rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 14 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Bugetul de stat prevede un miliard de lei pentru HORECA

Bugetul de stat pe 2021, votat în Parlamentul României, garantează investiții record în economia României, în valoare de 62 miliarde lei, cu 8,9 miliarde mai mult decât în 2020. De asemenea, este unul care susține măsurile care trebuie luate în contextul crizei Covid, pentru care s-au alocat 14,58 miliarde lei, la care se adaugă facilități fiscale, granturi și garanții de peste 28,1 miliarde de lei.

„Guvernul României a aprobat extinderea măsurilor prin care debitorii pot solicita suspendarea plății ratelor, prin care se are în vedere continuarea moratoriului legislativ până la data de 15 martie 2021, dată de depunere a cererilor.”, precizeaza conducerea PNL Constanta. De la operaționalizarea Programului în luna aprilie 2020 și până la data de 31.12.2020 au fost acordate un număr de 25 scrisori de garantare în valoare de 261 milioane lei.

Unul dintre cele mai ambițioase și bine finanțate programe va continua în 2021. Este vorba despre IMM INVEST România, prin intermediul căruia statul român garantează în procent de 80% sau 90% creditele de investiții și creditele/liniile de credit aferente capitalului de lucru contractate de microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii.

Pentru anul 2021 se estimează un plafon de garanții de stat de 15 miliarde lei din care Subprogramul AGRO IMM INVEST va avea alocat un plafon de 1 miliard lei. Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 40.000 de beneficiari. Comisia Europeană a decis prelungirea termenului până la care pot fi emise contracte de garanție/acorduri de finanțare în cadrul programului până la data de 30 iunie 2021, plata grantului urmând a fi efectuată până la data de 30 iunie 2022, precum și instituirea Subprogramului AGRO IMM INVEST cu scopul susținerii IMM-urilor și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Acesta prevede, suplimentar, un grant nerambursabil de maximum 10% din valoarea creditului garantat cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.

Pentru anul 2020, plafonul total al garanțiilor de stat în cadrul programului a fost de 20 de miliarde lei, în program fiind înscrise 22 de instituții de credit. Până la data de 31.12.2020 au fost acordate prin Programul IMM INVEST România un număr de 25.586 credite cu o valoare de 14,23 miliarde de lei ce implică garanții de 11,94 miliarde lei.

„Programul IMM Leasing aprobat în 2020 va continua în 2021. Perioada de derulare a programului este determinată de alocarea de către MF a plafonului de garanții de stat pentru anul 2021 și de prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de minimis (propunerea FNGCIMM, bazată pe prelungirea duratei de aplicare a cadrului temporar, fiind ca perioada de valabilitate a schemei de ajutor de minimis să se prelungească până la 31 decembrie 2021, iar plata grantului până la 31 octombrie 2022 cu posibilitatea prelungirii, în limita bugetului alocat schemei).”, au punctat liberalii constanteni. Plățile în cadrul prezentei scheme se efectuează până la data de 31 octombrie 2021. Creditele bugetare aferente perioadei 2020 - 2021 sunt de 111,6 milioane lei pentru realizarea de plăți în baza angajamentelor legale emise. Prin implementarea Programului se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 1.600 de beneficiari.

Tot pentru IMM-uri se va derula, și în 2021, Programul IMM Factor (a fost prelungit până pe 30 iunie 2021). Bugetul schemei de ajutor de stat este 1,043 mld lei (echivalentul în lei al sumei de 215,72 milioane euro), iar prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 500 de beneficiari.

Nu au fost uitate nici măsurile de sprijin pentru companii mari și întreprinderi mici și mijlocii cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei, acordate prin intermediul Eximbank în numele și contul statului. În bugetul de stat pe anul 2021 vor fi alocate noi sume pentru implementarea celor trei măsuri. Până la data de 31.12.2020 valoarea garanțiilor acordate este de 246,1 mil. lei, iar valoarea finanțărilor cu dobânda subvenționată este de 33 mil. lei. Astfel, prin intermediul Eximbank vor fi puse în practică următoarele măsuri de sprijin pentru companii mari și întreprinderi mici și mijlocii cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei: acordarea de garanții, în numele și în contul statului, pentru companii afectate de pandemia COVID-19, acoperind necesarul de garantare în proporție de maximum 90%, pentru credite noi sau deja acordate de către bănci comerciale; acordarea de finanțări cu componentă de ajutor de stat, în numele și în contul statului, pentru companii afectate de pandemia COVID-19; acordarea de produse cu componentă de minimis, respectiv compensarea dobânzii la credite în derulare, subvenționarea dobânzilor la credite noi și plafoane de garantare cu componentă de minimis pentru creditele de capital de lucru acordate de băncile comerciale.

