REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Bucureştiul ţine legătura cu Galaţiul: acolo este "cheia" organigramei care înspăimântă finanţiştii constănţeni

Bucureştiul ţine legătura cu Galaţiul: acolo este "cheia" organigramei care înspăimântă finanţiştii constănţeni

Replica API 8 august 2013 | 00:00 187

Huţucă nu cunoaşte detalii, Onica e prea ocupat

Huţucă nu cunoaşte detalii, Onica e prea ocupat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se reorganizează în 8 administraţii financiare regionale care vor avea sediile în Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj Napoca, Braşov şi Bucureşti. Direcţia de Finanţe Publice Constanţa s-a transformat în Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, fiind subordonată Direcţiei Regionale de la Galaţi. Administraţiile financiare au devenit servicii fiscale orăşeneşti sau municipale cu excepţia Administraţiei Fiscale a municipiului reşedinţă de Judeţ.

Până aici totul este clar şi pe înţelesul oricui. Numai că această reorganizare presupune eliberarea din funcţie în masă a directorilor, a directorilor adjuncţi şi a şefilor birourilor servicii din cadrul Direcţiilor Generale ale Finanţelor Publice Judeţene. Aceste eliberări din funcţie s-au făcut din cauza noii structuri create, Direcţia Antifraudă Fiscală, în care posturile pot fi ocupate tot de personalul ANAF, dar numai după susţinerea unui examen de integritate. În judeţul Constanţa au primit preaviz 189 de angajaţi chiar în data de 1 august. Aşa ca să înceapă bine din prima zi a lunii. Vestea, cu toate că era oarecum aşteptată, nu le-a picat tocmai bine acestora. La fel ca şi ceilalţi constănţeni încadraţi în muncă au familii acasă, copiii, rate, obligaţii. Numărul de posturi pe total ANAF a rămas neschimbat. Cei care au primit preavize pot opta să lucreze inclusiv la Direcţia Antifraudă Fiscală. Din cei 189, 100 vor putea să rămână în judeţ, iar ceilalţi 89 sunt nevoiţi să plece în alte judeţe. Dintre aceştia din urmă, mulţi se gândesc însă că vor fi obligaţi să achite chirie, care de obicei se ridică la 200 de euro. Gândul acesta îi face să cumpănească de două ori dacă vor să rămână în cadrul aceluiaşi serviciu sau este mai bine să se reorienteze. Toate aceste gânduri, îngrijorări au făcut personalul să fie foarte stresat. Nu este uşor să te trezeşti peste noapte că nu mai ai serviciu. Toate planurile se dau peste cap. Opţiuni există într-adevăr pentru cei eliberaţi din funcţie, dar nu sunt tocmai pe placul acestora. Angajaţii DGFP Constanţa au declarat, toate acestea, reporterilor "Replica", însă sub nici un chip nu au dorit să fie fotografiaţi, filmaţi, citaţi. Se tem că îşi înrăutăţesc situaţia.

Lista posturilor vacante trebuie să fie gata cel târziu miercuri, 7 august a.c.

Lista posturilor vacante, conform legii 188/99 privind statutul funcţionarului public, trebuie să fie gata cel târziu miercuri, 7 august a.c., pentru a putea fi primite joi la sediul administraţiilor financiare din toată ţara, deoarece preavizele au fost primite pe 1 august, a.c.. Aşa prevede legea, ca în termen de o săptămână organigrama să fie gata. În legătură cu organigrama şi cu soarta angajaţilor care au primit preavize am cerut şi noi lămuriri, întâi pe plan local. Bogdan Huţucă, şeful DGFP Constanţa a spus că nu deţine informaţiile pe care le cerem: "Luaţi legătura cu cei de la Galaţi, întrebaţi-i pe ei". Declaraţia şefului DGFP Constanţa este totuşi îndreptăţită. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa nu are personalitate juridică, drept urmare reprezentanţii acesteia nu pot face declaraţii decât cu acordul regionalei de la Galaţi. După trei zile de insistenţe la Costică Onica, directorul Direcţiei Regionale de la Galaţi, secretara acestuia ne-a lămurit cum stau lucrurile: "Sunt zile în care nu reuşeşc nici eu să-l văd pe domnul director. Este foarte ocupat. În continuu are şedinţe cu directorii sau trebuie să plece pe teren. De ce nu întrebaţi pe plan local? Chiar azi trebuie să treacă şi pe la vămi. În plus, primeşte de la Bucureşti mereu modificări ale organigramei", a delcarat secretara directorului Direcţiei Regionale de la Galaţi. Modificări ale organigramei? Până în ultima zi? Sau poate nu va fi gata la termen. Nici data susţinerii examenelor de integritate nu a fost stabilită încă.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614