REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Broccoli, armă secretă care te ajută să lupți cu diabetul

Broccoli, armă secretă care te ajută să lupți cu diabetul

Replica API 24 august 2020 | 00:00 828

Oamenii de știință spun că broccoli, mai exact extractul obținut din legumă, poate fi folosit că armă "secretă" împotriva diabetului.

Broccoli conține un ingredient care îi poate ajută pe pacienții cu diabet de tip 2 să își țină glicemia sub control, potrivit unui nou studiu, iar astfel ar fi posibil un tratament mult-dorit de milioane de persoane, scrie doc.ro.

Un compus chimic ce se găsește în legumele din familia cruciferelor, precum broccoli și varză de Bruxelles, numit sulforafan ar fi responsabil, după cum s-a observat, de scăderea nivelului glucozei în anumite experimente de laborator, efectuate pe șoarecii cu diabet.

Oamenii de știință au folosit numeroase modele pe calculator pentru a identifica și pentru a trece prin mii de substanțe chimice care ar putea inversă efectele diabetului de tip 2.

Cercetătorii de la Universitatea Gothenburg din Suedia sunt extrem de încântați de efectele pe care le-au observat la substanță din broccoli și sunt nerăbdători să le ofere pacienților acest extract. Ei au observat o reducere a glucozei de aproximativ 10%, ceea ce este suficient pentru a reduce complicațiile diabetului ce apar la nivelul ochilor, rinichilor și sângelui.

Acea reducere medie de 10 procente a fost obținută pe un eșantion de 97 de voluntari umani, care au luat parte la un test clinic pe o perioada de 12 săptămâni. Participanții care erau obezi și care aveau un nivel mai mare al glucozei în sânge au avut cel mai mult de beneficiat de pe urmă broccoli.

Doză a fost echivalentul a aproximativ 5 kilograme de broccoli consumate zilnic, dar cercetătorii spun că broccoli ar putea fi transformat într-o pudra, pentru a fi adăugată mai ușor în alimente și în băuturi.

Este important de reținut că toți participanții, mai puțîn 3 dintre ei, au continuat să ia metformină, un medicament folosit deja pentru a îmbunătăți reglarea glucozei în sânge, în cazul persoanelor cu diabet.

Chiar și așa, cercetătorii cred că sulforafanul ar putea, în cele din urmă, să înlocuiască metformină în cazul unora dintre pacienți, mai ales că 15% dintre persoanele cu diabet nu pot lua metformină, deoarece medicamentul este asociat cu riscuri de insuficientă renală.

Cei doi compuși chimici au abordări diferite: sulforafanul suprimă enzimele din ficat care stimulează producția de glucoză, pe când metformină face celulele să fie mai sensibile la insulină, scoțând astfel mai multă glucoză din fluxul sangvin.

Înainte de studiul pe oameni, cercetătorii au descoperit totodată că sulforafanul era capabil să reducă producția de glucoză în celulele hepatice crescute în laborator și a putut să schimbe expresia genelor ficatului, de la o stare anormală, afectată de boală, în cazul șoarecilor diabetici.

Chiar și așa, sunt necesare studii mai ample și mai detaliate, înainte că sulforafanul să poată fi aprobat pentru tratamentele regulate, însă până atunci, cel mai bine este să îți menții aportul de legume la un nivel normal și sănătos și să mănânci broccoli ori de câte ori ai ocazia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218