Facilități fiscale ale ANAF pentru combaterea efectelor economice negative generate de pandemia COVID19, vor continua și în anul 2021, anunță Marian Crușoveanu. Printre acestea se numără restructurarea obligațiilor bugetare restante (termenul maxim pentru depunerea cererii este de 30 iunie 2021), anularea obligațiilor de plată accesorii aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 martie 2020, eșalonarea la plată simplificată. În anul 2021 se va acționa prioritar pentru simplificarea procedurilor de administrare fiscală și accelerarea procesului de digitalizare.

Sprijin real pentru mediul de afaceri din județul Constanța

Foarte important pentru județul Constanța este un program derulat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Este vorba despre schema de ajutor de stat privind acordarea de finanțare din fonduri publice naționale și/sau din fonduri externe pentru întreprinderile din domeniul turismului și alimentației publice, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 (HORECA).

„Schema de ajutor de stat se derulează până la data de 31.12.2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până la data de 30 iunie 2022, în limita creditului bugetar. Bugetul este de 1 miliard de lei, bani care vin de la bugetul de stat. Sunt peste 73.000 de beneficiari. Guvernul PNL țintește astfel sprijinirea sectorului HORECA și relansarea turismului românesc.”, au precizat liberalii, subliniind că ajutorul acordat nu poate depăși, însă, plafonul de 800.000 euro, la nivel de întreprindere.

Schema pentru granturi pentru IMM (microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții) va fi continuată și în 2021, având alocate credite de angajament și credite bugetare de peste 10 milioane lei.

Bugetul nu a uitat nici agricultura. În 2021 continuă sprijinirea financiară a fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic, prin acordarea de forme de sprijin conforme cu prevederile legislației Uniunii Europene, având ca sursă fondurile europene și bugetul național. Măsurile sunt foarte diverse, de schema de plată unică pe suprafață la sprijin pentru cei care nu depășesc 40 de ani și se instalează pentru prima dată într-o exploatație ca șef al exploatației până la sprijin de peste 45 milioane euro pentru sectorul vitivinicol.

Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime va beneficia de mai multe măsuri, finanțate cu aproape 10 milioane de euro, de care pot beneficia sute de pescari din Dobrogea. Se vor acorda bani inclusiv pentru încetarea temporară a activităților de pescuit (2 milioane euro) și pentru prelucrarea produselor pescărești și de acvacultură (un milion euro).

În paralel cu sesiunile de depunere proiecte din cadrul PNDR 2014-2020 aflate în desfășurare în prezent, în anul 2021 se derulează procesul de pregătire și lansare a măsurilor care se vor implementa în perioada de tranziție până la aplicarea Planurilor Strategice post 2020, având în vedere și nevoia de stimulare economică în sectorul agro-alimentar profund afectat de criza provocată de pandemia de COVID-19. România are la dispoziție un buget de 2,84 mld euro din care 2,15 mld. FEADR și 692,1 mil. euro.

În acest context, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pregătește lansarea de noi sesiuni de depunere de proiecte, care vor contribui la atenuarea efectelor generate de pandemia de COVID-19, la restabilirea echilibrului economic în special la nivelul sectorului agricol, precum și la crearea de noi locuri de muncă în mediul rural prin măsurile de stimulare a dezvoltării de activitați neagricole.

V.S.

miercuri, 3 martie 20211057
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Ultima oră
14 apr 15:57Ultima orăMotivul HALUCINANT pentru care o FEMEIE a AMENINȚAT că va ARUNCA UN BLOC în AER!

O femeie din orașul Năvodari, în vârsta de 65 de ani, a amenințat că aruncă în aer blocul în care locuiește...101

14 apr 15:55Ultima orăRemus NEGOI, după demiterea lui VOICULESCU: Să nu-şi închipuie MAFIA din SĂNĂTATE că îi va fi bine95
14 apr 00:00Ultima orăRiscul excluderii României din circuitul EURO 2020 a fost eliminat71
14 apr 00:00Ultima orăCioloş: Cîţu a făcut jocul celor care frânează reformele

Florin Cîţu nu mai are susţinerea Alianţei USR PLUS pentru rămânerea în funcţia de prim-ministru, declară...80

14 apr 15:09Ultima orăÎNCĂ un TRANSPORT cu DEȘEURI a fost OPRIT în VAMA VECHE!169
14 apr 00:00Ultima orăHaine contrafăcute și achiziționate din TURCIA, descoperite la Vama Veche!251
14 apr 00:00Ultima orăManevre ale forţelor navale ruse în Marea Neagră

Forţele navale ale Rusiei au început miercuri un exerciţiu militar în Marea Neagră, înaintea sosirii aşteptate a...257

