri problematice vor eşua, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Consiliul European "constată cu îngrijorare că progresele realizate (în negocieri) asupra chestiunilor cheie care interesează Uniunea nu sunt nici acum suficiente pentru ca un acord să fie încheiat", se menţionează în concluzii summitului pe acest dosar, primul abordat.

Discuţiile sunt blocate de luni de zile în trei puncte prioritare pentru UE: pescuitul, garanţiile solicitate britanicilor în materie de concurenţă şi maniera de reglementare a diferendelor privind un viitor acord.

Liderii celor 27 de state membre, care s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre relaţia post-Brexit cu Londra, au convenit în concluziile adoptate "să continue negocierile în săptămânile următoare". În acelaşi timp, ei au cerut Regatului Unit să facă "gesturile necesare" pentru a se ajunge la un acord.

Liderii UE au subliniat, de asemenea, că divorţul Regatului Unit de UE din acest an trebuie implementat deplin până la sfârşitul anului, o referire la un nou proiect de lege din parlamentul britanic cunoscut sub numele de legea pieţei interne, care dacă va fi aprobată va invalida o parte din prevederile acordului de Brexit.

"Vrem un acord, dar evident nu cu orice preţ. Trebuie să fie un acord corect care serveşte interesele ambelor părţi", a declarat cancelarul german Angela Merkel, a cărui ţară exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Irlanda, statul UE cel mai expus la o ieşire dezordonată a Regatului Unit, a apreciat că un acord între a şasea economie a lumii şi cel mai mare bloc comercial de pe glob este chiar mai important acum, dat fiind haosul economic provocat de criza COVID-19. "Putem să rezolvăm asta în interiorul calendarului pe care îl avem", a spus prim-ministrul irlandez Micheal Martin.

Dată fiind criza economică şi instabilitatea globală, ar fi o "nebunie" dacă cele două părţi nu ar reuşi să ajungă la un acord, a spus şi premierul olandez Mark Rutte.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614