REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bricul „Mircea” scrie istorie. Pentru prima dată, cadeți germani fac instructajul pe nava școală din România

Bricul „Mircea” scrie istorie. Pentru prima dată, cadeți germani fac instructajul pe nava școală din România

Replica API 15 august 2017 | 00:10 450

Nava școală „Mircea”, aflată în vara aceasta într-un nou marș anual de instruire practică a studenților de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, și a opt cadeţi străini de la academiile navale din Bulgaria, China, Grecia şi Polonia, a părăsit portul din Wilhelmshaven. De data aceasta, bricul are la bord, pe lângă tinerii marinari români, și 46 de cadeți germani. Într-o corespondență semnată de căpitanul-comandor Mihai Egorov, intitulată sugestiv „Lacrimi la despărțirea de Germania”, părinții și rudele cadeților români pot afla cât de emoționantă a fost, pentru întreg echipajul bricului, plecarea din Germania. În rândurile de mai jos, redăm corespondența transmisă de pe bric.

„ Ploaia a fost o constantă pe toată perioada escalei NS Mircea la Wilhelmshaven și nu avea cum să lipsească tocmai de la ceremonia de plecare a navei. O ceremonie sobră, nemțească, i-am putea spune, în care marșurile intonate de fanfara Regimentului de Aviație și puținii marinari prezenți pe cheu, au fost singurele elemente care ne-au amintit de ceremonialurile organizate la sosirea sau la plecarea NS Mircea în/din misiuni.

A plouat la Wilhelmshaven, parcă într-o încercare de a masca lacrimile părinților cadeților germani aflați la bordul NS Mircea. Despărțirile sunt emoționante întotdeauna, dar parcă cea de astăzi a fost una mai specială; chiar dacă prima serie de cadeți germani se va debarca peste trei săptămâni în portul Palma de Mallorca, emoții au avut și ei și părinții sau rudele lor aflate pe cheu. Au fost strângeri în brațe, au fost batiste fluturând pe cheu, au fost lacrimi la despărțire, au fost lucruri firești, atât de simplu exprimate fără cuvinte. E greu să spui ce te impresionează cel mai mult la un astfel de moment, dar cu siguranță plânsul unei mame ascunzându-se în spatele unei umbrele, nu are cum să te lase indiferent.

Mircea a plecat din portul Wilhelmshaven cu 34 de cadeți români și 46 de cadeți germani la bord, cu instructori și personal medical români și germani, pregătit să mai scrie o pagină în istoria Forțelor Navale. Și nici n-ar avea cum să nu facă asta atâta timp cât este prima dată când Marina Germană a încredințat pregătirea cadeților ei de anul I, unei alte marine, cea română, iar așteptările sunt mari de ambele părți.

„Întotdeauna între oamenii inteligenţi există un limbaj comun”, scria Alexandru Paleologu, iar activitățile de pregătire ale cadeților desfășurate în această săptămână au demonstrat acest lucru. Marinăria este o profesie vocațională, cu un limbaj specific, înțeles și acceptat de toți cei din breaslă, astfel încât bariera de limbaj a fost depășită ușor, iar cu seriozitate, cadeții germani s-au acomodat repede cu programul și comenzile de la bordul navei. Antrenamentele de întindere și strângerea velelor, rolurile și antrenamentele de brațări – au reprezentat în linii mari programul zilnic de pregătire comună al cadeților. Și, spre suprinderea tuturor, în ciuda temerii inițiale cauzate de barierele de limbaj – comenzile în limba română fiind dublate în limba engleză – integrarea cadeților a fost foarte bună, iar antrenamentele reușite. Urmează să vedem în perioada următoare cum se vor descurca atunci când vor trebui să întindă velele pentru a căuta vântul favorabil la bordul NS Mircea.

Spuneam și în corespondența trecută că încă din primele zile cadeții germani au fost repartizați și pe sectoarele de curățenie și în servicii, alături de colegii lor români; în acest moment sunt deja în primele servicii de cart pe mare, în comanda de marș a navei, limba engleză devine o constantă iar lucrul și traiul în comun îi face pe cadeții români să-și perfecționeze deprinderile de comunicare în această limbă.

Plecată dimineața din Wilhelmshaven, Nava Școală Mircea navigă acum prin Marea Nordului, îndreptându-se spre Portugalia. Până la următoarea escală, urmează 10 zile pe mare, timp în care instrucția de specialitate în domeniul navigației sau al motoarelor va fi dublată de observații la coastă și recunoașterea reperelor, activități de matelotaj, navigație cu vele – dacă va fi vânt favorabil - și lucru în echipe mixte la toate activitățile. Și, peste toate, urmează perioada de acomodare pentru cadeții germani sau reacomodare pentru cadeții români, cu mișcarea navei și răul de mare și cu... lipsa semnalului de telefonie mobilă.

„Viața nu este ce ai trăit, ci ce iți amintești că ai trăit și cum ți-o amintești pentru a o povesti”, Gabriel Jose Garcia Marquez. La finalul acestui marș de instrucție, dincolo de lacrimile despărțirii cadeților germani de familii văzute în Wilhelmshaven, dincolo de greutățile vieții de la bordul unui velier - știute de toți cei care au trecut odată pe bric -, pentru cadeții români și pentru echipajul NS Mircea va rămâne și această mândrie că sunt primii care participă la instruirea cadeților altei marine pe o navă românească. Și de ce nu, de modul în care se va desfășura această instruire, vor depinde viitoarele activități de pregătire ale cadeților Marinei germane sau poate ale unei alte marine, aici la bordul legendarului velier românesc.

Cu speranța că vom avea înțelepciunea de a trăi experiențe frumoase la bordul navei, până la următoarea corespondență, de la bordul lui Mircea vă transmitem dragoste, speranță și încredere!”.

Nava Şcoală „Mircea”, cu un echipaj de 163 de marinari militari la bord, efectuează, în perioada 23 mai - 22 septembrie, marşul anual de instruire practică. Anul acesta, „Mircea” și este programat să parcurgă peste 9.800 de mile marine şi să facă escale în 11 porturi din ţări cu deschidere la Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Baltică şi Oceanul Atlantic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine baga baii in buzunar ? Ca de platit, noi platim ...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614