REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Brexitul ar putea costa băncile 15 miliarde de euro

Brexitul ar putea costa băncile 15 miliarde de euro

Replica API 4 iulie 2017 | 00:00 295

WSJ:

WSJ:

Instituțiile financiare cu sediul în Marea Britanie s-ar putea confrunta cu costuri de 15 miliarde de euro în vederea relocării unor activități în Europa după Brexit, ceea ce va afecta profiturile băncilor în următorii ani, a avertizat luni Asociația pentru Piețele Financiare din Europa (AFME), transmite Wall Street Journal (WSJ).

Costul creării unei subsidiare în Uniunea Europeană va avea "un impact semnificativ" asupra profiturilor bancare, iar costurile adiționale ar putea fi suportate de clienții europeni, susține AFME.

Marea Britanie va ieși din UE la sfârșitul lui martie 2019, ceea ce a forțat unele instituții să-și restructureze activitatea, iar marile bănci și-au înființat noi centre de operațiuni în interiorul blocului comunitar pentru a-și asigura accesul la clienții din UE.

Băncile cu sediul în Marea Britanie se tem de un "hard" Brexit, în urma căruia nu vor avea acces la piața unică europeană, și se confruntă cu presiuni din partea autorităților de reglementare pentru a evita o încheiere abruptă a legăturilor cu clienții transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulențe pe piețe.

În această situație, active bancare de peste 1.000 de miliarde de euro, inclusiv împrumuturi, derivate și valori mobiliare ar trebui mutate în registrele contabile ale subsidiarelor europene, apreciază AFME.

Marile bănci de investiții folosesc Londra ca bază pentru relațiile cu clienții din Europa, Africa și Asia. Mutarea activelor bancare în noile subsidiare europene va obliga instituțiile financiare să injecteze în aceste entități capital în valoare de 70 de miliarde de euro. Aceste costuri se amortizează într-o perioadă de 3-5 ani, ceea ce va reduce rentabilitatea capitalului propriu (ROE) al băncilor cu 0,5%, la 0,8%, a avertizat Asociația pentru Piețele Financiare din Europa.

Vineri, Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Angliei (BoE) au avertizat că planurile referitoare la Brexit ale unor instituții financiare nu sunt suficient de bune, după ce au verificat strategiile acestora de limitare a riscurilor în urma reducerii semnificative a legăturilor financiare transfrontaliere.

"Așa cum știți, am cerut băncilor pe care le supervizăm direct să ne împărtășească strategiile lor legate de Brexit. Analizând aceste strategii, cred că este corect să spun că cele mai multe instituții financiare nu sunt acolo unde ar trebui să fie", a declarat, vineri, un oficial al BCE, Daniele Nouy, la un workshop dedicat Brexitului, care se desfășoară la Frankfurt.

Daniele Nouy conduce Agenția de Supervizare Bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, care supraveghează toate băncile ce sunt încorporate în zona euro și au active de peste 30 de miliarde de euro (32 de miliarde de dolari). Filialele băncilor din afara zonei euro sunt supervizate local de autoritățile naționale.

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, a stabilit pentru 14 iulie termenul limită până la care băncile interne și externe își vor prezenta planurile privind modul în care se vor descurca, dacă nu va exista un acord comercial după ieșirea Marii Britanii din UE.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102