14 apr 15:47Ultima orăO FEMEIE a AMENINȚAT că ARUNCĂ blocul în AER, la NĂVODARI!690
14 apr 14:00Ultima orăAsociația RESTO a demarat campania restaurant SIGUR-Noi ne-am VACCINAT375
14 apr 00:00Ultima orăPRINŞI fără PERMIS, pe străzile din Constanţa

La data de 13 aprilie a.c., în jurul orei 16.30, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un...247

14 apr 13:28Ultima orăSCANDAL la o POMANĂ, în Cuza Vodă779
14 apr 00:00Ultima orăFEMEIE, ESCORTATĂ şi ÎNCARCERATĂ la Poarta Albă, pentru CONTRABANDĂ670
Vremea
8.9°8.8° - 8.9° miercuri, 14 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 89%
Vânt: 8.17 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/4912174441127
5/4034383531165
joker642445338
Horoscop
mai mult...SPSportRT
14 apr 00:00SportChampions League: Bayern Munchen și Porto câștigă, dar PSG și Chelsea merg în semifinale

Victoria obținută de Bayern Munchen la Paris (1-0) nu a fost suficientă. PSG a eliminat deținătoarea trofeului și...486

14 apr 00:00SportOFICIAL Dușan Uhrin Jr, noul antrenor al echipei Dinamo

Duşan Uhrin Jr. este noul antrenor al echipei FC Dinamo, începând de marţi seară, în locul lui Gheorghe Mulţescu,...363

14 apr 00:00SportStefanos Tsitsipas, Grigor Dimitrov și Fabio Fognini merg mai departe (Rezultatele zilei)

Grecul Stefanos Tsitsipas, al patrulea favorit, a obținut calificarea în optimile de finală ale turneului de...280

14 apr 00:00SportGigi Mulțescu și-a anunțat demisia de la Dinamo: "Mă opresc aici"

Dinamo a fost învinsă de Astra Giurgiu, scor 1-0, în turul semifinalelor Cupei României, iar la finalul partidei...336

Local
14 apr 21:56LocalŢigări de contrabandă, depistate la bordul unei nave în Portul Constanța

Polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit mai multe pachete cu țigarete de contrabandă la...779

14 apr 21:55LocalÎncă un CONTAINER încărcat cu deșeuri, depistat în Portul Constanţa Sud Agigea

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu...751

14 apr 21:55LocalRECIDIVISTĂ, ÎNCARCERATĂ pentru FURT CALIFICAT

887

14 apr 21:56LocalPrefectul COȘA: Sunt un promotor al mișcării, al unui stil de viață sănătos

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a punctat, din nou, faptul că sălile de fitness vor rămâne închise....613

14 apr 21:57LocalSECRETARUL de STAT al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului VINE la Constanța

Daniela Nicolescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului vine la Constanța, vine joi, 15 aprilie, la...966

14 apr 21:57LocalBEAT și FĂRĂ permis, a FURAT un Tico și a BUȘIT 3 MAȘINI!

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, la data de 11.04.2021, a formulat...791

14 apr 21:55LocalPrins, la VOLAN, BEAT şi fără PERMIS

Mai multe infracțiuni la regimul rutier au fost constatate de polițiștii constănţeni în ultimele 24 de ore....718

14 apr 21:55LocalMINOR, CERCETAT după ce a FURAT DOUĂ TELEVIZOARE

Polițiști din cadrul Poliției stațiunii Eforie, urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează...605

14 apr 21:54LocalVergil Chiţac a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență

1463

Politică
14 apr 23:21PoliticăProfesorii nevaccinați ar putea preda doar online. Explicațiile ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți la Digi24 că există o „presiune din ce în ce mai mare din...612

14 apr 00:06PoliticăCIRC în PARLAMENT. Dianei Șoșoacă i s-a INTERZIS să intre în SALĂ cu masca transparentă

Senatoarea Diana Șoșoacă s-a certat cu șefa Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scânteie. Șoșoacă a venit la...3136

14 apr 00:10PoliticăFlorin Cîțu: Capacitatea de vaccinare anti-COVID a ajuns la 115.000 de persoane pe zi

518

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2516

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2702

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3739

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3711

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7052

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8049

Monden
14 apr 00:00Monden„Dynamite“, piesa grupului de K-pop BTS, a depăşit 1 miliard de vizualizări pe YouTube

''Dynamite'', piesa grupului de K-pop BTS, a depăşit 1 miliard de vizualizări pe YouTube, la câteva luni după ce...287

