REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Bufeuri la menopauză: de ce apar și cum le reduci

Bufeuri la menopauză: de ce apar și cum le reduci

Replica API 21 august 2020 | 00:00 1251

Bufeurile sunt acea senzație de căldură intensă pe care o simt femeile mai ales în anii menopauzei ori în anii care reprezintă tranziția către menopauza. De multe ori, femeile se confruntă cu aceste valuri sau puseuri de căldură intensă și în timpul nopții, iar transpirațiile nocturne le pot afecta calitatea somnului. Există, însă, anumite măsuri care pot ajută la reducerea simptomelor bufeurilor la menopauză, scrie doc.ro.

Cauzele care determina apariția bufeurilor la menopauză

Bufeurile sunt acele senzații șubițe de căldură, care se extind mai ales către zona fetei, gâtului și a pieptului. Când bufeurile apar în timpul nopții, apar transpirațiile nocturne, o altă neplăcere cu care se confruntă unele dintre femeile aflate la menopauza. Statisticile de peste hotare arată că până la 85% dintre femei raportează că au bufeuri în timpul menopauzei, așa că este important să cunoaștem nu doar de ce apar aceste stări, cât mai ales cum le putem ameliora.

Potrivit experților*, în mod natural, menopauza are loc între 45 și 55 de ani și perioada această de tranziție durează în jur de 7 ani, însă ea poate continuă chiar și până la 14 ani. Potrivit unor estimări făcute de specialiști, ocurență bufeurilor poate să se întindă pe o perioada, în medie, de 5,2 de ani și cu cât debutează mai devreme în viață unei femei, cu atât bufeurile se pot întinde pe o perioada mai mare de ani.

De ce apar, totuși, bufeurile? Transpirațiile nocturne și bufeurile apar înainte, cât și în timpul menopauzei deoarece nivelul anumitor hormoni este în continuă schimbare, iar printre aceștia se află estrogenul și progesteronul, afectând controlul temperaturii corpului.

Dereglările apărute în ceea ce privește producția acestor hormoni afectează acțiunea altor hormoni care sunt responsabili de reglarea temperaturii corpului. Acest lucru cauzează stările caracteristice de căldură subită, de înroșire a fetei și de transpirație excesivă pe care le au femeile.

Experții spun că nu se cunoaște cu exactitate care este cauza bufeurilor, iar numeroase studii încearcă să înțeleagă mecanismul acestor stări. Există, însă, o dovadă clară că bufeurile rezultă dintr-un dezechilibru hormonal din corpul femeii, o schimbare în ceea ce privește producția unor hormoni importanți. Mai mult, se crede că obezitatea și sindromul metabolic ar crește incidența bufeurilor, așa că este important că greutatea corpului să fie ținută sub control.

Simptome care însoțesc bufeurile

Frecvența bufeurilor poate să difere. Unele doamne se confruntă doar ocazional cu bufeurile la menopauza, pe când în cazul altor femei, simptomele ce însoțesc aceste stări pot să afecteze viață de zi cu zi. De exemplu, în cazul anumitor femei, tranziția către menopauza poate fi însoțită nu doar de bufeuri, ci și de: tulburări de somn, schimbări de dispoziție și irascibilitate, durere în timpul raportului sexual sau depresie.

Cum calmezi simptomele bufeurilor, la menopauza ori în perimenopauză

Poți încerca mai multe metode pentru a reduce bufeurile ori pentru a preveni apariția lor la menopauza. Medicii recomandă că femeile să facă anumite schimbări în stilul de viață, pe o perioada de cel puțin 3 luni, înainte de a începe orice fel de tratament medicamentos pentru bufeuri.

Iată câteva dintre schimbările pe care le poți face în stilul tău de viață, pentru a reduce bufeurile:

Menține temperatura din dormitor cât mai scăzută, fă răcoare în timpul zilei și încearcă să bei mici cantități de apă rece înainte de culcare.

Pentru pat, folosește așternuturi sau cearceafuri ori lenjerii care să fie din materiale care nu te fac să transpiri mai mult decât în mod normal.

Îmbracă-te în straturi, pentru a-ți fi mai ușor să dai jos hainele la începutul unui bufeu.

Poți să ții în geantă un evantai sau un ventilator mic portabil, atunci când ai stări de căldură accentuată.

Evita consumul de alcool, alimentele picante și cofeină, pentru că acestea pot agrava simptomele menopauzei.

Dacă fumezi, încearcă să renunți la acest viciu, pentru că și fumatul poate să contribuie la anumite simptome ale menopauzei.

Menține-ți greutatea corporală optimă, pentru că femeile care sunt supraponderale sau obeze se confruntă mai des cu bufeuri, iar aceste stări sunt mai severe.

Poți să încerci anumite practici care te ajută să îți menții mintea sănătoasă, cum ar fi yoga și alte tehnici de relaxare, precum meditația, tăi-chi etc.

Poți apela la un tratament hormonal pentru a trata bufeurile

Discuta cu medicul tău ginecolog înainte de a folosi hormonoterapia pentru a trata simptomele menopauzei. În anumite situații, hormonii prescrisi de medic se vor dovedi foarte eficienți în reducerea numărului și a severității bufeurilor. În plus, tratamentul hormonal este eficient și în reducerea uscăciunii vaginale, un alt simptom al menopauzei.

Există multe tipuri de hormoni disponibili pentru femei, pentru a trata bufeurile la menopauza. Printre aceștia se află estradiolul, estrogenii conjugați, modulatori selectivi ai receptorilor estrogenici și hormoni sintetici. Medicul este cel mai în măsură să îți prescrie un tratament personalizat, pentru a controla simptomele menopauzei, așa cum sunt bufeurile.

O dietă echilibrată

Anumiți nutrienți, în special proteinele și grăsimile, ajută organismul, ghidand hormonii și transmiterea semnalului în sistemul nervos. O dietă echilibrată poate reduce, totodată, și modificările ce apar la nivelul glucozei din sânge, care cauzează apariția unor simptome similare cu bufeurile. Așa că medicii recomandă că femeile aflate la premenopauză sau menopauza să mănânce alimente bogate în acizi grași Omega 3, precum peștele de mare adâncime pri semințele de în măcinate. Totodată, recomandarea lor este că, în cazul în care din alimentație lipsesc acești acizi grași esențiali, femeile ar putea să ia un supliment cu ulei de peste.

Un studiu a arătat eficacitatea unui tratament cu Omega 3 în ceea ce privește simptomele ori tulburările vasomotorii, așa cum sunt bufeurile. Mai multe femei au fost împărțite în două grupuri: un grup a primit suplimente cu Omega 3, un grup a primit capsule placebo. Participantele din primul grup au primit, timp de 12 săptămâni, o doză de Omega 3 de 1,8 grame pe zi.

Fiecare capsulă conținea EPA (425 mg) și DHA (100 mg) și alte tipuri de Omega 3 (90 mg). Cercetătorii au vrut să afle în principal dacă disconfortul produs de simptomele vasomotorii (bufeuri) și frecvența acestor simptome s-au redus în urmă intervenției. După 12 săptămâni, reducerea simptomelor vasomotorii în cazul grupului care a luat Omega 3 nu a fost foarte pronunțată, însă unele femei au observat o diferența relativă, având mai puține bufeuri pe zi.

Nu uita să discuți cu medicul tău înainte de a lua orice fel de suplimente ori tratament pentru a calmă bufeurile!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218