REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Budăi: PSD propune majorarea punctului de pensie, a alocaţiilor pentru copii şi salariului minim

Budăi: PSD propune majorarea punctului de pensie, a alocaţiilor pentru copii şi salariului minim

Replica API 29 ianuarie 2021 | 19:58 1622

PSD propune, în bugetul de stat "alternativ", majorarea punctului de pensie în 2021 la 1.775 lei din martie şi la 1.875 lei din septembrie, a anunţat, joi, deputatul social-democrat Marius Budăi, fost ministru al Muncii.

Marius Budăi

"Îngheţarea salariilor bugetarilor, amânarea creşterii pensiilor şi alocaţiilor credem că sunt contraproductive. Aceste măsuri de austeritate vor genera doar pierderi de putere de cumpărare ale cetăţenilor şi vor scădea, astfel, cererea agregată şi va întârzia revenirea economică. De aceea, suntem convinşi că un Guvern trebuie să respecte legile în vigoare. Ne propunem ca, de la 1 martie 2021, valoarea punctului de pensie să ajungă la 1.775 lei şi de la 1 septembrie să ajungă la valoarea de 1.875 lei, în tandem cu creşterea alocaţiilor, dar şi creşterea pensiilor şi salariilor profesorilor", a explicat Budăi, în conferinţa de presă organizată de PSD pentru prezentarea bugetului "alternativ" pe 2021, scrie Agerpres.

El a susţinut că există bani pentru majorarea punctului de pensie, dar trebuie să existe "doar dorinţa de a pune oamenii în mijlocul oricărei politici publice pe care Guvernul doreşte să o aplice".

Potrivit lui Marius Budăi, pentru majorarea pensiilor sunt necesare cheltuieli suplimentare în 2021 de 24,1 miliarde lei şi aceşti bani pot fi luaţi din creşterea încasărilor din contribuţii sociale (10,3 miliarde lei), din creşterea contribuţiilor din mărirea veniturilor PFA (1 miliard lei), din contribuţii eşalonate şi recuperate în 2021 (1,8 miliarde lei), din recuperarea arieratelor CAS (3,1 miliarde lei), din sumele recuperate din evaziunea la CAS (4 miliarde lei) şi din subvenţii de la bugetul de stat (3,9 miliarde lei).

Budăi a precizat că PSD mai propune majorarea salariului minim brut, a alocaţiilor, a pensiei minime şi programe sociale.

El a spus că salariul minim brut în 2021, potrivit viziunii PSD, trebuie să crească la 3.100 lei pentru sectorul construcţii, 2.600 lei pentru cei cu studii superioare şi la 2.460 lei pentru celelalte categorii.

În bugetul "alternativ" al PSD mai sunt cuprinse cheltuieli cu creşterea alocaţiilor pentru copii la 300 lei/lună, respectiv 600 lei/lună, precum şi cu programe pentru stimularea natalităţii şi cu creşterea salariilor profesorilor.

În opinia sa, o problemă "extrem de spinoasă" în România o reprezintă pensia minimă, iar un milion de cetăţeni sunt "condamnaţi" de Guvernul Cîţu la îngheţarea acestui venit.

PSD propune o pensie minimă de 1.000 lei, de la 1 martie, a informat Budăi.

"O evoluţie extrem de îngrijorătoare în anul 2020 a fost rata şomajului. Vă aduceţi aminte că în guvernarea PSD am reuşit, până în septembrie 2019, să avem cea mai mică rată a şomajului de după Revoluţie. Trebuie să reluăm această luptă cu crearea de noi locuri de muncă prin acele programe pe care le-am prezentat, pentru că mai puţini şomeri înseamnă un efort mai mic din partea statului cu susţinerea acestora, dar şi încasări mai mari din taxe şi impozite aferente salariilor", a indicat fostul ministru al Muncii.

Senatorul PSD Radu Oprea a precizat că, pentru 2021, PSD propune finanţarea de la buget a programelor prioritare Start-up Nation III, "Fabricat în România", a schemei de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă, a programului "Restart rural" şi a celui pentru investiţiile mari.

Bugetul alternativ al PSD pe 2021 este construit pe o rată a inflaţiei de 2,9%, curs de schimb leu-euro de 4,9, un deficit de 7,26% şi un PIB de 1.118,5 miliarde lei, a spus Oprea.

"De câte ori PSD a fost la guvernare a ştiut să guverneze cu pricepere. (...) Din păcate pentru noi, de fiecare dată a trebuit să muncim foarte mult ca să recuperăm şi să reparăm ceea ce au stricat ca întotdeauna guvernările de dreapta. Am aflat de la ei mereu că nu se poate şi vrem să arătăm că se poate", a afirmat senatorul social-democrat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai sictir tu dobotocule. De 20 de Ani ne conduce base si fuererul cu virusii portocalii si galbeni. Cretinule, singurele cresteri au fost pe vremea celor injuratii de idiotic si masochisti ca tine.
0
2
infractorii fac propuneri, acum.Hai sigtir nemernicilor.Puteati sa o faceti de 30 de ani incoace...
4
1
Scoateti poza cu imputitu asta psd-ist...iar pute a ciorapi nespalati!
4
2
PSD a ramas tot o adunatora de scursuri,trompete pt fraeri,cand erau la putere nu aveau solutii le gasesc acum in opozitie
6
2
De ce nu le-a marit el cat a fost ministru?
5
3
cati imbecili pe aici,dar cand ai ordin sa dezinformezi postezi prostiile de mai jos .Poate va mai treziti ,dreapta s-a imprumutat de peste 103 miliarde lei, si imprumuturile nu s-au oprit ,nici economia nu a crescut, sanatatea si scoala falimentare ,nu pensii ,salarii si alocatii crescute conform legilor votate si de PNL-USR, plus semnate de ficusul peee seee deee din deal,Dar unde au disparut banii? Ca nici datoriile PSD nu au fost platite avem cam 46 la suta datorie externa de la 36 in 2019 si lista continua. Apropo TI au clasat Romania in 2020 in top 3 state cele mai corupte ,asa ca.....
5
4
Hai sctir pizdistule. Idiotenie maxima. Voi alergati dupa ciolan, iar vorbele aruncate de rahatul asta, nu face altceva decat sa arunce praf in ochii populatiei. A-ti lasat in urma voastra o caruta de tampenii, si acum tipati ca guvernarile pnl s-au imprumutat. Ceea ce spune boul asta inseamna iarasi pooola investitii. Psdisti cretini. Moooie psd.
9
6
du-te bai la buda , si te caca ,ca esti prost rau !
8
7
Ca se impuiaza tig no si toti puturosi si betivii sa ia alocatii si ajutor social. Cine vrea copii sa aibe cu ce sa si I creasca mu incurajati distrusii sa faca copii
10
6

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920