REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Brexit: Regatul Unit ar putea "trăi foarte bine" cu un no-deal, consideră Boris Johnson

Brexit: Regatul Unit ar putea "trăi foarte bine" cu un no-deal, consideră Boris Johnson

Replica API 5 octombrie 2020 | 00:00 1154

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a estimat duminică, în cadrul unui interviu, că Regatul Unit ar putea "să trăiască foarte bine" cu un no-deal, dacă negocierile comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană, în continuare în impas, nu vor duce la un acord înainte de finalul perioadei de tranziţie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Boris Jonhson

Regatul Unit a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie, dar continuă să aplice regulile europene până la 31 decembrie. În lipsa unui acord comercial până la această dată, numai regulile Organizaţiei Mondiale ale Comerţului (OMC) şi taxele sale vamale se vor mai aplica, cu potenţiale consecinţe dezastruoase pentru o economie britanică deja fragilizată de pandemia de noul coronavirus.

"Nu vreau în mod special să ajungem la o relaţie precum cea cu Australia sau bazată pe regulile OMC, dar putem trăi foarte bine cu asta", a declarat duminică Boris Jonhson într-un interviu pentru BBC. "Cred că putem prospera puternic în aceste circumstanţe", a adăugat el.

Această declaraţie intervine în contextul în care liderul conservator s-a pus de acord sâmbătă cu preşedinta Comisiei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru ca Londra şi Bruxeelles să-şi intensifice negocierile, care au rămas în impas după o nouă sesiune de discuţii în această săptămână, în pofida unui calendar tot mai strâns.

Boris Johnson a fixat de altfel data viitorului summit UE de la 15 octombrie drept termen-limită pentru a se ajunge la un acord, în timp ce europenii îşi acordă răgaz până la sfârşitul lunii.

Prim-ministrul britanic crede că încă este posibil ca cele două părţi să ajungă la un compromis, dar a subliniat că totuşi rămân "diferite probleme de soluţionat".

"Uniunea European trebuie să înţeleagă că suntem pe deplin serioşi în privinţa necesităţii de a ne controla propriile legi şi reglementări", a avertizat el, arătându-se ferm în privinţa zonelor de pescuit britanice, un punct problematic al negocierilor.

Calendarul reluării negocierilor este încă incert, negociatorul britanic David Frost semnalând sâmbătă pe Twitter că acestea "vor începe imediat ce va fi posibil săptămâna viitoare".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chiar ne dorim sa ramaneti dracului pe insula voastra cu sistemul de masura imperial si circulatia pe partea stanga ca imbecilii!
1
0
sa te vad cum faci cu granita irlandei de nord care ramane in e.u. Sa vad de unde platesti vamile !!! Si mai ales cu ce ???
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367