14 apr 00:00MondenGala Met va avea loc în septembrie 2021 şi mai 2022

Gala Met, unul dintre cele mai importante evenimente mondene ale anului organizate la New York, va avea loc în doi...279

14 apr 00:00MondenOSCAR 2021: Ceremonie cu prezenţa fizică a vedetelor, nu prin Zoom

254

14 apr 00:00MondenAndreea Bălan și George Burcea au îngropat securea războiului: „Nu regret nimic. Nici pe el“

Andreea Bălan (36) a fost invitată să participe la podcast-ul moderat de către Cătălin Măruță. Vedeta a...370

14 apr 00:00MondenMacaulay Culkin și Brenda Song au devenit părinți. Ce nume va purta micuțul

Macaulay Culkin, devenit cunoscut datorită personajului Kevin din pelicula "Singur acasă", și iubita lui au devenit...442

14 apr 00:00MondenArnold Schwarzenegger vrea iar pătrăţele, la 73 de ani!

Gata, s-a terminat cu îndoparea: Arnold Schwarzenegger intră la regim de slăbit! El vrea să redevină un pachet de...349

14 apr 00:00MondenActorul Joseph Siravo, cunoscut pentru rolul din serialul „The Sopranos“, a murit la vârsta de 66 de ani

Actorul Joseph Siravo, cunoscut pentru interpretarea tatălui mafiot al lui Tony Soprano în serialul de succes ''The...309

14 apr 00:00MondenJ-Lo, H.E.R. şi Foo Fighters, prezente la un concert de promovare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19

Selena Gomez, Jennifer Lopez, J Balvin sau trupa Foo Fighters se numără printre vedetele care vor participa la "VAX...278

14 apr 00:00MondenDisney+ pregăteşte un serial despre David Beckham ca mentor al unor tineri fotbalişti

241

Mapamond
14 apr 00:00MapamondSUA: Minneapolis sub tensiune în creştere după moartea unui tânăr de culoare ucis de poliţie

Minneapolis a cunoscut marţi a doua seară de demonstraţii, în pofida intrării în vigoare a unei interdicţii de...269

14 apr 00:00MapamondCel puţin 20 de morţi într-un accident de autobuz în Peru

Cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa într-un accident de autobuz în Peru, informează marţi dpa şi Xinhua,...261

14 apr 00:00MapamondCoronavirus: India aprobă vaccinul rusesc Sputnik V

246

14 apr 00:00MapamondOMS cere suspendarea la nivel mondial a vânzării de mamifere sălbatice vii pe pieţele alimentare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi suspendarea la nivel mondial a vânzării de mamifere...272

14 apr 00:00MapamondIsraelul revine, de duminică, la clasele cu efectiv complet de elevi

Cancelaria prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că guvernul a decis redeschiderea pe scară largă a...285

14 apr 16:38MapamondCoronavirus: Aproximativ 7,7 milioane de doze de vaccin, administrate în Polonia

247

Sănătate
14 apr 00:00SănătateBeneficiile usturoiului: te ajută să combați răceala și să crești imunitatea

Tu cât de des mănânci usturoi? Știm că fugi de el din cauza mirosului neplăcut, însă știm la fel de bine și...314

14 apr 00:00SănătateDe ce apare starea de somnolență după masă?

Cu siguranță te-ai întrebat măcar o dată de ce te ia somnul după masă de seară sau de prânz, oricât ai fi fost...381

14 apr 12:04SănătateEști vegetarian sau vegan? Aceste alimente care conțin fier sunt excelente pentru ține

287

14 apr 00:00SănătateObezitatea și boala Alzheimer: cum sunt conectate?

Un studiu al Departamentului de Neuroștiințe de la Universitatea Sheffield din Regatul Unit a analizat relația dintre...274

14 apr 00:00SănătateCe impact are îngrijorarea excesivă asupra organismului?

Te îngrijorezi des? Poate că, în sinea ta, ai impresia că prin îngrijorare poți preveni ca anumite lucruri...300

14 apr 00:00SănătateTot ce trebuie să știi despre borș, un leac tipic românesc

Ca și conținut, un borș de casă realizat după o rețeta corectă este bogat în vitamine, minerale, carbohidrați,...331

14 apr 00:00SănătateBrânza tofu: contrandicaţii, conținut nutriţional și cum o poți consuma

Tofu este o brânză făcută din laptele obținut din boabe de soia. Bineînțeles, această nu conține gluten și...290

14 apr 00:00SănătateCum recunoști o lampa cu sare de Himalaya contrafăcută

Sarea de Himalaya are o mulțime de beneficii pentru sănătate, de aceea lămpile cu sare de Himalaya sunt la modă...361

14 apr 00:00Sănătate8 moduri prin care poți reduce stresul din viața ta

291

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT