REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bucătarul Nejloveanu vrea să înfiinţeze Facultatea de Gastronomie la Ovidius

Bucătarul Nejloveanu vrea să înfiinţeze Facultatea de Gastronomie la Ovidius

Replica API 20 ianuarie 2012 | 00:00 1076

Chiar dacă efectele crizei se resimt şi în ograda sa,

Chiar dacă efectele crizei se resimt şi în ograda sa,

Efectele crizei financiare nu l-au ocolit nici pe afaceristul Niculae Nejloveanu, fiind nevoit să strângă cureaua în ceea ce priveşte afacerile ce le administrează. Primul afectat a fost restaurantul "La Proţap" din zona Casa de Cultură, unde personalul s-a redus la jumătate. "Criza se simte, ca peste tot. Dările lunare au rămas aceleaşi şi nu fac decât să mă gândesc cum să le acopăr pe toate. Zi de zi fac acest lucru. Am renunţat şi la o parte din personalul restaurantului, tocmai din acest motiv. Nu putem decât să sperăm că va fi mai bine", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Niculae Nejloveanu. Cu toate acestea, maestrul bucătar se poate lăuda cu câteva realizări. Una dintre acestea este "Centrul European de Gastronomie şi Turism, Fundaţia Ing. Nejloveanu", care pune la dispoziţia cursanţilor săli de curs dotate la standarde europene, bucătărie utilată cu toată aparatura necesară, bibliotecă, bar, săli de mese şi săli de proiect. Toată investiţia în mobilier, aparatură şi modernizarea spaţiului s-a ridicat la suma de 250.000 euro. "Am început acest proiect tocmai în scopul de a ajuta, de a oferi o pregătire la standarde înalte atât pentru bucătari, ospătari, cameriste, dar şi pentru alte specializări. Vreau să pun accent pe această specializare tocmai că în România nu prea se promovează. Vreau să ofer o pregătire bună, nu să vând diplome aşa cum se procedează prin alte părţi. Lumea este reticentă, are un anume fel de a gândi. De ce să dea 16 milioane şi să piardă 6 luni de zile la şcoala lui Nejloveanu când poate să-şi cumpere diploma cu 5 milioane? Cam asta era concepţia. Acum, pot spune că ceva s-a mai schimbat. Lumea a început să înţeleagă că nu numai diploma este importantă ci şi pregătirea pe care o capeţi, cu ce rămâi cand bagi diploma în sertar", a specificat Nejloveanu. Cât despre locurile de muncă ale viitorilor absolvenţi, afirmă că întotdeauna a participat la integrarea acestora în muncă prin colaborarea cu agenţii economici, iar pe mulţi dintre ei i-a oprit chiar la restaurantul din cadrul Balada Nej. De asemenea, "gastronomia este o artă", susţine Nejloveanu, care ar trebui mult mai mult promovată decât este la momentul actual. În acest sens, ar dori să facă ceva pentru a crea un imbold, şi anume înfiinţarea unei Facultăţi de Gastronomie. "La noi nu există încă pregătire superioară pentru arta culinară şi este mare păcat. Vreau să fac eu primul pas în acest sens. Vreau să iau legătura cu Universitatea Ovidius şi să vedem ce putem face în acest sens. Fac tot posibilul pentru a face ceva cu acest domeniu, schimb de experienţă cu alte ţări, particip împreună cu echipa mea la fel de fel de concursuri şi evenimente în ţară şi peste hotare, vreau să ridic arta culinară la rangul ei adevărat. Din păcate, la noi mai este de lucrat pentru că agenţii economici se mulţumesc cu bucătari slab pregătiţi iar lumea cu mâncare ieftină şi de calitate îndoielnică. Trebuie să înţelegem că meseria de bucătar nu se învaţă doar din pic sau din cretă. Practica este esenţială, a adăugat acesta. De menţionat este faptul că, în Constanţa, tot mai multă lume se reprofilează şi apelează la cursurile de bucătar, lucru care nu poate decât să-l fericească pe Nejloveanu, care recomandă constănţenilor "să aprecieze lucrurile de calitate şi bine făcute".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614