REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Brexit: Un acord este „foarte dificil dar posibil“, susţine Michel Barnier

Brexit: Un acord este „foarte dificil dar posibil“, susţine Michel Barnier

Replica API 10 octombrie 2019 | 00:00 396

Michel Barnier, foto ft.com

Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat miercuri că obţinerea unui acord de ieşire cu Londra este "foarte dificil dar posibil" în pofida impasului din ultimele zile, dând asigurări că "negocierile tehnice" continuă, relatează AFP.

"Cred că un acord este posibil, foarte dificil dar posibil", a declarat el pentru postul britanic Sky News, în ajunul unei întâlniri cu ministrul britanic pentru Brexit Steve Barclay.

Europenii au dat termen până la finalul săptămânii guvernului britanic pentru a le prezenta un compromis acceptabil şi a ajunge la o separare amiabilă pe 31 octombrie.

Negocierile dificile au continuat marţi la Bruxelles în baza unui proiect prezentat săptămâna trecută de Boris Johnson pentru a încerca să pună capăt problemei frontierei irlandeze. Planul britanic a fost respins de europeni în forma primită.

Negocierile nu au permis până acum soluţionarea punctelor în dezacord şi surse britanice au calificat marţi un acord foarte improbabil, după o convorbire telefonică dificilă între Boris Johnson şi Angela Merkel.

"Propunerea guvernului britanic nu constituie o soluţie satisfăcătoare", a repetat miercuri comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger.

Obiectivul este ajungerea la un compromis înainte de summitul european de pe 17 şi 18 octombrie. În lipsa unui acord pe 19 octombrie, o lege îi impune prim-ministrului Boris Johnson să solicite o amânare de trei luni, deşi el a promis că Brexitul va avea loc pe 31 octombrie, indiferent ce-ar fi.

Potrivit mai multor media britanice, guvernul intenţionează să convoace o sesiune extraordinară a Parlamentului pe 19 octombrie, indiferent care ar fi rezultatul summitului UE. Ar fi pentru prima dată când deputaţii se reunesc într-o sâmbătă de la sfârşitul războiului din Insulele Malvine în 1982.

Între timp, preşedintele francez Emmanuel Macron se va întâlni la Paris cu cancelarul german Angela Merkel pe 13 octombrie pentru a discuta despre summitul crucial de săptămâna viitoare, a anunţat biroul lui Macron miercuri, potrivit Reuters.

Cei doi lideri vor pregăti summitul franco-german de pe 16 octombrie, dar şi summitul UE de pe 17-18 octombrie, în cadrul căruia este probabil să se discute planurile Marii Britanii de a ieşi din UE. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218